Geroosterde hele bloemkool met zelfgemaakte...

Geroosterde hele bloemkool met zelfgemaakte kruidenboter

Voorbereiding
10 min
Temperatuur
160 graden
Bereiding
2 uur
Bereidingswijze
Indirect
Bloemkool kruidenboter eindfoto

Een hele bloemkool roosteren op de barbecue geeft een diepe, nootachtige smaak en een boterzachte textuur. Doordat hij langzaam gaart, karamelliseren de natuurlijke suikers en ontstaat er een licht krokant laagje aan de buitenkant. De kruidenboter trekt tijdens het garen in de bloemkool, waardoor elke hap doordrenkt is met de smaken van salie, tijm, rozemarijn en citroen. Wil je sneller resultaat? Kook de bloemkool dan kort voor, zodat je vervolgens binnen een half uur een perfect gegaarde bloemkool op tafel zet.

Deze bereiding is veelzijdig: serveer hem als bijgerecht bij een stevig stuk vlees of geef hem de hoofdrol in een vegetarische maaltijd. Wil je extra smaak en een mooie kleur? Bestrijk de bloemkool na het garen nog een keer met gesmolten kruidenboter en bestrooi hem met wat extra fleur de sel. Ook lekker: een handje geroosterde noten of wat versgeraspte Parmezaanse kaas eroverheen.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Bereid de BBQ voor op 160 graden, indirect.

    .

    Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Snijd de groene bladeren van de bloemkool en snijd de onderkant recht af. De bereiding van de bloemkool zal zo’n 2 uur duren. Vind je dat te lang, dan kook je de bloemkool 10 minuten voor. De bereiding zal dan zo’n 30 minuten duren.

    .

    Kneed alle ingrediënten voor de kruidenboter goed door elkaar.

    .

    Zet de bloemkool in een skillet, braadpan of ovenschotel. Smeer hem goed in met de kruidenboter.

    Bloemkool ingesmeerd met kruidenboter
  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Zet de pan met de bloemkool op de BBQ, op 160 graden, indirect. Ga door totdat de bloemkool gaar is. Smeer hem tussendoor nog enkele keren in met de kruidenboter uit de pan.

    Voeg een flinke scheut water toe in de pan. Dit zal gaan stomen en daarmee het garingsproces versnellen.

    .

    Je controleert of de bloemkool gaar is door er met een prikker in te prikken. Het moet heel zacht zijn. Het zal ongeveer een 2 uur duren met een rauwe bloemkool. Heb je hem 10 minuten voorgekookt, dan zal het zo’n 30 minuten duren. Als hij gaar is, haal je hem van de BBQ en kan je hem opdienen.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
4 personen
  • 1helebloemkool
Voor de kruidenboter
  • 150grongezouten roomboter
  • 1elsalie (vers, fijngesneden)
  • 1eltijm (vers, fijngesneden)
  • 1elrozemarijn (vers, fijngesneden)
  • 2elpeterselie (fijngesneden)
  • 1citroen (zest/schil, geraspt)
  • 1tlzout (liefst fleur de sel)
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina