Surf en Turf Sandwich met...

Surf en Turf Sandwich met Cowboy Boter

Voorbereiding
10 min
Temperatuur
110 graden
Bereiding
40 min
Bereidingswijze
Direct & indirect
1000068483

Surf en turf is een match made in heaven. De combinatie van malse zeevruchten en sappig vlees zorgt keer op keer voor een smaakexplosie waar je simpelweg geen genoeg van kunt krijgen. Voor dit recept gaan we voor een absolute klassieker: garnalen (surf) en picanha (turf). Deze twee smaakbommetjes vullen elkaar perfect aan. En het beste van alles: we stoppen ze in een heerlijke sandwich, gemaakt van knapperig stokbrood, samen met pittig gekruide cowboy boter.

Voor de surf-kant kiezen we deze keer voor garnalen, die snel en makkelijk te grillen zijn en een geweldige smaakontwikkeling hebben door de barbecue. De lichte zoetheid van de garnalen krijgt een extra kick met een laagje pittige kruiden.

Aan de turf-kant hebben we gekozen voor picanha (staartstuk), het juweel van de Braziliaanse barbecue. Picanha staat bekend om de perfecte balans tussen mals vlees en een knapperig vetlaagje dat smelt op de BBQ en zijn smaak vrijlaat.

1000068408

Maar het geheim van deze sandwich zit hem niet alleen in het vlees en de zeevruchten. De finishing touch is onze zelfgemaakte cowboy boter – een romige, pittige mix van kruiden en specerijen die alles bij elkaar brengt. Deze boter voeg je niet alleen toe aan de garnalen, maar smeer je tevens royaal op het stokbrood voordat je de garnalen en picanha erop stapelt. De boter smelt langzaam in het warme brood en maakt van elke hap een feestje voor je smaakpapillen.

Deze surf en turf sandwich is niet zomaar een broodje; het is een krachtpatser die barst van de smaken. Het knapperige stokbrood, de perfect gegrilde garnalen en picanha, en die pittige boter maken samen een sandwich die je gegarandeerd vaker wilt maken. Of je nu indruk wilt maken op je vrienden tijdens een barbecue of gewoon jezelf wilt trakteren op iets speciaals, deze sandwich is dé manier om het beste van land en zee op één bord te krijgen.

Ga aan de slag met dit recept en laat je barbecuekunsten de show stelen.

Beoordeel dit recept:

Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Zorg dat de garnalen ontdooid zijn en snijd de picanha indien nodig bij. De vetkap laat je zitten, maar als hij dik is mag je hem terug trimmen naar zo’n 0,5 cm dikte. Snijd aan de vleeskant eventuele silverskin (vliesjes) eraf.

    .

    Snijd de vetkap van de picanha vervolgens kruislings in. Snijd op circa 1 cm van elkaar. Probeer het vlees niet te raken en echt enkel de vetkap in te snijden.

    1000068423
    .

    Wrijf de vetkap vervolgens rijkelijk in met zout (liefst fleur de sel). Smeer het goed tussen de insneden.

  • .
    Recept / Stappen

    Cowboy boter

     

    .

    Snijd de knoflook, peterselie en bieslook fijn. Rasp de schil van de citroen. Zorg ervoor dat je enkel de buitenste (gele) schil raspt, en zo min mogelijk van het witte deel. Dat smaakt erg bitter namelijk.

    .

    Bereid je BBQ voor op 110 graden. We gaan straks voor een indirecte opstelling, maar tijdens het opstarten houd je nog even een directe opstelling aan. Smelt de roomboter tijdens het opstarten (dus nog zonder plate setter) in een sauspan. Het is niet erg als de BBQ iets warmer wordt, want wanneer je de plate setter toevoegt zal de temperatuur enkele tientallen graden dalen.

    Als echte BBQ Nerd smelt je de boter natuurlijk op de BBQ, maar als je haast hebt kan je natuurlijk ook stiekem de magnetron gebruiken.

    .

    Voeg alle ingrediënten van de cowboy boter aan de gesmolten roomboter toe en meng dit goed door elkaar. Voeg niet alleen de geraspte citroenschil toe, maar ook het sap van de citroen. Laat het nog even een paar minuten op smaak komen.

