Aziatische Spareribs

Zoals bekend mogen wij soms graag zelfbedachte recepten maken en uittesten net zoals vorige keer en nu weer het geval is met deze Aziatische Spareribs. Erik Jan had de eer en heeft een sparerib gemaakt met een Aziatische tintje. Hier laten wij zijn recept van deze heerlijk Aziatische Spareribs zien.

 

Ingrediënten & bereiding

Voorbereiding: 30 minuten.
Marineren: 12 uur (min. 4 uur)
Bereiding op de bbq: 6 uur totaal (3 uur roken, 2 uur garen en 1 uur afmaken)
Barbecue temperatuur: 110 graden indirect
Benodigdheden:  Paar koude pilsjes & rookchuncks kers en een scheutje appelsap (bier kan ook in de plaats)

Dry rub

  • 2 Eetlepels vijfkruidenpoeder

Garnering

  • 1 lente ui
  • 1 eetlepel sesamzaad

Marinade

  • 1 teentje knoflook.
  • 1cm gemberwortel.
  • ¼ rode peper (natuurlijk naar eigen smaak te bepalen).
  • 1 kaneelstok.
  • 5 zwarte peperkorrels.
  • 1 kruidnagel
  • Zest van 1 limoen (alleen het groene en niet het witte eronder, want dat smaakt bitter).
  • Sap van 1 limoen.
  • ½ eetlepel gemberpoeder.
  • 50 ml arachideolie.
  • 75 ml sojasaus.
  • 75 ml ketjap manis.
  • 35 ml appelazijn.

Saus/lak

  • 75 ml sojasaus.
  • 75 ml ketjap manis.
  • 25 ml appelazijn.
  • 25 ml arachideolie.
  • 2 volle eetlepels appelstroop.

Voorbereiding

Verwijder het vlies zelfstandig van de spareribs of vraag aan de slager om dit alvast te doen. Wanneer het vlies verwijdert is, smeren we sparerib in met de vijfkruidenpoeder aan beide kanten.

Voor deze Aziatische spareribs beginnen we het maken van de marinade. Het makkelijkste is om een grote kom te pakken waarin alles goed met elkaar kan mengen. Snijd de knoflook fijn en snijd de rode peper in halve ringen. De gemberwortel ontdoen we van zijn schil en hierna raspen we de gember zo fijn mogelijk. De limoen raspen we ook, maar hier gebruiken we alleen de groene zest van. Hierna halveren we de limoen en knijpen het sap in de kom. De peperkorrels stampen we fijn in een vijzel, maar het kan ook peper uit de pepermolen zijn. Het kaneelstokje breken we doormidden. Hierna voegen we alle ingrediënten samen en mengen we alles goed door elkaar.

Leg de sparerib in een schaal die groot genoeg is en overgiet de sparerib met de marinade. Dek de schaal af en laat de sparerib ongeveer 12 tot 24 uur marineren in de koelkast. Keer de sparerib regelmatig om en overgiet de niet onderstaande kant met de marinade met behulp van een lepel.

Hierna maken we de lak voor de sparerib, zodat deze ook een tijdje in de koelkast kan staan. Voor de lak is het een kwestie van alle vloeistoffen bij elkaar te voegen en hierna te mengen. De hoeveelheid appelstroop is naar eigen smaak nog extra toe te voegen, want het kan zijn dat je van een zoete tegenhanger houd.

 

Bereiding op de barbecue

Wanneer de barbecue de temperatuur heeft bereikt van 110 graden mogen de kersen chuncks op de kolen en de sparerib op de indirecte zone gelegd worden voor 3 uur. Langer dan drie uur hoeft het niet te roken omdat de rook daarna niet meer opgenomen gaat worden.

 

Inpakken van de sparerib

De sparerib heeft nu 3 uur gerookt en omdat de ribs toch geen rooksmaak meer opnemen gaan we deze inpakken om verder te garen. Op deze manier drogen de ribs ook minder snel uit en wij voegen hier zelf nog een klein beetje marinade en appelsap aan toe in het pakketje spareribs. De ingepakte spareribs mogen voor twee uur weer terug op de indirecte zone.

 

Uitpakken en lakken

De spareribs mogen na twee uur van de bbq af en uitgepakt worden. Leg de spareribs terug op de indirecte zone en laat deze voor een half uur liggen. Lak de spareribs na een half uur helemaal rondom in en doe deze stap een kwartier later nog een keer. Na totaal een uur op de barbecue gelegen te hebben mogen de ribs eraf en kan je indien gewenst de spareribs nog een keer in lakken of de lak als saus erbij serveren. Strooi nog wat bosui over de Aziatische Spareribs omdat het kan!

 

Deze heerlijke spareribs hebben wij gemaakt via de 3-2-1 methode

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *