BBQ Nerds

Ketjap stokjes van de barbecue

  • By Peter
  • 24 april 2019
  • 0
  • 559 Views
Ketjap stokjes

Zelf ben ik het nog nooit tegen gekomen totdat ik een keer bij Michel een keer ging barbecueën. Speklappen van een varken, in stukjes gesneden en gemarineerd met ketjap. Het lijkt heel eenvoudig en dat is het ook, maar het is wel een grote meerwaarde voor een barbecue sessie. Wij maken deze ketjap stokjes wel eens als tussendoortje bij een low and slow sessie.

Ingrediënten & bereiding

Voorbereiding: 15 minuten
Marineren: minimaal 24 uur (heel belangrijk)
Bereiding op de bbq: 15 – 20 minuten
Keteltemperatuur: 180 – 200 graden Celcius met 2 zones.
Benodigheden: Zip zak of bak om in te marineren

 

  • 1 fles ketjap (genoeg om de speklappen helemaal te bedekken met ketjap)
  • 300 gram speklap of buikspek van een varken (genoeg voor 2 – 3 personen)
  • stokjes (bamboe)

 

Voorbereiding
Snij de speklappen in blokjes van 2 – 3 cm dikte en doe deze in een zip zak. Nadat het gevuld is met het varken kan de ketjap erbij, zorg  voor dat de speklappen helemaal bedekt zijn met de ketjap. Zet vervolgens de speklappen in de koelkast voor tenminste 24 uur om te marineren.

Nadat ze 24 uur in de marinade gelegen hebben mogen de blokjes aan de stokjes geregen worden om vervolgens op de barbecue te gaan.

Bereiding op de barbecue
Voor deze bereiding maken we gebruik van de tijd en daarom moet de keteltemperatuur minimaal 180 graden zijn. Leg de stokje op de directe barbecue zone en grill de stokjes in 10 minuten tot ze een mooie donkere kleur hebben. Wanneer de kleur bereikt is mogen de stokjes op de indirecte barbecue zone gelegd worden voor nog eens 5 tot 10 minuten om langzaam van binnen gaar te worden.

Na 15 minuten zijn ze al klaar maar wij laten ze graag tot 20 minuten erop liggen omdat dit een betere karamellisatie oplevert aan de buitenkant.

Wil je het nog wat krokanter hebben? Dan kan je het altijd voor 5 tot 10 minuten op de directe zone leggen verder te grillen.

Ketjap stokjes van een varkens speklap, weer eens wat anders.

0/5 (0 Reviews)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *