BBQ Nerds

Het BBQ seizoen kan beginnen

  • By Peter
  • 5 maart 2020
  • 0
  • 1013 Views

De lente komt er weer aan en de eerste mooie dagen zullen ook niet lang op zich wachten en het “BBQ seizoen” kan beginnen. Hoewel je het hele jaar door kan barbecueën zoals wij doen, gaan de meeste Nederlanders toch liever voor de wat warmere dagen. Niets mis mee maar dat betekend wel voorbereiding voordat de barbecue of grill weer aan kan. Om jullie een handje te helpen hebben wij hier enkele tips om mee te nemen.

 

Schoonmaken

Als eerste is het belangrijk om de barbecue schoon te maken wat voor iedereen wel logische is. Veel mensen zetten de barbecue weg wanneer de winter begint en vergeten helemaal de barbecue schoon te maken. Het kost je wat meer werk om het schoon te maken maar in onze ogen geen probleem maar wel wat minder fris voor de schuur.

Koop als eerste een nieuwe staalborstel want je hebt geen zin om de restjes van vorig jaar terug te vinden in je eerst aankomend gerecht van 2020.

Pak er een sopje bij met een spons en maak de hele barbecue schoon met warm water en indien nodig een klein beetje afwasmiddel. Gebruik geen agressieve middels aangezien dit de barbecue kan aantasten. Ook zijn er verschillen schoonmaak spray’s te koop speciaal voor de barbecue en prima te gebruiken nadat de hardnekkige stukken van of uit de barbecue zijn.

Voor het schoonmaken van het rooster steken wij de barbecue aan op standje grill en zorgen voor een temperatuur van 300 graden of hoger (zonder deksel). Wanneer dit bereikt is gaan we lichtjes met een staalborstel over het rooster heen om alle overgebleven stukken weg te borstelen. Na dit gedaan te hebben laten we het rooster afkoelen en kunnen we gebruik maken van een sopje water en schoonmaakmiddel om het rooster vervolgens met een spons schoon te maken. Het gebruik van bijvoorbeeld een ontvetter zou kunnen maar doe dit niet bij een gietijzeren rooster want hiervoor gebruik je alleen warm water.

De folie en ui truc lijkt misschien heel handig maar het is heel veel werk om een rooster op deze manier schoon te krijgen. Door het rooster eerst heel warm te laten worden zal je zien dat het meeste vuil er zo afgeborsteld kan worden en dat scheelt heel veel tijd en energie.

 

Brandstof

Maak je gebruik van hout, briketten of houtskool? Kijk de zak of bak na of hier geen schimmel in zit of dat het nat geworden is. Is het nat geworden dan zou je het kunnen proberen te drogen maar briketten vallen vaak al uit elkaar en kunnen dus niet meer gebruikt worden. Zorg wel dat je genoeg brandstof hebt wat 100% goed is anders kan je op de helft van de sessie naar de winkel.

 

Nieuw seizoen

Een nieuw seizoen en dus tijd om nieuwe producten uit te testen. Zo zijn er genoeg online bbq zaken te vinden maar je kan er uiteraard ook even langs gaan om nieuwe producten te bekijken. Niets is verplicht maar altijd even leuk om weer eens wat anders te proberen om jezelf weer te verbeteren of andere gerechten te kunnen maken.

 

Vakantiegeld

Ook is het bijna mei en dat betekend dat het vakantiegeld eraan komt. Dit betekend in onze ogen niet direct dat de oude barbecue weg moet maar dat je juist de huidige barbecue kan verbeteren of een ander soort erbij kan nemen. Ons advies is dat je best mag investeren in een barbecue of accessoires want duurkoop is goedkoop en hou uiteraard wat geld over voor de vakantie zelf 😉.

 

Trend voor 2020

Het Amerikaanse barbecueën is al een tijdje een trend bij ons in Nederland. Zo zien we de grote stukken vlees meer en meer en dat zal aankomend jaar ook alleen maar meer worden. De standaard Nederlandse barbecue zoals de speklap en worstjes zullen we bij de echte barbecue fanaten minder op de grill zien wat natuurlijk is dat ook eens wat anders is. Ook zien we tegenwoordig meer dry rubs op de Nederlandse markt wat goed is om in 2020 meer te experimenteren.

 

Barbecues

Naast de wel bekende hippe eieren ook wel de kamado’s genoemd en in vele merken en groottes verkrijgbaar zijn, gaan we ook meer horen en zien van de pellet smokers. Het is net als een kamado vrij simpel in gebruik en vooral voor de meeste mensen een makkelijke start in de barbecue wereld wat uiteraard een wijze stap is naar een nieuwe hobby.

Bij de kamado heb je een klein beetje temperatuur beheersing nodig om alles in te regelen. Bij een pellet grill hoef je de temperatuur alleen in te stellen in de boardcomputer en wachten tot het de juiste temperatuur heeft. Uiteraard moet je er wel eerst pallets in leggen welke er in vele soorten (rooksmaak) te verkrijgen zijn. Treager is een bekend merk van pallet smokers en verkrijgbaar bij Fonteijn.

 

Meatless meat

Voor een paar jaar terug werd je uitgelachen als je een hamburger ging maken zonder vlees, nu in 2020 zal het heel normaal zijn en in vele soorten te verkrijgen.  Zo ga je aankomend jaar veel vleesvervangers of groenten in de keuken en ook op de barbecue en grill zien.

Het bewust minder eten van vlees of helemaal geen vlees was al een trend in 2019 maar zal je ook in de barbecue wereld in 2020 veel gaan tegen komen.

 

Eerlijk vlees

Bewust zijn van het vlees wat wij consumeren gaat dit jaar ook meer en beter worden. Het gebruik van kwaliteit is sowieso al een must voor de barbecue en dit soort vlees is niet in de supermarkt te vinden.

Wij zelf maken al veel gebruik van eerlijk en heerlijk vlees van Vleesvanons.nl, maar zo zijn er nog veel meer bedrijven die eerlijk vlees verkopen.

Voor meer over eerlijk vlees kijk eens op een artikel wat over vlees van ons gaat.

Eerlijk rundvlees

Het BBQ seizoen kan beginnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.