BBQ gerookte buikspek...

BBQ gerookte buikspek

Voorbereiding
15 min
Temperatuur
120 graden
Bereiding
5 uur
Bereidingswijze
Indirect
Buikspek

BBQ gerookte buikspek is het volgende groot stuk vlees in de low and slow barbecue categorie. Varkensbuik was vroeger alleen verkrijgbaar als gezouten spek en je kwam het tegen als je bijvoorbeeld een heel varken kocht maar bij ons in Nederland en Belgie is het ook bekend als de “speklap” alleen is het dan in plakken gesneden. Tegenwoordig is het bij de meeste slagers gemakkelijk om een ​​goed stuk buikspek te bemachtigen zonder dat het in speklappen gesneden is.

Voor dit recept hebben wij de rub BBQ Nerds Pork gebruikt, maar een eigen gemaakte rub is ook prima en simpel te maken.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Haal de buikspek uit de koeling.

    .

    Voeg de marinade(pekel) ingrediënten bij elkaar in een zipbag (of schaal als je dat niet hebt). Meng dit goed door elkaar.

    .

    Voeg de buikspek toe en zorg ervoor dat het aan alle kanten bedekt is met de marinade. Heb je te weinig marinade, dan kan je dubbele hoeveelheden aanhouden.

    Als je een marinadespuit hebt, dan kan je de marinade ook injecteren voor een nóg beter resultaat. Ook hoef je de buikspek dan geen 24 uur, maar 2 tot 4 uur te marineren.

    .

    Leg het nu in de koelkast en laat 24 uur marineren.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Haal het vlees uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen. Bereid de barbecue voor op een keteltemperatuur van 100 tot 140 graden en zorg dat deze altijd stabiel blijft. Wij gaan voor 120 graden.

    .

    Haal het vlees uit de zipbag en spoel de marinade goed af. Je hoeft de marinade niet te bewaren, dit kan je weggooien. Dep het buikspek vervolgens goed droog met keukenpapier.

    .

    Rub hem nu goed in met een dry rub naar keuze. Wij hebben onze eigen BBQ Nerds Pork dry rub gebruikt.

    .

    Leg het buikspek op de barbecue met het vet omhoog, zodat het langs het vlees omlaag gaat en zo extra smaak afgeeft. Als je een vaste kernthermometer hebt, stop je de probe in het midden van het vlees.

    .

    Wanneer een kerntemperatuur van 77 graden bereikt is, haal je hem van de BBQ. Afhankelijk van de grootte van het buikspek en de temperatuur van de BBQ kan dit zo’n 3 tot 6 uur duren.

    .

    Pak het buikspek strak in aluminiumfolie in en leg terug op de barbecue. Eventueel kan je hem ook in een schaal stoppen en deze afdekken met aluminiumfolie. Verhoog te temperatuur van de barbecue naar 140 graden.

    .

    Wanneer een kerntemperatuur van 93 graden bereikt is, kan hij van de barbecue af. Laat hem 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

  • .
    Recept / Stappen

    De saus

     

    .

    Doe het vocht/vet wat uit de folie of schaal komt in een pannetje, doe hier de ketjap doorheen en roer het goed door elkaar.

    .

    Smeer het buikspek in met een kwast te gebruiken of doe de saus apart in een schaaltje bij het vlees om te dippen.

    Tip

  1. BBQ gerookte buikspek is heerlijk bij een stamppot!
469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

2 reacties
  • Peter

    Recept ziet er erg lekker uit, ga ermee aan de slag. Wat ik mijzelf wel afvraag, waarom wordt er zo’n hoge kerntemperatuur aangehouden? Een temperatuur van rond de 70 graden is toch gebruikelijker?

    • BBQ Nerds

      Klopt, 70 a 73 is het al gaar maar wij gaan hier voor een andere garing waardoor het nog malser word. Wel is het inpakken heel belangrijk om het proces te versnellen en het uitdrogen wat te voorkomen.

      Succes met barbecueën!

Plaats een reactie

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
  • 2kgbuikspek
Voor de marinade
  • 5elworcestershire saus
  • 2literwater
  • 60grbruine suiker
  • 120grzout
  • 3takjestijm
  • 50grzwarte peper
  • rookhout
Voor de saus
  • 4elketjap
  • sap wat overblijft in de bak of folie
Benodigdheden
  • Keukenpapier
  • Zipbag

Optioneel:

  • Marinadespuit
  • Kwast
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina