Gerookte paddenstoelensoep...

Gerookte paddenstoelensoep

Voorbereiding
30 min
Temperatuur
100 - 120 graden
Bereiding
60 min
Bereidingswijze
Indirect
Gerookte paddenstoelensoep

Paddenstoelensoep is een klassieker, maar met een subtiele rooksmaak til je deze soep naar een compleet nieuw niveau. Deze gerookte paddenstoelensoep maak je op de barbecue en dat proef je in elke lepel: vol, romig en met die kenmerkende rokerige gelaagdheid. Of het nu herfst, lente of hoogzomer is – dit recept past altijd. Bovendien is het volledig vegetarisch, al kun je met wat uitgebakken spekjes ook de vleesliefhebber blij maken.

Het roken van paddenstoelen geeft een diepe, umami-rijke smaak die je niet bereikt met bakken alleen. Combineer dit met knoflook, ui, rode wijn en een goede bouillon, en je hebt een gerecht dat zich kan meten met elk voorgerecht of lichte maaltijd.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    BBQ voorbereiden
    Bereid je barbecue voor op indirecte hitte en een temperatuur van 100–120 °C. Voeg rookhout toe voor een extra diepe smaak. Appel of eikenhout past hier uitstekend bij.

    .

    Paddenstoelen roken
    Snijd de champignons, kastanjechampignons en oesterzwammen grof – bijvoorbeeld in vieren. Leg ze in een aluminium schaal of direct op een rooster in een groentekorf. Rook ze ongeveer 15 minuten zodat ze een subtiele rooksmaak krijgen. Haal ze daarna van het vuur en zet apart.

    .

    Groenten voorbereiden
    Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Zet de bouillon alvast warm in een aparte pan of ketel, zodat deze straks direct de pan in kan.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    Fruit de basis
    Zet de Dutch oven op het indirecte deel van de BBQ. Laat een klontje boter smelten en fruit de ui glazig. Voeg de gerookte paddenstoelen toe en bak ze kort mee. Na een minuut mag de knoflook erbij.

    .

    Afblussen & koken
    Blus het geheel af met de rode wijn. Laat de alcohol goed verdampen (ongeveer 2–3 minuten), en voeg dan de warme bouillon toe. Roer alles goed door.

    .

    Laten pruttelen
    Laat de soep 30 minuten zachtjes doorkoken zonder deksel. Plaats daarna het deksel op de pan en laat nog eens 30 minuten doorgaren. Zo trekken alle smaken mooi in elkaar.

    .

    Afmaken met room
    Haal de pan van de barbecue en voeg de kookroom toe. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Serveer direct.

    Serveer de soep in diepe kommen met een stuk knapperig stokbrood en een flinke lik kruidenboter. Wil je wat extra bite? Bak spekjes krokant en strooi ze vlak voor het serveren over de soep.

    Tips

  1. Liever een gladde soep? Pureer hem deels of volledig met een staafmixer.

  2. Wil je meer diepgang? Voeg wat gedroogd eekhoorntjesbrood toe (wel eerst weken).

  3. Ook lekker met een scheutje truffelolie of paddenstoelenbouillon in plaats van kippenbouillon.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
4 personen
  • 250grwitte champignons
  • 250grkastanjechampignons
  • 150groesterzwammen
  • 1eltijm (gedroogd)
  • 1grotegele ui
  • 3tenenknoflook
  • 100mldroge rode wijn
  • 250mlkookroom
  • 1,5litergroente-, kip- of runderbouillon (warm)
  • naar smaakpeper en zout
Voor bij het serveren
  • stokbrood
  • kruidenboter
  • uitgebakken spekjes (optioneel)
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina