Aziatische Spareribs...

Aziatische Spareribs

Voorbereiding
30 min
Totale tijd
18 uur
Rust
12 uur
Temperatuur
110 graden
Bereiding
6 uur
Bereidingswijze
Indirect
Bonsaitree ribs

Spareribs zijn er in vele smaken, maar deze Aziatische variant verdient absoluut een plek op je BBQ-lijst. In dit recept combineren we de klassieke 3-2-1 methode met een frisse, kruidige marinade vol oosterse smaken. Verwacht geen standaard ‘sticky ribs’, maar een gebalanceerde combinatie van zoet, zuur, umami en een subtiel pepertje.

Je neemt er even de tijd voor – met marineren, roken en lakken – maar het resultaat is een rib die net van de barbecue af druipt van smaak. Perfect voor wie zijn BBQ-horizon wil verbreden zonder gekke trucs.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Vlies verwijderen
    Verwijder het membraan aan de holle kant van de spareribs. Gebruik een bot mes en wat keukenpapier voor grip.

    .

    Dry rub aanbrengen
    Wrijf beide zijden van de spareribs royaal in met vijfkruidenpoeder.

    .

    Marinade maken
    Meng alle marinade-ingrediënten in een grote kom. Gebruik bij voorkeur een vijzel voor de peper en kruidnagel, en rasp de limoen en gember zo fijn mogelijk. Roer alles goed door.

    .

    Marineren
    Leg de ribs in een schaal of ziplockzak, giet de marinade erover en laat 12 tot 24 uur in de koelkast rusten. Keer tussendoor af en toe om, zodat beide kanten goed marineren.

    .

    Lak maken
    Meng alle ingrediënten voor de lak. Voeg extra appelstroop toe als je van een zoetere afwerking houdt. Zet apart in de koelkast.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Bereid je BBQ voor op 110 °C, indirect.
    Voeg kersen rookchunks toe aan de kolen zodra de temperatuur stabiel is.

    .

    Leg de spareribs op de BBQ in de indirecte zone.
    Laat ze 3 uur roken. Langer hoeft niet – daarna nemen ze geen rook meer op.

    .

    Haal de ribs van de BBQ en pak ze stevig in aluminiumfolie.
    Voeg een scheutje appelsap (of bier) en een lepel marinade toe in het pakket.

    .

    Leg de ingepakte ribs terug op de BBQ, indirect, voor 2 uur.

    .

    Haal de ribs uit de folie en leg ze terug op het rooster.
    Laat 30 minuten drogen op 110 °C.

    .

    Lak de ribs royaal in met de saus.
    Doe dit na 30 minuten en nogmaals na 45 minuten.

    .

    Na 60 minuten zijn ze klaar.
    Je kunt ze eventueel nog een laatste keer lakken net voor het serveren.

  • .
    Recept / Stappen

    Afmaken & serveren

     

    .

    Garneer met lente-ui en sesamzaad.
    Serveer met de overgebleven lak als dipsaus.

    .

    Koud biertje erbij? Altijd.
    Of een frisse groene thee, als je in de sfeer wil blijven.

    Tips

  1. Spareribs liever wat steviger?

    Verkort de stoomtijd (stap 2) tot 1,5 uur.

  2. Geen kersenhout?

    Appel is een prima alternatief voor een mild-fruitige rook.

  3. Zoek balans in je lak

    Appelstroop te zoet? Voeg wat extra azijn toe.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

2 reacties
Plaats een reactie

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
1rack
  • 1rackspareribs
  • 2elFive spices poeder
Voor de marinade
  • 1teentjeknoflook (fijngehakt)
  • 1cmverse gember (geraspt)
  • 0,25rode peper (fijngesneden, naar smaak)
  • 1kaneelstokje (doormidden)
  • 5zwarte peperkorrels (gevijzeld)
  • 1kruidnagel
  • 1limoen (zest & sap)
  • 0,5elgemberpoeder
  • 50mlarachideolie
  • 75mlsojasaus
  • 75mlketjap manis
  • 35mlappelazijn
Voor de lak / saus
  • 75mlsojasaus
  • 75mlketjap manis
  • 25mlappelazijn
  • 25mlarachideolie
  • 2volle eetlepelsappelstroop (meer naar smaak)
Voor de garnering
  • 1lente-ui
  • 1elsesamzaad (optioneel)
Benodigdheden
  • Kersen rookhout (chunks)
  • Aluminiumfolie
  • Druipbak

Optioneel:

  • (bamboe)prikker
  • Appelsap of bier
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina