Braadstuk low & slow van...

Braadstuk low & slow van de BBQ

Voorbereiding
20 min
Temperatuur
90-110 graden
Bereiding
6 uur
Bereidingswijze
Indirect
Braadstuk low and slow

Een mooi stuk rundvlees vraagt om aandacht – geen haast. In dit recept behandelen we een braadstuk alsof het een brisket is: langzaam garen op lage temperatuur, met rook, vocht en tijd als de drie geheime wapens. Het resultaat? Botermals, sappig vlees dat je zo uit elkaar trekt met je vingers.

Deze aanpak werkt uitstekend voor een braadstuk van rund tussen de 2 en 2,5 kilo, en is perfect voor een lange BBQ-sessie met af en toe een biertje erbij.

Dit is geen doordeweeks recept. Dit is BBQ met aandacht – slow, stoer en smaakvol. 🥩🔥

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    BBQ voorbereiden
    Steek de BBQ aan en richt in met twee zones. Streef naar een stabiele keteltemperatuur tussen de 90 en 110 °C. Voeg alvast een blokje appelhout toe zodra de temperatuur stabiel is.

    .

    Vlees voorbereiden
    Snijd overtollig vet van het braadstuk, maar laat wat vet zitten voor smaak en sappigheid. Zorg dat de rub straks het vlees goed raakt.

    .

    Injecteren (optioneel)
    Heb je een vleesinjector? Spuit de afgekoelde bouillon op meerdere plekken in het vlees voor extra sappigheid. Geen injector? Geen probleem – ga verder met de volgende stap.

    .

    Rub aanbrengen
    Wrijf het braadstuk in met mosterd of olie (indien nodig) en breng de rub royaal aan over alle zijden. Laat het vlees 10–15 minuten rusten terwijl je BBQ op temperatuur blijft.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Low & slow garen (tot 71 °C kern)
    Leg het braadstuk op het indirecte gedeelte van de BBQ. Sluit het deksel en laat het vlees langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 71 °C bereikt. Dit duurt doorgaans 3–5 uur, afhankelijk van de grootte.

    .

    Inpakken met bouillon
    Maak van aluminiumfolie een ‘boot’ of gebruik een braadschaal. Giet er een scheut van de resterende bouillon in en leg het braadstuk erin. Wikkel het geheel stevig in met aluminiumfolie.

    .

    Doorgaren (tot 91 °C kern)
    Plaats het ingepakte braadstuk terug op de BBQ. Laat het doorgaren tot een kerntemperatuur van 91 °C is bereikt. Dit kan nog 1,5 tot 3 uur duren. Gebruik altijd een kernthermometer.

  • .
    Recept / Stappen

    Rusten en serveren

     

    .

    Rusttijd
    Haal het braadstuk van de BBQ en laat het afgedekt rusten. Kleine stukken: 15–20 minuten. Grotere stukken: 30 minuten of meer. Laat het pakket intact tijdens het rusten.

    .

    Controleer de zachtheid
    Druk voorzichtig op het braadstuk: het moet ‘meegeven’ en zacht aanvoelen. Liever iets langer doorgaren dan te vroeg eraf halen.

    .

    Serveren
    Snijd in dikke plakken of trek het vlees uit elkaar zoals bij pulled beef. Serveer met een stevige saus, geroosterde groenten of gewoon op een broodje.

    Tips

  1. Meer rook?

    Voeg na het eerste uur nog een blokje appelhout toe.

  2. Dru rub tip

    Kies voor een rub met een beetje suiker voor een gebalanceerde korst.

  3. Geen marinadespuit?

    Gebruik een marinade van bouillon en mosterd en laat het vlees 4 uur in de koelkast rusten.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
  • 1braadstuk (2-2,5 kg rundvlees)
  • 0.5literrunderbouillon, afgekoeld
  • naar smaakBBQ dry dub
  • 3elmosterd of olie om de rub te laten hechten
Benodigdheden
  • Kernthermometer
  • Aluminiumfolie
  • Marinadespuit
  • Braadschaal of dubbelgevouwen folie
  • Snijplank en scherp mes
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina