Runderwang van de bbq zal waarschijnlijk niet het eerst stuk vlees zijn wat je op de barbecue wilt bereiden. Een runderwang is van zichzelf een taai vlees maar wanneer je deze low and slow bereid dan word dit een heerlijk stuk vlees. Hoe je een runderwang van de bbq omtovert tot een heerlijk gerecht laten wij hieronder zien.
Ingrediënten & bereiding
Voorbereiding: 15 minuten
Marineertijd: 12 uur marineren
Bereiding op de bbq: Indirect met rookhout
Barbecue temperatuur: 120 graden
Benodigheden: Ovenschaal (alu bakje) , rookhout en injectie spuit (optioneel)
Vlees + marinade
- 1 Kilo runderwang (Vleesvanons.nl)
- 1 eetlepel Worcestershire
- 0,33l Fullers london porter (wijn & Whiskey huis)
- 1 eetlepel Kandij suiker
- 3x Kruidnagels
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 750 ml runderfond (250 ml is voor de saus)
Runderwang saus
- 4 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel Kandij suiker
- 1/2 gesnipperde gele uit
- 1 teen knoflook
- 75 ml Stroop (appel)
- 250 ml runderfond
Voorbereiding
Haal de runderwang uit de koeling en leg deze nog even apart. Pak een ovenschaal of een schaal die diep genoeg is en voeg de marinade ingrediënten in de schaal en meng dit goed. Doe dan de runderwang in de marinade mengsel en zorg ervoor dat het onder de marinade zit. Heb je te weinig marinade dan zou je het aan kunnen vullen de extra runderfond. Indien je een injectie spuit hebt kan je dit nu toepassen in de runderwang. Nu kan je de schaal afdekken en deze minimaal 12 uur gekoeld laten staan.
Runderwang saus
Snipper de gele uit en snij de knoflook klein. Doe wat boter of olie in de pan en fruit de ui aan tot het glazig begint te worden, voeg hierop de knoflook toe en laat dit even mee fruiten. Voeg de ketjap en runderfond toe aan het mengsel en laat het aan de kook komen. Voeg nu de kandij suiker en stroop toe en laat dit zachtjes doorkoken tot het een beetje dikke saus begint te worden. Haal het van het vuur en laat dit afkoelen tot dat we dit gaan toevoegen aan het gerecht.
Bereiding
Bereid de barbecue voor met een keteltemperatuur van 120 graden. Wij maakten gebruik van een smoker maar dit kan ook prima op een Kamado of een kogelbarbecue. Maak wel gebruik van rookhout om extra smaak aan het vlees te krijgen anders is het zonde. Haal het vlees uit de koeling en laat dit voor 1 uur buiten de koeling staat. Haal het vlees uit de marinade maar bewaar de schaal inclusief marinade, deze heb je namelijk later weer nodig. Wanneer de keteltemperatuur van 120 graden is bereikt mogen de runderwangen op de barbecue, leg deze zover mogelijk van de hittebron af en laat deze voor drie uur liggen om de rooksmaak in het vlees te krijgen.
Op de helft
Na 3 uur haal je de runderwang van de barbecue en leg je dit weer in de schaal met marinade. Sluit de schaal af en leg deze terug op de barbecue. Na 1,5 uur haal je de schaal weer van de barbecue en wissel je het vlees om en leg je de schaal afgesloten weer terug op de barbecue. Na 1,5 uur mag de schaal van de barbecue af en laat deze even rusten voor een kwartier. Leg de runderwang saus alvast klaar en voeg deze na een kwartier toe aan de runderwangen. Roer nu alles goed door elkaar, bij grote stukken kan je het los trekken met twee vorken maar dit zal bijna niet het geval zijn.
Runderwang van de bbq is ook heerlijk voor op brood
[recipe type=”cookTime” display=”none”]4 – 6 uur[/recipe]
[recipe type=”image” display=”none”]https://www.bbqnerds.nl/wp-content/uploads/2019/12/runderwang-bbq-300×300.jpg[/recipe]
[recipe type=”name” display=”none”]Runderwang van de BBQ[/recipe]
[recipe type=”description” display=”none”]Een runderwang is van zichzelf een taai vlees maar wanneer je deze van de bbq low and slow bereid dan word dit een heerlijk stuk vlees[/recipe]
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT