Hoe maak je een simpel en perfect broodje hamburger

Een broodje hamburger is niet meer weg te denken bij de barbecue. Er zijn vele manieren en recepten om deze te maken, vaak zijn ze te uitgebreid en om ze dan voor het hele gezin te maken kom je hoog in de kosten en tijd. Maar de kant en klare rundvlees hamburgers smaken vaak niet lekker en je weet ook niet wat er precies allemaal in zit. Daarom hier een recept die wij gebruiken voor een perfect broodje hamburger.

 

Het ultieme broodje hamburger

Wanneer je de eerst hap neemt uit je broodje hamburger moet het broodje en sla knapperig zijn, het vlees moet sappig zijn en de smaken van de saus en kaas moeten voor een smaak explosie in de mond zorgen.

Rundvlees broodje hamburger

Welk soort brood?

Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeur aan brood. Gebruik wel een soort brood wat erbij past, dus niet een stokbrood of een pistolet. Wij geven de voorkeur aan zachte witte bollen omdat het makkelijker bijten is dan bij harde bolletjes. Koop het brood bij een bakker voor de juiste kwaliteit want het verschil tussen een bakker en supermarkt is groot.

 

Het juiste soort vlees

Ga altijd naar een slager (liefst keurslager) om rundergehakt te kopen. Bij een supermarkt weet je niet precies wat er mee gedaan is en bij een keurslager zit je vaak wel goed. Gebruik altijd de verhouding 80 /20 dit betekend 80 procent vlees en 20 procent vet. Vet heb je nodig voor de smaak van de burger dus mocht je wel naar een supermarkt gaan, koop dan rundvlees en geen mager rundvlees of half om half.

 

Hamburgers maken

Nu het gehakt binnen is kunnen de hamburgers gemaakt worden. Hiervoor kan je een hamburger pers gebruiken of je kan het met de hand maken. Indien nodig kan je nu kruiden door de gehakt doen voordat je de hamburgers gaat maken maar wij raden dit af want peper en zout is straks meer dan voldoende.

 • Met de hand is een optie maar hierdoor krijg je vaak verschillende grote aan hamburgers. Met het grillen is dit straks lastiger omdat elke hamburger dan een eigen gaar tijd heeft. Druk niet alles te hard in elkaar anders blijven ze niet mals maar word het een brok.
 • Met de pers kan je makkelijk hamburgers maken die altijd gelijk van vorm zijn. Wil je het helemaal goed doen dan gebruik je een weegschaal en weeg je elke stuk rundergehakt gelijk aan elkaar voordat je gaat persen. Wij gebruiken vaak 100 of 125 gram maar 225 gram is ook prima te doen met een hamburger pers.

Leg de hamburgers nu in de koelkast voor minimaal 1 uur, zo worden de hamburgers wat steveriger. Bewaar de hamburgers niet buiten de koelkast want dan drogen ze uit.

TIP: Maak altijd een kuiltje aan de bovenkant, dit omdat de hamburger altijd gaat opzwellen en als hij dan van de barbecue komt hij weer gaat krimpen en dan een mooie egale hamburger krijgt.

 

Keteltemperatuur van de barbecue

De hamburgers gaan we zoals wij dat noemen “grillen”. Grillen betekend dat we de hamburgers recht boven de kolen gaan bakken. Wij gebruiken houtskool omdat deze een hogere temperatuur krijgt dan briketten. Gebruik niet te veel want de ketel temperatuur hoeft maar rond de 200 graden zijn. Heb je geen temperatuur meter in de ketel dan zou je met de blote hand boven de grill hangen, wanneer je hand binnen 2 a 3 seconden niet meer boven de kolen kan houden dan zijn ze heet genoeg om te grillen.

Tijdens het grillen laten we de deksel open omdat er anders kans op te veel rookontwikkeling is en deze juist een bittere smaak aan het vlees kan geven.

 

Tijd om te grillen

De barbecue is heet dus het is tijd om te grillen. Vanuit de koelkast of koelbox gaan de hamburgers direct op de gril boven de kolen, strooi nu wat zwarte peper en zout op de hamburgers. Veel mensen zeggen dat er nu maar 1 keer gedraaid mag worden maar wij vinden dat je dan minder goed gegaarde hamburgers kan krijgen.

Bij 100 en 125 gram burgers laten wij totaal 6 minuten op de gril. Beide kanten draai je de eerste keer om na twee minuten en na de 4 minuten daar je de burgers om de 1 minuut.

 • Cheeseburger: Wanneer de burgers voor de laatste keer gedraaid zijn gaat de cheddar kaas op de burger en bak deze 1 minuut mee.
 • Hamburger: Wanneer de burgers voor de laatste keer gedraaid zijn smeer je de hamburger een klein beetje in met bbq saus of welke saus je zelf graag wilt gebruiken. Gebruik wel een dikkere saus en gebruik niet te veel, een laagje is meer dan voldoende. Bak deze 1 minuut mee.

Na de 6 minuten mogen de hamburgers eraf of als op de kerntemperatuur meter de 70 graden is bereikt. Wij gebruiken kwaliteitsvlees en gaan voor 60 graden. Eet je de hamburger niet op een broodje laat deze dan even 1 tot 2 minuten rusten.

Broodje hamburger barbecue

 

Opmaken van het broodje

Snij de bolletjes doormidden en indien nodig gril de binnenkant nog even 1 tot 2 minuten mee. Wij gebruiken onze BBQ Nerds hamburger saus maar een eigen saus kan ook prima. Voor de sla kan allerlei soorten gebruikt worden maar onze voorkeur gaat uit naar ijsbergsla met/of Rucola.

Het bouwen van een broodje hamburger:

 • Doe een schepje hamburger saus op de onderkant van het bolletje en leg hier wat sla op.
 • Leg hierboven op de burger met wat hamburger saus en weer sla. Bij meer burgers herhaal deze stap.
 • Leg hierboven op een grote schijf tomaat

 

Extra opties om toe te voegen:

 • Gebakken spek
 • jalapeno pepers
 • Schijf rode ui
 • rauwkorst

 

 

Een heerlijk zelf gemaakt broodje hamburgers van de barbecue, eetsmakelijk!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *