Gerookte paddenstoelensoep

Gerookte paddenstoelensoep van de barbecue is net weer even wat anders dan je gewend bent. Ook al is het nog geen herfst, deze soep is ook lekker in de zomer, lente of winter. Ben je een paddenstoelen liefhebber dan moet je deze een keer proberen. Het is een vegetarische recept maar met spekjes is het voor de carnivoor ook een prima gerookte paddenstoelensoep.

 

Ingredi├źnten & bereiding

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding op de bbq: Indirect voor 60 minuten
Barbecue temperatuur: 100-120 graden
Benodigdheden: Rookhout (bij kolen gebruik) en dutchoven of een pan wat tegen hitte kan.

Soep

  • bakje kleine champignon
  • 1 bak kleine kastanje champignon
  • 1 bakje oesterzwam
  • eetlepel gedroogde tijm
  • 1 gele ui
  • 3 tenen knoflook
  • 100 ml rode wijn
  • 250 ml kookroom
  • 1,5 liter bouillon ┬á(rund, kip of groenten)
  • Peper en zout naar smaak

Extra erbij

  • Stokbrood
  • kruidenboter

 

Voorbereiding

Bereid de barbecue voor een keteltemperatuur van 120 graden of kook boven een vuur met bijvoorbeeld een tri-pod. Snij de paddenstoelen klein in 4 stukjes en doe dit samen met de tijm in een bakje. Snipper de ui en knoflook en doe deze apart in een bakje of schaal. Maak de bouillon alvast warm om het proces straks te versnellen.

Rook de paddenstoelen nu alvast op de barbecue zodat deze de rook goed kunnen opnemen, een kwartier moet voldoende zijn.

 

Bereiding

Fruit de ui aan in wat boter en voeg de paddenstoelen na 1 minuut ook direct aan toe. Laat het rustig fruiten en wanneer de uien doorzichtig zijn mag de knoflook hier ook aan toegevoegd worden. Laat alles even bakken en nadat alles wat aangebakken is mag de rode wijn eraan toegevoegd worden om het af te blussen. Voeg nadat de wijn bijna verdampt is de bouillon toe en laat alles aan de kook komen.

Laat alles een half uurtje pruttelen zonder deksel en laat de dutchoven nog een half uurtje door pruttelen met de deksel erop. Haal na een uur totaal de dutchoven van de barbecue of vuur en voeg dan de kookroom toe.

Serveer de soep samen met het stokbrood en kruidenboter en de gerookte paddenstoelensoep is klaar.

Graag wat vlees in de gerookte paddenstoelensoep? Bak wat spekjes in de pan en voeg deze toe aan de soep.

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *