Jachtschotel van de BBQ...

Jachtschotel van de BBQ

Voorbereiding
30 min
Temperatuur
110 - 220 graden
Bereiding
4 uur
Bereidingswijze
Indirect
Jachtschotel 25

Deze jachtschotel laat zien wat er gebeurt als je klassiek comfort food combineert met low & slow barbecue. Geen laffe ovenschaal uit een pakje, maar zelfgegaarde runderschenkel, gepofte aardappelpuree en een saus met karakter. Alles komt van de BBQ, van begin tot eind.

Je bouwt dit gerecht laag voor laag op: eerst het vlees aanbraden en garen tot het uit elkaar valt, dan een romige puree maken van gepofte aardappels, en uiteindelijk alles samenvoegen onder een krokante korst van paneermeel en roomboter. Het kost wat tijd, maar het resultaat is precies wat je wil op een gure dag of als stevige weekendmaaltijd.

Deze versie is stevig gekruid, licht pittig en heeft die typische zurige kick van piccalilly. Geen brave AVG, maar een schaal vol smaak en textuur. Serveer ‘m met rode kool, augurken of een flinke lepel appelmoes. Of niet. Want je gaat sowieso terug voor een tweede portie.

Beoordeel dit recept:

Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Vlees bereiden op de barbecue

     

    .

    Bereid de BBQ voor op 150 °C, direct.
    Laat het rooster goed heet worden.

    .

    Grill het vlees kort boven directe hitte.
    Schroei het aan alle kanten bruin. Dit geeft extra smaak en een diepere bouillonbasis.

    Grill het vlees kort boven directe hitte.
    Schroei het aan alle kanten bruin. Dit geeft extra smaak en een diepere bouillonbasis.

    .

    Zet de BBQ daarna om naar 110 °C, indirect.
    Plaats een platesetter of hitteschild. Voeg optioneel een chunk rookhout toe voor extra smaak.

    .

    Doe het vlees in een Dutch oven.
    Voeg 250 ml runderbouillon toe (of 250 ml water met een ½ bouillonblokje). Leg het vlees in het midden van de pan, zonder andere ingrediënten.

    Zelfgetrokken runderbouillon bereiding3
    .

    Sluit de Dutch oven met het deksel en zet de pan op het rooster, in het indirecte gedeelte van de BBQ.

    .

    Sluit het deksel van de BBQ en laat het vlees 3 tot 4 uur garen, tot het zacht genoeg is om uit elkaar te trekken.
    Controleer na 2 uur of er nog voldoende vocht in de pan zit. Voeg zo nodig een extra scheut warm water of bouillon toe om aanbranden te voorkomen.

    .

    Haal de Dutch oven van de BBQ.
    Haal het vlees eruit en trek het met twee vorken uit elkaar. Zeef het overgebleven vocht en bewaar ca. 200 ml voor de saus. Heb je minder? Vul dan aan met water of bouillon.

    Jachtschotel 13
  • .
    Recept / Stappen

    Aardappels poffen

     

    .

    Leg de aardappels (met schil) op het rooster van de BBQ.
    Laat ze in ca. 1 uur poffen tot ze volledig zacht zijn. Voor sneller resultaat: wikkel ze in aluminiumfolie.

    .

    Snijd de aardappels doormidden. Pers elke helft met schil en al door de aardappelpers boven een grote schaal. Haal na elke persbeweging de achtergebleven schil uit de pers.

    Jachtschotel 14

    Een aardappelpers geeft een luchtige, fijne structuur – perfect voor smeuïge puree.

    .

    Verwarm de melk en boter in een pannetje.

    .

    Voeg het ei en de kruiden toe aan de aardappelmassa. Roer kort door en voeg dan geleidelijk de warme melk en boter toe tot een romige puree ontstaat.

    Voeg de warme vloeistof pas na het ei toe, zodat het niet stolt.

  • .
    Recept / Stappen

    Saus maken

     

    .

    Verhoog de BBQ-temperatuur naar 220 °C, indirect.

    .

    Smelt de roomboter in de deksel van de Dutch oven (of een pan).
    Fruit de gesnipperde ui glazig.

    .

    Voeg het geplukte vlees toe en bak kort aan.
    Kruid met paprikapoeder, kerriepoeder, foelie, peper en zout. Proef en pas aan naar smaak.

    Jachtschotel 15
    .

    Voeg de bouillon toe en laat even zachtjes pruttelen.

    .

    Meng maïzena met 2 el koud water tot een glad papje. Roer door de saus en laat kort binden.

    .

    Voeg de piccalilly toe en meng goed door.

    Jachtschotel 16

    Voeg de piccalilly pas toe nadat de saus is gebonden. Zo blijft de smaak fris en uitgesproken.

  • .
    Recept / Stappen

    Schotel maken en afbakken

     

    .

    Vet de ovenschaal licht in.

    .

    Schep een laag aardappelpuree op de bodem, gevolgd door het vleesmengsel, en eindig met de rest van de puree.

    .

    Strooi het paneermeel over de bovenkant en verdeel 20 g roomboter in kleine klontjes over de puree.

    Jachtschotel 19
    .

    Plaats de schaal zo hoog mogelijk in de BBQ.
    Bak ca. 30 minuten tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

    Jachtschotel 20

    Gebruik een verhoogd rooster of multi-level systeem om extra bovenwarmte te pakken.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

Test 1

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing

Bavette rollade reversed sear

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter


Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
  • 750grrunderschenkel of stoofvlees
  • 1groteui
  • 40grboter
  • 250mlrunderbouillon (zelfgemaakt of met een bouillonblokje)
  • 1elmaïzena
  • 2elwater
  • 4elpiccalilly
  • 1tlpaprikapoeder
  • 0,5tlkerriepoeder
  • 0,25tlfoelie
  • naar smaakpeper en zout
  • 1-2elpaneermeel
  • 20grroomboter
  • handjerookhout (beuken of eiken), optioneel
Voor de aardappelpuree
  • 1,5kgkruimige aardappelen (ongekookt, met schil)
  • 200mlmelk
  • 50grboter
  • 1ei
  • 0,5tlpaprikapoeder
  • 0,5tlkerriepoeder
  • 0,25tlfoelie
  • naar smaakpeper en zout
Benodigdheden
  • Dutch oven
  • Grote ovenschaal
  • Aluminiumfolie

Optioneel:

  • Aardappelpers
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Blank Form (#9)
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina