Pulled Pork (incl. dry rub mix)

Pulled pork is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de barbecue wereld. Varkensvlees wat op traditionele manier bereid en gerookt word op met hout. Hier laten wij onze pulled pork dry rub versie gebaseerd volgens de Amerikaanse (North Carolina) bereiding zien.

Ingrediënten & bereiding

Voorbereiding: 25 minuten.
Marineren: Dry rub + minimaal 1 uur in de koelkast.
Bereiding op de bbq: Smoker met hout, we werken in dit proces met kerntemperatuur en geen tijden.
Bereidingswijze: Low and slow

 • Varkensschouder of procureur van ongeveer 3 kilo
 • 3 eetlepels bruine suiker
 • 2 theelepel zwarte peper
 • 2,5 theelepels zout
 • 2 theelepels chillipoeder
 • 1 eetlepel paprika poeder
 • 1 eetlepel uien poeder
 • 1 eetlepel knoflook poeder
 • 1 eetlepel kerrie poeder
 • 1 theelepel gedroogde komijn
 • 1 theelepel gedroogde mosterd
 • Bij gebruik van kolen, rookhout snippers (appel hebben wij gebruikt) en alu folie

 

Pulled pork dry rub niet zelf maken? Wij verkopen een kant en klare pork dry rub, kijk in onze webshop.

Voorbereiding

Doe alle ingrediënten in een kom en meng deze goed door elkaar. Neem het varken en haal indien nodig het te veel aan vet weg. Als je dit bij de slager vraagt willen ze dit vast wel doen. Bij ons willen ze dat na het aardig vragen wel doen.

Maak het varken droog en wrijf daarna het hele varken nu in met de rub en laat het minimaal 1 uur intrekken. Het mag ook een hele dag of nacht maar meestal is dit niet nodig.

Bereid de bbq nu voor: De barbecue moet tussen de 100 en 120 graden en doen we door middel van de “Minion methode“.  Gebruik je kolen? Maak rookhout pakketjes door middel van rookhout in aluminiumfolie te wikkelen en leg deze op of tussen de kolen.  

 

Varken op de bbq

We leggen het varken op het rooster en gaan indirect barbecueën. Heb je een kerntempratuur meter op afstand of met draad dan kan je deze in het varken laten zitten en op je scherm meekijken. Bekijk regelmatig naar de temperatuur van de barbecue en van het varken. Wanneer het varken een kerntemperatuur heeft van 70 graden dan kan het ingepakt worden in aluminiumfolie en weer teruggelegd worden op de barbecue.

Wanneer de kerntemperatuur nu de 88 graden heeft bereikt halen we het varken van de barbecue en uit het folie halen. LET OP bewaar het vocht wat er uit komt, dit kan later nog gebruikt worden als het vlees te droog is op het einde. Leg het varken nu in een aluminium bak, smeer indien nodig een “glace” (bbq saus bijvoorbeeld) aan en zet deze terug op de bbq.

Bij de kerntemperatuur van ongeveer 94 graden kan de bak met varken van de barbecue gehaald worden. Laat de pulled pork afgedekt ongeveer 1 uur rusten in de bak. Nu kan het vlees uitelkaar getrokken worden en is het vlees te droog voeg dan nog een beetje van het vocht toe. Nu kan je ook nog een beetje bbq saus toevoegen maar is in principe niet nodig.

 

 

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *