BBQ Nerds

Espresso & chocolate spareribs

 • By Peter
 • 18 maart 2020
 • 0
 • 899 Views

Zoals bekend mogen wij soms graag zelfbedachte recepten maken en uittesten zoals nu weer het geval is. We hebben namelijk een espresso & chocolade spareribs marinade en lak bedacht wat zeer goed uitpakte. Hier laten wij ons recept van deze heerlijk spareribs zien.

Ingrediënten & bereiding

Voorbereiding: 30 minuten.
Marineren: 12 uur (min. 4 uur)
Bereiding op de bbq: 6 uur totaal (3 uur roken, 2 uur garen en 1 uur afmaken)
Barbecue temperatuur: 110 graden indirect
Benodigdheden:  Paar koude pilsjes & rookchuncks kers

Marinade

 • Spareribs 750 – 800 gram
 • 300 ml ketjap
 • 300 ml water
 • 50 gram basterdsuiker
 • 2 limoenen
 • 2 knoflook tenen fijn
 • 1 rode ui
 • 2 witte ui
 • 20 cl (Blikje speciaal bier) B.A. Imperial Cafe Racer – Fierce
  Kan je dit blikje niet vinden dan voldoet een “Kasteel Barista Chocolate Quad of  Broeder Jacog double Espresso” ook.

Saus/lak

Voorbereiding

Voor deze espresso & chocolate spareribs beginnen we als eerste met het maken van de marinade zodat deze al goed kan mengen met elkaar. Pak een grote bak of schaal waar de marinade inclusief de sparerib in kan maar wel zodat de hele sparerib onder de marinade zit. Snij de knoflook, rode- en witte ui fijn en doe dit in de bak en voeg hier het water en ketpjap aan toe. Roer dit alvast goed door elkaar en voeg het vocht van de 2 limoenen hier aan toe. Pak het blikje bier en doe de 20cl van de inhoud erbij samen met de basterdsuiker. Roer nu alles door elkaar tot dat de suiker helemaal is opgelost in het vocht.

Pak de sparerib en haal het membrane aan de onderkant weg, vervolgens mag het overtollig vet schoon gesneden worden van het vlees. Doe de sparerib in de marinade en laat deze 3 uur liggen. Haal de sparerib eruit en roer de marinade weer door elkaar en leg de sparerib terug, herhaal dit om de 3 uur tot dat de sparerib 12 uur lang gemarineerd is. Heb je minder lang de tijd? Dan kan je de marinade ook injecteren met de marinade en daarna nog voor 4 uur in de marinade laten staan.

Haal de sparerib uit de koeling en steek de barbecue aan met 2 zones en zorg voor een keteltemperatuur van 110 tot 120 graden. Haal de sparerib uit de marinade en bewaar de marinade. Spoel de sparerib goed af met water en dep deze droog, leg de spareribs even apart om op temperatuur te komen en te kunnen drogen. Gebruik geen dry rub omdat dit zonde is van de marinade en het kan aan smaken ook nog eens verkeerd uitpakken wanneer alles verbrand.

 

Bereiding op de barbecue

Wanneer de barbecue de temperatuur heeft bereikt van 110 graden mogen de kersen chuncks op de kolen en de sparerib op de indirecte zone gelegd worden voor 3 uur. Langer dan drie uur hoeft het niet te roken omdat de rook daarna niet meer opgenomen gaat worden.

 

In de tussentijd kunnen we de lak gaan maken.

Snij de 2 rode uien door de helft en daarna in plakken zodat er slierten overblijven en de knoflook fijn en doe deze in een pan en fruit dit aan. Pak 125 ml marinade uit de bak en filter deze om een schone marinade te krijgen en doe deze bij in een pan. Zorg ervoor dat de marinade nu langzaam warm word en voeg intussen de basterdsuiker, limoensap en overgebleven bier in en roer dit goed door elkaar. Laat het aan de kook komen en kook het in zodat het een beetje dik word, wanneer dit bereikt is mag mag het van het vuur gehaald worden en laat je het afkoelen.

 

Inpakken van de sparerib

De sparerib heeft nu 3 uur gerookt en omdat de ribs toch geen rooksmaak meer opnemen gaan we deze inpakken om verder te garen. Op deze manier drogen de ribs ook minder snel uit en wij voegen hier zelf nog een klein beetje bier met marinade aan toe in het pakketje spareribs. De ingepakte spareribs mogen voor twee uur weer terug op de indirecte zone.

 

Uitpakken en lakken

De spareribs mogen na twee uur van de bbq af en uitgepakt worden. Leg de spareribs terug op de indirecte zone en laat deze voor een half uur liggen. Lak de spareribs na een half uur helemaal rondom in en doe deze stap een kwartier later nog een keer. Na totaal een uur op de barbecue gelegen te hebben mogen de ribs eraf en kan je indien gewenst de spareribs nog een keer in lakken of de lak als saus erbij serveren.

 

Cafe Racer Fierce

Deze heerlijke spareribs hebben wij gemaakt via de 3-2-1 methode

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.