Picanha (staartstuk) met de reverse...

Picanha (staartstuk) met de reverse sear methode

Voorbereiding
10 min
Temperatuur
110 graden
Bereiding
30-45 min
Bereidingswijze
Direct & indirect
210130 011

Staartstuk op de barbecue is een gewild stuk vlees en wordt meestal verkocht als Picanha. Het is een stuk vlees dat makkelijk voor te bereiden is en wat eigenlijk niet mis kan gaan zo lang je de temperatuur van je barbecue stabiel kunt houden en hem op tijd van de barbecue haalt. Het is een populair stuk vlees en dat is ook te merken in de prijs.

Wat is een staartstuk (picanha) eigenlijk?

Een staartstuk van een rund is een driehoekig stuk vlees van de achterkant van de rug, net aan de onderkant tegen de staart aan. Het is dus eigenlijk het verlengde van de platte bil. In Brazilie is het het meest gewilde stuk vlees. Daar komt de benaming Picanha ook vandaan, welke in de barbecue wereld veel gebruikt wordt.

Een mooi stuk staartstuk weegt rond de 1200 tot 1500 gram en heeft een mooi laagje vet aan de bovenkant. Dit vet heb je nodig, dus snijd dit niet weg en zeg dit duidelijk bij de slager dat je deze wil behouden.

Heb je meer of minder dan kan het zijn dat je er meer vlees bij hebt gekregen of dat er te veel van afgesneden is.

Wat is de reverse sear methode?

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk hartstikke simpel. Normaal gesproken schroei (sear) je een stuk vlees eerst dicht over directe hitte, waarna je hem over indirecte hitte rustig verder laat garen. Met de reverse sear methode doe je dit omgekeerd: je laat hem eerst over indirecte hitte garen, waarna je hem kort over directe hitte een mooie korst geeft.

De reden waarom deze methode aan populariteit heeft gewonnen is de kamado. Het liefst schroei je je vlees kort dicht op hele hoge temperatuur. Maar door het keramiek in de kamado dat een hoop warmte vasthoudt, krijg je de temperatuur niet meer zo snel omlaag. Andersom krijg je de temperatuur wel vrij gemakkelijk omhoog. Daarom wordt op een kamado vaak de reverse sear methode toegepast.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Haal de picanha een uur van tevoren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. In de tussentijd bereiden we de barbecue voor op 110 graden, indirect.

    Als je de mogelijkheid hebt, kan je ook kiezen voor 2 zones op je barbecue: een directe en een indirecte zone. Op een kamado bijvoorbeeld met een half moon platesetter.

    .

    Bekijk de picanha goed en verwijder eventuele vliezen of onenigheden, maar laat het vet zitten. Dep het vlees nu goed droog met keukenpapier en snijd met een mes een patroon van ruiten in de vetkap. Snijd niet te diep. Probeer alleen in het vet te snijden en niet in het vlees.

    .

    Breng nu de dry-rub naar keuze aan. Om de dry-rub te laten plakken kan je het vlees eerst insmeren met een heel klein beetje olie.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    Plaats de chunk rookhout tussen de kolen en leg de picanha op de indirecte zone van de barbecue met de vetzijde naar boven. Leg de lekbak eronder, als je die hebt. Sluit de deksel.

    Houd de temperatuur van de barbecue goed in de gaten, zeker als je geen lekbak hebt. Picanha bevat een hoop vet dat langzaam zal gaan smelten en in de kolen zal druipen, waarmee het de temperatuur kan opdrijven.

    .

    Bij een kerntemperatuur van 45 graden haal je de picanha van de barbecue af en zet je alle luchtschuiven open. We gaan nu voor een temperatuur van zo’n 180-200 graden. Bedek de picanha met een laagje aluminiumfolie, maar zorg dat het niet afsluit zodat hij niet te ver doorgaart.

    Als je een (halve) platesetter gebruikt dan mag je deze nu ook verwijderen, we hebben alleen nog maar de directe zone nodig.

    .

    Zodra je barbecue de temperatuur van 180-200 graden heeft bereikt leg je de picanha kort boven directe hitte met de vetkap omlaag. Sluit de deksel van de barbecue gelijk om steekvlammen te voorkomen. Want het vet zal nu heel snel gaan smelten en direct in de kolen lopen.

    Pas op bij het openen van de deksel. Er kunnen steekvlammen ontstaan, bij kamado’s bekend als ‘backdraft’. Een gevaarlijk fenomeen waar je flinke brandwonden aan kunt overhouden. De oplossing hiervoor is om het burp-protocol strict te volgen.

    .

    Het gaat nu heel hard. Draai ongeveer elke anderhalve minuut een kwartslag, maar houd de vetkap beneden. Bekijk de korst aan de onderkant en zodra je deze goed vindt, haal je hem eraf. Vaak kan dat na zo’n 2 tot 4 minuten al. Je kunt dit ook nog op temperatuur doen, maar door de enorme directe hitte zal hij nog een heel eind doorgaren, dus houd daar rekening mee.  Wij halen hem eraf bij zo’n 52 graden voor een prachtig medium rare resultaat. Dat vinden wij het lekkerst bij een picanha.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
  • 1,5kgPicanha (staartstuk)
  • Dry-rub naar keuze
  • scheutjeOlie
  • 1chunkrookhout (bijvoorbeeld kersen)
Benodigdheden
  • Kernthermometer
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina