Hoe barbecue je een T-bone steak

  • By Peter
  • 23 april 2019
  • 0
  • 4210 Views
Hoe barbecue je een T-bone steak

T-Bone van de grill

Iedereen kent deze wel een T-Bone steak, een vlees met een t-vormig bot en aan beide kanten een stuk vlees. Deze stukken bestaan uit een stevig vlees wat uit een lendenstuk (entrecôte) en een stuk ossenhaas bestaat. Naast een T-Bone is er een nog groter stuk wat de Porterhouse genoemd word, deze is dichter bij de staart gesneden waardoor het groter is dan een T-bone, De steak heeft daardoor als voordeel dat het lendenstuk veel zachter is dan die van de Porterhouse. Maar hoe barbecue je een T-bone steak?

 

Welke T-Bone moet ik hebben?

Heel belangrijk is dat de steak 2 cm of dikker is, dit heeft vooral met de gaarheid te maken. Een te dunne steak zal te snel gaar zijn en dat is zonde van het vlees. Het gewicht moet minimaal 650 gram zijn en dit kan te veel zijn voor 1 persoon maar voor de echte carnivoor zou dit geen probleem moeten zijn en anders maar geen salade erbij.

Online slager waar wij wel eens wat kopen is Beef en steak

Krijg je het bevroren aan of haal je het zelf uit de vriezer, zorg ervoor dat je het ontdooid in de koelkast. Dit kon ongeveer 24 uur duren en is daarna nog tenminste 3 tot 4 dagen ontdooid houdbaar in de koeling.

 

klaarmaken op de gril

Een T-bone begin je op de grill dus direct op de barbecue. Maar eerst moet je ervoor zorgen dat de steak op kamertemperatuur komt en dit kan je door de steak ongeveer een uur van te voren uit de koelkast te halen. Voordat het op de gril gaat smeer je het een klein beetje in met olie maar wij doen ook wel eens boter, dit brand alleen vaak wel aan als je het te lang erop laat en geeft een bittere smaak.

Methode 1
Grillen op de directe zone en schroei het vlees dicht in ongeveer 2-3 minuten per kant. Verplaats daarna het vlees naar de indirecte zone en doe de deksel dicht. Haal de T-bone steak van de barbecue als het gewenste kerntemperatuur bereikt is. Wikkel de steak NIET in aluminiumfolie maar leg het op een bord en doe de folie erover heen, wel zodat het nog goed verpakt is. Laat het vlees minimaal 5 minuten maar wij adviseren 8-10 minuten rusten totdat het uitgepakt kan worden. Breng het vlees nog op smaak met wat jus (sappen) wat overblijft vermengt met wat zout en peper naar smaak.

Methode 2 – Reverse sear (onze voorkeur)
Nu doen we het net andersom en beginnen we met de steak indirect te verwarmen naar bijna de gewenste temperatuur (30 graden Celsius kern). In de tussentijd maken we extra houtskool aan die maximaal hitte afgeven. Wanneer we 8 – 10 graden voor de gewenste temperatuur zijn halen wij deze eraf, doen we de gloeiende kolen erbij en gaan we deze afgrillen aan beide kanten. Denk eraan dat dit maar heel even moet want anders gaart het weer te ver bij 48 graden Celsius halen wij het eraf. Even laten rusten en eetsmakelijk!

 

Wat is lekker bij een T-Bone?

Eigenlijk hoef je niets meer te hebben dan peper en zout maar als we voor een saus kiezen dat is het chimichurri saus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *