MOINK Balls

  • By Peter
  • 13 juli 2020
  • 0
  • 1689 Views
Moinkballs Noskos style

MOINK Balls zijn ooit ontstaan als geintje op het het BBQ Brethren forum, maar inmiddels genieten ze wereldwijde bekendheid als één van de lekkerste BBQ snacks. MOINK staat voor de combinatie van rund (het rundergehaktballetje) en varken (bacon). Dit vanwege het geluid dat deze dieren maken: Moo en Oink.

Vroeger mochten MOINK Balls van de bedenker alleen uit kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes bestaan. Noskos heeft ooit gevraagd aan de bedenker van de MOINK Ball, “Larry Gaian”, of de gehaktballetjes ook zelfgemaakt mochten worden. Dit omdat wij deze diepvries gehaktballetjes niet in de winkel hebben. Zo onstond de “noskos rule” wat betekent dat het toegestaan is om zelf Italiaanse gehaktballetjes te draaien wanneer er geen kant en klare voor handen zijn. En natuurlijk zijn de zelfgemaakte gehaktballetjes nog lekkerder ook.

Ingrediënten & bereiding

Voorbereiding: 30 minuten.
Marineren: n.v.t.
Bereiding op de BBQ: 1,5 uur
Barbecue temperatuur: 110-120 graden indirect
Benodigdheden: Bamboeprikkers en rookhout (bijvoorbeeld Appel of Kersen)

Wat hebben we nodig voor ongeveer 30 a 35 ballen

Gehaktballen

  • 750 gram rundergehakt
  • 40 gram Geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 los geklopt ei
  • 60 gram gekruid paneermeel
  • 2 tenen fijngehakte knoflook
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde peterselie

Bacon

  • 300 gram gerookt ontbijtspek (langwerpig, niet rond)

Kruiden en saus

  • Dry rub naar keuze, wij gebruiken onze eigen All Purpose Rub.
  • BBQ Saus naar keuze

Voorbereiding

  1. Snijd of pers de knoflook fijn en meng alle ingrediënten van de gehaktballen goed door elkaar.
  2. Draai van het gehakt nu balletjes van ongeveer 20 a 25 gram per stuk en bestrooi deze daarna met de dry rub.
  3. Snijd de plakjes ontbijtspek doormidden zodat je van 1 plak nu twee kortere plakken hebt. Draai deze halve plak nu om de gehaktbal heen en zet het vast met een bamboeprikker.

Bereiding op de barbecue

  1. Bereid je BBQ voor op ca. 110-120 graden indirect.
  2. Leg nu het rookhout op de gloeiende kolen en leg de MOINK Balls op de indirecte zone.
  3. Na ongeveer een uur kunnen de MOINK Bals op de BBQ ingesmeerd worden met de barbecuesaus en laat deze daarna nog een half uur op de barbecue.

Tip: Wil je zeker weten dat de balletjes niet te droog worden, gebruik dan een kernthermometer. Houd een kerntemperatuur van 50 graden aan voor het insmeren van de ballen met barbacuesaus. Bij een kerntemperatuur van 64 graden zijn ze gaar en kan je ze eraf halen.

Heb je de bacon liever iets knapperiger, dan kan je een hogere keteltemperatuur aanhouden van 130 tot 160 graden. Het gaat op deze temperatuur natuurlijk wel een stuk sneller, houd ze dan ook goed in de gaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *