Limburgs zoervleisj (zuurvlees)...

Limburgs zoervleisj (zuurvlees)

Voorbereiding
10 min
Temperatuur
150-200 graden
Bereiding
3,5 uur
Bereidingswijze
Direct & indirect
Zoervleisj zuurvlees

Limburgs zoervleisj is een klassieker uit de Nederlandse keuken die oorspronkelijk werd gemaakt met paardenvlees, maar tegenwoordig vaak met rundvlees wordt bereid. Dit stoofgerecht, gekenmerkt door zijn zoetzure smaak, is een ware smaakexplosie dankzij de combinatie van azijn, appelstroop en kruidige ontbijtkoek. Het wordt traditioneel geserveerd met frieten, maar past ook perfect bij aardappelpuree of brood.

In dit recept geven we een unieke BBQ-draai aan het gerecht door de beef ribfingers eerst te grillen voor extra smaak en ze vervolgens langzaam te stoven in een Dutch oven op de barbecue. Het donkere bier voegt een diepe, volle smaak toe, terwijl de marinade de malse structuur van het vlees garandeert.

Deze versie van zoervleisj combineert traditionele technieken met de rijke smaakdimensies van de BBQ. Perfect voor een winterse maaltijd of een culinaire twist aan een doordeweeks diner. Met zijn warme kruiden en zoetzure balans is dit gerecht een echte crowdpleaser.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Maak de ribfingers schoon door dik vlies weg te snijden. Bestrooi vervolgens met peper en zout.

    .

    Stop de ribfingers in een bak of zak met 400 ml water, 400 ml azijn, 8 kruidnagels, 8 jeneverbessen en 4 laurierblaadjes. Laat 12-24 uur marineren in de koelkast.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Bereid de barbecue voor op 200 graden, direct. Snijd de uien alvast in ringen en pers de knoflooktenen. Verwarm de Dutch oven ook alvast voor op de bbq.

    .

    Haal het vlees uit de schaal/zak en dep goed droog. Bewaar de marinade, dit gaan we straks gebruiken.

    .

    Verspreid een scheutje zonnebloemolie over het vlees en grill het op het rooster van je BBQ tot het een mooi kleurtje krijgt. Fruit ook de uienringen met de roomboter in de Dutch oven en voeg na enkele minuten de knoflook toe.

    1000075195
    .

    Voeg de marinade, het flesje bier, 4 eetlepels appelstroop en het vlees toe aan de Dutch oven en breng aan de kook.

    .

    Zodra het kookt bouw je je barbecue om naar indirect, 150 graden. Laat het ongeveer 2 uur pruttelen met de deksel van de Dutch oven erop. Roer af en toe door.

    .

    Voeg na 2 uur de 4 plakken peperkoek en een eetlepel worcestershiresaus toe. Laat vervolgens nog ongeveer een uur pruttelen zonder deksel op de Dutch oven totdat het vlees uit elkaar valt. Breng op smaak met peper en zout.

    .

    Serveer met friet en een frisse salade.

    Zoervleisj zuurvlees 2
469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
  • 1kgbeef ribfingers
  • 400mlazijn
  • 400mlwater
  • 4laurierblaadjes
  • 8kruidnagels
  • 8jeneverbessen
  • 50grboter
  • 3grote uien (in ringen)
  • 2tenenknoflook
  • 1flesjedonker bier
  • 150mlappelstroop
  • 1elworcestershiresaus
  • 4plakkenpeperkoek / ontbijtkoek
  • scheutjezonnebloemolie
  • naar smaakpeper en zout
Benodigdheden
  • Dutch oven
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina