Longhaas van de BBQ...

Longhaas van de BBQ

Voorbereiding
10 min
Temperatuur
200 - 250 graden
Bereiding
10 - 15 min
Bereidingswijze
Direct & indirect
Img 20191201 093318 311

Longhaas is zo’n stuk vlees dat je zelden ziet liggen bij de supermarkt, maar elke liefhebber van rundvlees zou het eens moeten proberen. Het staat bekend als werkvlees: het komt uit het middenrif van het rund en zorgt letterlijk voor de beweging van de longen. Dat betekent: grof van structuur, veel smaak, en als je het goed bereidt – boterzacht. In vakjargon noemen ze het ook wel onglet of hanger steak, en in de Franse keuken is het al decennialang een favoriet op de menukaart.

Vanwege de grove draad en de uitgesproken rundsmaak is dit vlees uitermate geschikt voor de barbecue. Je grilt het kort aan, laat het rustig nagaren, snijdt het op de draad – en serveert het met een simpele maar smaakvolle ketjapsaus, of eventueel chimichurri voor een frisse twist.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Saus maken (optioneel)
    Zet een klein pannetje op middelhoog vuur met een scheutje olie. Fruit de gesnipperde ui aan tot deze glazig is. Voeg dan de ketjap, rietsuiker en knoflookpoeder toe en laat het zachtjes inkoken tot een stroperige saus. Zet apart om af te koelen.

    .

    Vlees voorbereiden
    Haal de longhaas minstens een uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
    Verwijder de witte zeen die in het midden zit: dit is een harde pees die niet zacht wordt tijdens het garen en dus écht weg moet. Snijd ook eventuele vliesjes aan de buitenkant weg.
    Dep het vlees droog en bestrooi ruim met peper en zout. Olie het vlees licht in.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Barbecue op temperatuur brengen
    Bereid je barbecue voor op direct en indirect garen. Zorg voor een keteltemperatuur van ongeveer 225 °C.
    Voeg eventueel een beetje rookhout toe voor een extra dimensie aan smaak – appel- of kersenhout werkt uitstekend bij rundvlees.

    .

    Vlees grillen
    Gril de longhaas op de directe zone 1 minuut per kant om een mooie korst te krijgen.
    Leg hem daarna op de indirecte zone, steek de kernthermometer in het midden van het vlees, en gaar door tot de gewenste kerntemperatuur:

    • 48 °C voor rood
    • 53 °C voor rosé
    .

    Rusttijd
    Haal het vlees van de barbecue en laat het 5 tot 10 minuten rusten onder los aluminiumfolie. Hierdoor verdelen de sappen zich goed in het vlees.

    .

    Serveren
    Snijd de longhaas haaks op de draad in dunne plakken. Smeer eventueel in met wat van de ketjapsaus of serveer deze ernaast.
    Combineer met gegrilde groenten, gepofte aardappels of een frisse salade.

    Tip

  1. Liever een kruidige variant?

    Bekijk dan ons recept voor chimichurri.

  2. Snijd tegen de draad!

    Longhaas is stevig, vol van smaak en wordt al snel het hoogtepunt van je BBQ – mits goed gesneden. Haaks op de draad snijden is hierbij cruciaal voor een malse beet.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
2 personen
  • 500grlonghaas
  • 1scheutjeolijfolie
  • naar smaakpeper en zout
Voor de ketjapsaus (optioneel)
  • 4elketjap manis
  • 1elrietsuiker
  • 0,5gele uit (gesnipperd)
  • 1tlknoflookpoeder
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina