Runderwang van de bbq...

Runderwang van de bbq

Voorbereiding
15 min
Rust
12+ uur
Temperatuur
120 graden
Bereiding
6 uur
Bereidingswijze
Indirect
Runderwang bbq

Een runderwang? Niet meteen het eerste waar je aan denkt als je de barbecue aansteekt. Toch is dit één van de mooiste stukken rundvlees om low & slow te bereiden. Het zit vol bindweefsel dat, mits langzaam gegaard, verandert in boterzacht vlees met diepe smaak. Combineer dat met rook, een krachtige marinade en een stroperige saus? Dan heb je een gerecht dat op elke BBQ een hoofdrol speelt.

Je hebt er wat tijd en geduld voor nodig, maar het resultaat is alles waard. Perfect als hoofdgerecht, maar ook briljant op een broodje. Dit is er één voor de liefhebbers.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Marinade maken
    Meng alle ingrediënten van de marinade in een diepe schaal. Voeg de runderwangen toe en zorg dat ze volledig onderstaan. Aanvullen met extra fond indien nodig. Heb je een injectiespuit? Injecteer dan wat marinade in het vlees voor extra diepte. Dek af en laat minimaal 12 uur in de koelkast marineren.

    .

    Saus voorbereiden
    Fruit de ui in wat olie of boter tot glazig. Voeg de knoflook toe en bak kort mee. Blus af met fond en ketjap, voeg de kandijsuiker en appelstroop toe en laat inkoken tot een stroperige saus. Zet opzij.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    BBQ voorbereiden
    Richt je barbecue in voor indirecte hitte en houd de temperatuur rond de 120 °C. Voeg een handje rookhout toe – kersen- of appelhout werkt goed bij rund.

    .

    Roken van het vlees
    Haal het vlees uit de marinade, laat uitlekken en bewaar de marinade. Laat de runderwang op kamertemperatuur komen. Leg het vlees op het rooster, indirect, en rook het 3 uur lang.

    .

    Terug in de marinade
    Leg na 3 uur het vlees terug in de schaal met marinade. Dek af met folie of een deksel en zet weer op de barbecue (indirect). Laat 1,5 uur garen. Draai het vlees daarna om en laat nogmaals 1,5 uur garen.

    .

    Afmaken en serveren
    Haal de schaal van de BBQ en laat 15 minuten rusten. Voeg de eerder bereide saus toe en roer alles goed door. Grote stukken kunnen nu eenvoudig uit elkaar getrokken worden met twee vorken. Het vlees is nu zacht, sappig en volledig doordrenkt van smaak.

    Tips

  1. Sneller resultaat?

    Injecteren met marinade verkort de marineertijd.

  2. Extra binding?

    Voeg een klontje koude boter toe aan de saus vlak voor serveren.

  3. Geen fan van zoet?

    Laat de stroop in de saus achterwege voor een drogere, stoerdere smaak.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
4 personen
  • 1kgrunderwang
  • 1elworcestershiresaus
  • 330mldonker bier
  • 1elkandijsuiker
  • 3kruidnagels
  • 1elgedroogde tijm
  • 500mlrunderfond
Voor de saus
  • 3elketjap manis
  • 1elkandijsuiker
  • 0,5gele ui (fijngesnipperd)
  • 1teenknoflook (fijngehakt)
  • 75mlappelstroop
  • 250mlrunderfond
Benodigdheden
  • Ovenschaal

Optioneel:

  • Marinadespuit
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina