Zelfgetrokken runderbouillon...

Zelfgetrokken runderbouillon

Voorbereiding
30 min
Temperatuur
150 graden
Bereiding
4 uur
Bereidingswijze
Direct & indirect
Zelfgetrokken runderbouillon bereiding

Zelf bouillon maken kost tijd, maar levert je een vloeibare smaakbom op die in geen enkel pakje te vinden is. Deze versie gaat helemaal over de barbecue: eerst grill je het vlees en de ui hard aan, daarna laat je alles langzaam trekken in een Dutch oven, met gegrilde groenten en een mix van klassieke soepkruiden.

Dit is geen snelle truc, maar een basisrecept dat je elke keer weer uit de vriezer wil trekken. Ideaal als smaakmaker voor stoofpotten, sauzen, jus, ramen of – natuurlijk – onze jachtschotel.

Maak dus gerust een grote batch. Wat je niet meteen nodig hebt, vries je in: in bakjes, ijsblokjesvormen of vacuümzakken. Jezelf later bedanken is bij deze fase inbegrepen.

Beoordeel dit recept:

Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Bereid de BBQ voor op 150 °C, direct.
    Laat het deksel open tijdens het opwarmen. Gebruik een gietijzeren rooster als je die hebt.

    .

    Grill het vlees en de ui kort maar krachtig.
    Leg de runderschenkel en de gehalveerde ui (met schil) direct boven de kolen. Grill ze rondom tot ze flink bruin zijn, met geblakerde randjes. Rookhout mag, maar is optioneel.

    Jachtschotel 2

    Laat het deksel van je BBQ open tijdens het grillen. Zo warmt het keramiek niet op en houd je straks de temperatuur beter onder controle.

  • .
    Recept / Stappen

    Bouillon trekken

     

    .

    Plaats de Dutch oven op het rooster.
    Leg het gegrilde vlees en de ui in de pan en voeg 3,5 liter koud water toe.

    Zelfgetrokken runderbouillon bereiding3
    .

    Zet de Dutch oven direct boven het vuur en breng aan de kook.
    Laat het deksel van de Dutch oven af. Schep het schuim (eiwitten) weg met een lepel zodra het boven komt drijven.

    Jachtschotel 5
    .

    Schakel over naar indirect garen.
    Plaats de platesetter of hitteschild. Zet de Dutch oven terug op het rooster, sluit het deksel van de BBQ.

    .

    Voeg de overige ingrediënten toe, behalve het zout.
    Schil de knolselderij en snijd samen met de winterpeen en prei in grove stukken. Doe de groenten in de pan met de kruiden, peperkorrels en kruidnagels.

    .

    Laat de bouillon 3 tot 4 uur trekken.
    Houd de temperatuur rond de 120–150 °C. Hoe langer je laat trekken, hoe dieper de smaak.

    Zelfgetrokken runderbouillon bereiding
  • .
    Recept / Stappen

    Zeven en bewaren

     

    .

    Haal de Dutch oven van de BBQ.
    Gebruik een schuimspaan of tang om het vlees en de groenten eruit te halen. Gooi de groenten weg, en bewaar het vlees eventueel voor een soep of stoof.

    .

    Zeef de bouillon door een fijne zeef.
    Wil je een heldere bouillon? Gebruik dan ook een passeerdoek of kaasdoek zoals wij hier op de foto doen.

    Zelfgemaakte runderbouillon passeerdoek
    .

    Laat afkoelen en bewaar.
    Verdeel de bouillon in porties. In de koelkast blijft hij 3–5 dagen goed, in de vriezer tot 3 maanden.

    .

    Voeg pas zout toe als je de bouillon gaat gebruiken. Zo blijft hij veelzijdig en kun je ‘m aanpassen aan elk gerecht.

    Gebruikstips

  1. In jus of saus

    Inkoken tot hij stroperig wordt, dan afmonteren met een klontje roomboter.

  2. In stoofpotten

    Gebruik ca. 200 ml per kilo vlees.

  3. In soepen

    Combineer met verse groenten, noedels of balletjes.

  4. In risotto of ramen

    Gebruik hem als hoofdvocht in plaats van water.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

Test 1

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing

Bavette rollade reversed sear

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter


Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
Ca.1.5liter bouillon
  • 750grrunderschenkel (met been)
  • 1groteui (ongepeld, gehalveerd)
  • 1winterpeen
  • 1prei
  • 0,5knolselderij
  • 4takkenbladpeterselie
  • 2takkentijm
  • 1laurierblad
  • 5zwarte peperkorrels (gekneusd)
  • 1-2kruidnagels
  • naar smaakzout
  • 3,5literkoud water
Benodigdheden
  • Dutch oven
  • Zeef

Optioneel:

  • Passeerdoek of kaasdoek
  • Glazen potten, diepvriesbakjes of zipzakken
  • Gietijzeren rooster
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Blank Form (#9)
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina