
Het is niet weg te slaan uit onze Nederlandse keuken, de gehaktbal it is. Om een juiste gehaktbal te krijgen heb je een goede verhouding nodig van vlees en vet, daarom maken wij gebruik van half om half gehakt. Hier zit net dat extra vet in wat alleen rundvlees niet heeft.
Ingrediënten & bereiding voor een gerookte gehaktbal van de bbq
Voorbereiding: 20 minuten.
Marineren: niet nodig
Bereiding op de bbq: kerntemperatuur van 65 graden
Barbecue temperatuur: 170 graden keteltemperatuur met twee zones.
Benodigdheden: kerntemperatuurmeter, rookhout Holm Oak(zware rooksmaak) maar Olive(milde rooksmaak) van Smokey Olive wood is ook prima.
Wij kunnen jullie 10% korting geven op de rookhout van Smokey Olive Wood via bbstation.nl en gebruik dan de code: bbqnerds10
4 gehaktballen:
- 500 gram half om half gehakt
- 1 heel ei
- 60 gram paneermeel (gedroogd brood en daarna verkruimelen is nog beter)
- 1 grote teen knoflook
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel koriander
- 1 theelepel gember poeder
- 1 theelepel zout
- halve theelepel peper
Voorbereiding.
Pers de knoflook uit in een grote b ak en doe vervolgens alle ingredienten hierbij in. Meng alles goed en stevig door elkaar en draai vervolgens hier 4 gehaktballen van. Een optie is om de ballen nog even door paneermeel of bloem te rollen voor een knapperige buitenkant.
Bereiding op de barbecue.
Bereid de barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van 170 graden. Leg de rook chunk of rook box op de plaats en wacht tot het gaat roken.
Wanneer de temperatuur bereikt is en de rook aanwezig dan kunnen de ballen op de indirecte zone (dus niet boven de kolen) geplaatst worden. Rond de 30 kerntemperatuur mogen de ballen gedraaid worden en indien gewenst kan je nu ook de gehaktbal insmeren met een glace (hebben wij niet gedaan).
Wanneer de kerntemperatuur van 65 graden bereikt is bij de gehaktbal dan mag deze eraf.
TIP: Vul de gehaktballen met een blokje kaas of roomkaas voor extra variatie.