Gegrilde longhaas met spitskool, misoboter...

Gegrilde longhaas met spitskool, misoboter en gepofte zoete aardappel

Voorbereiding
20 min
Temperatuur
200 graden
Bereiding
1 uur
Bereidingswijze
Direct & indirect
Longhaas misoboter spitskool gepofte zoete aardappel hot honey 1

Longhaas is een van de meest smaakvolle stukken rundvlees die je op de BBQ kunt bereiden. Dit werkvlees van het rund heeft een diepe, intense vleessmaak en blijft boterzacht als je het goed bereidt. Door de combinatie van directe hitte en een korte rusttijd krijgt het een perfecte korst zonder in te leveren op sappigheid.

In dit recept combineren we de longhaas met gegrilde spitskool en gepofte zoete aardappel. De spitskool krijgt een subtiele rooksmaak en wordt extra lekker door een flinke lepel misoboter, die smelt en diep in de kool trekt. De zoete aardappel zorgt voor balans en maakt het geheel compleet.

Alles wordt bereid op 200°C, waarbij je zowel directe als indirecte hitte gebruikt. De longhaas grill je direct voor een mooie korst, terwijl de spitskool en zoete aardappel langzaam garen in de indirecte zone. De misoboter – een mix van miso, boter, sojasaus en een vleugje hot honey – geeft het gerecht een umami-boost en maakt het helemaal af.

Wil je een keer iets anders dan een standaard steak? Dit recept laat zien hoe je met een paar simpele technieken een waanzinnig BBQ-gerecht op tafel zet.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding: miso boter

     

    .

    Zorg ervoor dat de roomboter zacht is. Haal deze indien nodig 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

    .

    Rasp de schil van één limoen. Pers beide limoenen uit en bewaar het sap.

    Let op dat je alleen het groene deel raspt en niet het bittere wit eronder.

    .

    Doe de zachte roomboter, miso, limoenschil, limoensap, sojasaus en hot honey in een keukenmachine of gebruik een handmixer. Mix tot een glad en romig geheel.

    .

    Proef en pas aan naar smaak. Wil je meer pit? Voeg een extra theelepel hot honey toe. Mag het zouter? Een extra druppel sojasaus kan helpen.

  • .
    Recept / Stappen

    Zoete aardappel poffen

     

    .

    Bereid de BBQ voor op 200 graden, deels direct en deels indirect.

    .

    Leg de zoete aardappels indirect op de BBQ en laat deze ca. 1 uur poffen, tot ze volledig zacht zijn. Ga ondertussen verder met de volgende stap (gegrilde spitskool).

    Longhaas misoboter spitskool gepofte zoete aardappel hot honey 2
    .

    Haal ze vervolgens van de BBQ, verwijder de schil en prak ze met een vork.

    Longhaas misoboter spitskool gepofte zoete aardappel hot honey 3
  • .
    Recept / Stappen

    Spitskool grillen

     

    .

    Snijd de spitskool in de lengte doormidden.

    .

    Bestrijk de gesneden kant met een beetje zonnebloemolie.

    .

    Leg de spitskool direct op de BBQ en gril ca. 10 minuten per kant, tot er mooie grillstrepen ontstaan.

    Longhaas misoboter spitskool gepofte zoete aardappel hot honey 5
    .

    Leg de spitskool vervolgens in een skillet en verdeel 1 el misoboter per kant. Plaats de skillet indirect op de BBQ en laat garen tot de spitskool zacht is.

  • .
    Recept / Stappen

    Longhaas grillen

     

    .

    Snijd de dikke zeen uit het midden van de longhazen weg

    Longhaas misoboter spitskool gepofte zoete aardappel hot honey 4

    Gebruik een scherp mes en schraap langs de zeen om zo min mogelijk vlees te verliezen. Op de foto zie je dat we het beginnetje ingesneden hebben, snijd vanuit daar de gehele zeen weg.

    .

    Wrijf de longhazen in met een beetje olijfolie en leg ze kort direct op de BBQ, tot ze een mooie kleur krijgen. Laat ze vervolgens indirect doorgaren.

    Longhaas misoboter spitskool gepofte zoete aardappel hot honey 6
    .

    Draai ze af en toe om en gaar door tot een kemperatuur van 47 graden.

    .

    Als de kerntemperatuur van 47 graden bereikt is, haal de longhazen van de BBQ en laat je ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Tijdens het rusten bestrijk je het vlees met sojasaus en bestrooi je het met versgemalen zwarte peper.

  • .
    Recept / Stappen

    Serveren

     

    .

    Serveer de gegrilde longhaas in dunne plakken met de gegrilde spitskool en een lepel gepofte zoete aardappel. Laat iedereen aan tafel zelf wat extra misoboter toevoegen voor extra smaak.

    Longhaas misoboter spitskool gepofte zoete aardappel hot honey 1

    De misoboter is ook perfect om over de zoete aardappel te smeren of een stukje brood in te dippen.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
4 personen
Misoboter
  • 200grongezouten roomboter (zacht, op kamertemperatuur)
  • 2elmiso
  • 2limoenen
  • 1elsojasaus
  • 1elhot honey
Longhaas
  • 2longhazen
  • scheutjeolijfolie
  • 1elsojasaus
  • naar smaakversgemalen zwarte peper
Gegrilde spitskool
  • 1kleinespitskool
  • scheutjezonnebloemolie
  • 2elmisoboter
Gepofte zoete aardappel
  • 4middelgrotezoete aardappels
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina