BBQ Nerds

Cajun biefstuk van de bbq

Cajun biefstuk van de bbq

Wij van bbqnerds besloten recent om weer eens bij elkaar te komen om zodoende nieuwe recepten uit te proberen. Voor mijn nieuwe receptuur heb ik een cajun achtige biefstuk van de bbq proberen te maken met een zelfverzonnen marinade.De marinade die ik hierbij gemaakt heb is naar onze mening niet alleen goed voor een stukje biefstuk, maar kan het op verschillende stukken rundvlees gebruikt worden. Bekijk hier mijn recept van de cajun biefstuk van de bbq.

Ingrediënten & bereiding voor de cajun biefstuk van de bbq.

Voorbereiding: 30 minuten.
Marineren: 24 uur (minimaal 4 uur)
Bereiding op de bbq: tot de kerntemperatuur van 53 graden is bereikt (Medium rare)
Barbecue temperatuur: 240 keteltemperatuur met twee zones
Benodigdheden: Kerntemperatuurmeter, aluminiumfolie, gietijzeren rooster is optioneel. (steelpannetje voor de botersaus).

Marinade:
– 30 ml olijfolie.
– 20 ml Sojasaus
– 1 scheut Jack Daniels whisky.
– 1 eetlepel mirin azijn.
– 1 eetlepel Ahornsiroop.
– 1 eetlepel mosterd.
– 1,5 eetlepel bruine suiker.
– 1 theelepel knoflookpoeder.
– 1 theelepel paprikapoeder (liefst gerookt paprikapoeder).
– 1 theelepel uienpoeder.
– ½ theelepel gedroogde oregano.
– ½ theelepel tijm.
– 1 theelepel cayennepeper
– 1 theelepel zout.
– 1 theelepel peper.
– 1 fijn gehakte knoflook.

Botersaus:
– Achter de hand gehouden marinade.
– Roomboter.

 

voorbereiding.

Voor de bereiding van de cajun biefstuk moeten we in eerste instantie de marinade gaan voorbereiden. De marinade van hierboven is berekend op 3 biefstukken. Voor de marinade volgen we het recept van hierboven. We mengen de hier bovenstaande ingrediënten. Wanneer alles door elkaar is geroerd dan laten we de marinade even rusten,(ik heb het ongeveer 20 minuten laten rusten) zodat de droge ingrediënten hun smaak kunnen afgeven.

Wanneer de marinade even rust heeft gehad dan pakken een grote diepvrieszak. In deze zak stoppen we ons vlees en de marinade. We gebruiken niet al de marinade, want we hebben nog wat nodig voor onze botersaus. De marinade moet minimaal 4 uur intrekken, maar de voorkeur gaat uit naar 24 uur. Van belang is om de zak regelmatig te draaien in de koelkast, zodat alle kanten van het vlees met de marinade in contact kunnen komen.

 

Bereiding op de barbecue.

Voordat we beginnen met het voorbereiden van de bbq, is het van belang om de biefstukken minimaal 30 minuten van te voren uit de koelkast te halen, zodat het vlees  op kamertemperatuur kan komen.

Hierna gaan we over op de bbq. De bbq moet een keteltemperatuur van 220 a 240 graden Celsius hebben. Hierdoor kan het gietijzeren rooster warm worden en kunnen we een mooi ruiten patroon op het vlees aanbrengen.

De bbq heeft 2 zones. De directe zone, waarop we het vlees een mooi grilpatroon geven en een indirecte zone, waarop we de kerntemperatuur van ongeveer 53 graden Celsius willen bereiken.
Gril het vlees nu totdat er een mooie grilstreep op beide kanten is ontstaan en leg het vlees hierna in de indirecte zone.

Wanneer het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 53 graden dan halen wij het vlees van de bbq en laten we het vlees rusten onder een stuk aluminiumfolie. Dit geeft ons de tijd om de botersaus te maken. Dit doen wij ook op de bbq.

We nemen een steelpannetje en hierin doen we onze achtergehouden marinade. Hierbij voegen we een paar klontjes roomboter en mengen we het rustig door met een garde of lepel totdat het warm is.

De botersaus brengen we dan aan op ons stuk vlees en klaar is de cajun biefstuk van de bbq.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.