Wintergroenteschotel...

Wintergroenteschotel

Wintergroenteschotel

De wintermaanden zijn het perfecte moment om volop te genieten van seizoensgroenten. In deze groenteschotel spelen spruitjes, pompoen en wortelen de hoofdrol, gecombineerd met rijke smaken zoals kastanjes, spekjes en een vleugje honing. Het resultaat is een kleurrijk bijgerecht dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook prachtig op tafel staat. Door de groenten te roosteren op de BBQ krijgen ze een subtiele rooksmaak en een licht gekaramelliseerde buitenkant, terwijl ze vanbinnen heerlijk zacht blijven.

Wat deze schotel zo bijzonder maakt, is de veelzijdigheid. De combinatie van zoet, zout en hartig past bij vrijwel elk hoofdgerecht, van klassiek varkensvlees tot geroosterde kip of zelfs een vegetarisch feestmaal. De toevoeging van pecannoten zorgt voor een knapperige finishing touch, terwijl de balsamico en verse kruiden een verfijnde balans brengen.

Voor het kerstmenu is dit bijgerecht een absolute aanrader, vooral bij de porchetta met kastanje-paddenstoelvulling. De winterse smaken vullen elkaar prachtig aan, terwijl de eenvoud van de bereiding je tijd geeft om je op andere gerechten te concentreren. Of je nu een uitgebreide maaltijd samenstelt of gewoon een beetje extra flair aan je dagelijkse diner wilt toevoegen, deze wintergroenteschotel staat garant voor een smaakvolle aanvulling op je tafel.

Beoordeel dit recept:

Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Bereid je BBQ voor op 220 graden. Zorg als dat kan voor twee zones: direct en indirect. Ga anders voor indirect.

    .

    Halveer de spruitjes. Meng ze in een kom met olijfolie, peper, zout en eventueel een beetje knoflookpoeder.

    .

    Snijd de wortel in plakjes. Hak de verse tijm en rozemarijn fijn. Meng dit met de pompoenblokjes, 1 el olijfolie, 1el honing, 1el balsamicoazijn, peper en zout.

    .

    Hak de kastanjes grof. Heb je ongepelde kastanjes, dan pof je deze eerst: snijd een kruis in de bolle kant van elke kastanje en leg ze indirect op de BBQ voor zo’n 20-25 min (op 200 graden) totdat de schil openbarst. Haal van de BBQ, laat kort afkoelen en pel de schil eraf.

    Mocht je dat makkelijker vinden, dan kan je deze stap ook in de oven uitvoeren.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Stop de spruitjes in een grillmand of rijg aan een spies, en gril direct voor zo’n 5 minuten. Keer regelmatig om.

    Heb je geen mogelijkheid om direct te grillen, dan kan je ze ook 3 minuten voorkoken. Dan kan je deze stap overslaan.

    .

    Leg de pompoen en wortelen in een (oven)schaal en rooster op 220-240 graden, indirect.

    .

    Na zo’n 30 minuten, als de wortelen en pompoen zacht en licht gekaramelliseerd zijn, voeg je de gegrilde spruitjes, de kastanjes en de spekreepjes toe. Meng voorzichtig door elkaar en laat nog zo’n 5 minuten staan.

    .

    Na 5 minuten haal je de schaal van de BBQ. Bestrooi hem voor het serveren nog met grof gehakte pecannoten.

Beoordeel dit recept:

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter


Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
  • 400grspruitjes (gehalveerd)
  • 400grpompoenblokjes
  • 300gr(gekleurde) wortelen
  • 150grgerookte spekreepjes
  • 50grgeschilde kastanjes (80 gr ongeschild)
  • 2elolijfolie
  • 1elhoning
  • 1elbalsamicoazijn
  • 1tlverse tijm
  • 1tlverse rozemarijn
  • Naar smaakpeper en zout
  • 2elpecannoten (geroosterd, grofgehakt)
  • 0,5tlknoflookpoeder (optioneel)
Benodigdheden
  • Schaal of skillet

Optioneel:

  • Grillmand
  • Metalen spiezen
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Blank Form (#9)

Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina