Eendenborst carpaccio van de bbq is een heerlijk alternatief van rundvlees. Eigenlijk zou het geen carpaccio mogen heten omdat dit alleen uit rundvlees mag bestaan. Giuseppe Cipriani bedacht ooit de dungesneden rode vleesschotel en vernoemde het naar de schilder Vittore Carpaccio. Ondanks dat wij het er niet mee eens zijn om dit gerecht dan een carpaccio te noemen maar iedereen het toch al carpaccio noemt, geven wij deze heerlijke eendenborst Carpaccio bbq recept toch vrij.
Ingrediënten & bereiding
Voorbereiding: 20 minuten
Kerntemperatuur: 48 graden (rood) of 53 graden (rose)
Bereiding op de bbq: Direct en indirect met kernmeter
Barbecue temperatuur: 200 – 220 graden
- Eendenborst
- Peper en zout naar smaak
- Mango als extra optie(garnering)
Sinaasappeldressing
- 2 sinaasappels
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels port (ruby)
- 2 eetlepels vol Kandijsuiker of rietsuiker
- 1 eetlepel Azijn
Voorbereiding
Steek de barbecue aan en maak gebruik van 2 zones. Pers de sinaasappels tot sap en snij de sjalot en knoflook fijn.
Verhit een pan met wat olie en doe de sjalot en knoflook hierin, fruit dit even aan en blus het af met het sinaasappelsap, port en azijn. Voeg hierna de kandijsuiker toe en laat het doorkoken tot een siroop ontstaat. Laat het niet aanbranden en haal het op tijd van het vuur om een bittere smaak te voorkomen.
Snij het overtollig vlees weg maar laat het vet zitten, dit is nodig voor de bereiding en smaak. Snij het vet van de eend in en stop net voordat je bij het vlees komt. Strooi er wat peper en zout op en wrijf het even in.
Bereiding
Wanneer de keteltemperatuur bereikt is mag de eendenborst met het vlees gedeelte direct op het rooster. Na 2 minuten grillen mag je deze draaien zodat de vet zijde tegen het rooster aan zit. Na 2-3 minuten mag de eend naar de indirecte zone verplaatsen. Maak nu gebruik van een kerntemperatuurmeter en wacht tot de kern 50 – 52 graden is, wanneer dit bereikt is mag de eend eraf en laat je het rusten voor 5 – 10 minuten.
Snij de eendenborst in dunne plakjes en leg het rondom in het bord, doe er nu wat sinaasappeldressing en stukjes mango bij.
Eendenborst Carpaccio van de bbq met rooksmaak? Voeg dan wat rookhout toe!
En in combinatie met een Surf en turf van de barbecue heb je helemaal geen toetje meer nodig.
[recipe type=”cookTime” display=”none”]8 – 15 minuten[/recipe]
[recipe type=”image” display=”none”]https://www.bbqnerds.nl/wp-content/uploads/2019/12/eendenborst-sinaasappel-300×300.jpg[/recipe]
[recipe type=”name” display=”none”]Eendenborst carpaccio van de BBQ[/recipe]
[recipe type=”description” display=”none”]Eendenborst carpaccio van de bbq is eens een ander voorgerecht en met wat rookhout en de combinatie van de sinaasappeldressing ook nog eens uniek van smaak.[/recipe]
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT