BBQ Nerds

Pikante riblap van de bbq

  • By Peter
  • 10 maart 2022
  • 0
  • 111 Views
Pittige riblap van de bbq

Draadjesvlees maar dan net even anders.

Ingrediënten & bereiding van de pikante riblap van de bbq

Voorbereiding: 5 minuten
Benodigdheden: Alu bak voor op de barbecue, marinade bak of zak, kerntemperatuurmeter en optioneel een keukenmachine
Bereiding op de bbq: Indirect
Barbecue temperatuur: 120 graden
Aantal personen: 2 – 4 persoon

  • 600 gram riblap
  • 1/2 citroen (om de riblap te besprenkelen op het bord)
  • ongeveer 10 gram bloem

Marinade:

  • 35 cl ruby port (zoet)
  • 2 Verse of gedroogde Chile Morita (Jalapeno werkt net zo goed alleen wel gedroogd)
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook

 

Voorbereiding

Doe alle marinade ingrediënten in een keukenmachine of blender en mix het goed en 1 minuut minimaal door elkaar en het is klaar voor gebruik. Heb je geen blender of keukenmachine snij alles maar op de port na klein en voeg dit bij de port in en laat dit voor een half uur staan voordat je het gaat gebruiken.

Doe de riblap in een bak of zak en voeg de marinade toe en laat dit 12 tot 24 uur gemarineerd in de koeling staan.

 

Bereiding op de barbecue

Zorg dat de barbecue een keteltemperatuur heeft van 120 graden en zorg voor 2 zones. Haal het de marinade bak of zak uit de koeling en leg het vlees apart van de marinade maar bewaar de marinade en laat allebei op kamertemperatuur komen, dit duurt gemiddeld 1 uur bij 19 graden.

Wanneer de keteltemperatuur bereikt en stabiel is kan de riblap dichtgeschroeid worden aan beide kanten boven de kolen. Leg de aluminium bak op de indirecte zone en voeg de marinade hier aan toe. Nadat beide kanten zijn dichtgeschroeid (5 min max per zijde) kan de riblap in de aluminium bak met marinade. Doe de deksel erop en zorg weer voor een keteltemperatuur van 120 graden.

Wanneer de riblap een kerntemperatuur van 90 graden heeft bereikt kan de riblap uit de bak met marinade en leg je deze direct boven de kolen en keer deze om na 1 minuten. Haal de riblap van de barbecue en laat deze 10 minuten rusten. Doe de marinade in een steelpannetje en zet deze op het vuur (kan bbq maar ook op het fornuis omdat het binnen 10 min moet koken). Meng de bloem met een klein beetje water of marinade en  roer dit goed door zodat er geen klonten meer zijn van de bloem en doe dit mengsel bij de marinade in. Breng dit al roerend aan de kook tot een saus.

Voeg nog zout naar smaak bij de marinade of vlees en wie het lust kan er nog wat sap van de citroen over het vlees uitknijpen.

Tip: Heerlijk in combinatie met gegrilde groenten en gekookte aardappelen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.