    1000068415

    De cowboy boter is behoorlijk pittig. Houd je daar niet zo van, laat dan een deel van de cayennepeper en chilivlokken weg.

    .

    Haal het van de BBQ af en laat het kort afkoelen. Zet het vervolgens in de koelkast.

    .

    Bereid de BBQ verder voor op de indirecte opstelling, door de plate setter toe te voegen. Als je een multi level systeem hebt, bouw dan slechts één helft om tot een indirecte opstelling. Houd zo’n 110 graden aan.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Voeg het rookhout toe en leg de picanha op de BBQ met de vetkap naar boven. Stop er een vaste kernthermometer in als je dat hebt. Laat hem indirect doorgaren tot een kern van 54 graden.

    .

    Snijd ondertussen de rode ui in ringen en besprenkel met olie. Snijd het stokbrood open en smeer in met de cowboy boter.

    .

    Als de picanha een kerntemperatuur van 54 graden bereikt heeft haal je hem van de BBQ. Leg er losjes een laagje aluminiumfolie bovenop.

    .

    Bouw de BBQ om naar een directe opstelling en laat de temperatuur oplopen naar uiteindelijk zo’n 200-220 graden. Maar gril direct, nog voordat die temperatuur bereikt is, de uienringen en het stokbrood enkele minuten. Haal eraf wanneer ze er goed gegrild uitzien.

    .

    Doe de garnalen in een grote zeef, besprenkel rijkelijk met olie en gril ze gedurende ongeveer 3 minuten direct. Schud regelmatig. Leg als dat past ook alvast de skillet met daarin 3 flinke eetlepels van de cowboy boter erbij om alvast op te warmen.

    1000068464

    Je hoeft hiervoor niet per se een zeef te gebruiken, maar dit is handig zodat ze niet door het grillrooster vallen. Als je een groentekorf of iets vergelijkbaars met een fijn rooster hebt is dat ook prima.

    .

    Doe de gegrilde garnalen erbij in de pan en laat dit enkele minuten pruttelen.

    .

    We gaan nu de picanha afgrillen. Haal alles van de BBQ en leg de picanha met de vetkap naar beneden in het midden van de directe zone. Houd de deksel open.

    Let op: het vet gaat smelten en druipt in de kolen. Hierdoor kunnen flinke vlammen ontstaan en loopt de temperatuur snel op. Ook is er wanneer je de deksel toch sluit en vervolgens opent serieus gevaar voor back drafts, lees je daar dus goed over in.

    .

    Na enkele minuten, als de vetkap mooi goudbruin is, haal je de picanha van de BBQ af. Sluit gelijk de deksel. Je kunt nu ook alle luchtschuiven sluiten, want we zijn klaar met de BBQ.

    .

    Laat de picanha enkele minuten rusten onder aluminiumfolie (leg het er losjes op, niet te strak). Snijd hem vervolgens in hele dunne plakjes. Let goed op dat je haaks op de draad snijdt.

    .

    Beleg het stokbrood met wat rucola. Vervolgens met de plakjes picanha, waarna je de garnalen in cowboy boter toevoegt. Om het af te maken voeg je de rode uienringen toe. Eet smakelijk!

    1000068499

Beoordeel dit recept:

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter


Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
4 personen
  • 1kgpicanha (staartstuk)
  • 250grgepelde roze garnalen (rauw, ontdooid)
  • 1luxe stokbrood
  • 1rode ui
  • 30grrucola
  • olie
  • zout (liefst fleur de sel)
  • 1chunkrookhout (liefst eiken / hickory / whisky / rode wijn)
Voor de Cowboy Boter
  • 200grroomboter
  • 4tenenknoflook
  • 4elverse peterselie (fijngesneden)
  • 2elverse bieslook (fijngesneden)
  • 1,5tlgedroogde tijm
  • 1,5tlpaprikapoeder gerookt
  • 1,5tlchilivlokken
  • 1tlcayennepeper
  • 1citroen (schil & sap)
  • 2eldijonmosterd
  • 10mlwhisky
Benodigdheden
  • Kernthermometer
  • Rasp
  • Sauspan
  • Skillet
  • BBQ tang
  • Aluminiumfolie

Optioneel:

  • Grote zeef
  • Vleesmes
  • Citruspers
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Blank Form (#9)

Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina