Goede en scherpe messen zijn uiteraard een essentieel onderdeel van jouw BBQ gear. Maar na verloop van tijd ontkom je er niet aan dat ze steeds botter worden, hoe vaak je ze ook aanzet met een aanzetstaal. Op een gegeven moment is jouw prachtige dure mes zelfs botter dan een goedkoop Ikea mes. Elke keer naar de slijper gaan is ook zo’n gedoe. De oplossing: zelf slijpen. HORL is zo aardig geweest om ons hun messenslijpset HORL 2 toe te sturen waardoor we deze uitgebreid hebben kunnen testen.
Unboxing
Het eerste dat opvalt aan de HORL2 is het design. Het is duidelijk dat de fabrikant niet alleen aandacht heeft besteed aan functionaliteit, maar ook aan de uitstraling en degelijkheid. Ze hebben met de verpakking duidelijk inspiratie opgedaan bij Apple, want het is werkelijk alsof je een nieuwe iPhone uitpakt. Ook heel handig, want je kan hem daardoor heel mooi en degelijk opbergen na gebruik. Al ziet de messenslijper zelf ziet er zo mooi uit dat je hem misschien helemaal niet wil inpakken, maar een mooi plekje in je keuken wil geven. Tot slot voelt hij ook zeer kwalitatief aan. Zo rolt hij bijvoorbeeld heel soepel door de lagers. Dat is even iets anders dan bijvoorbeeld een standaard deegroller.
Wat is de HORL 2 voor messenslijper?
De HORL 2 messenslijper is een set waarmee iedereen heel gemakkelijk zelf zijn messen kan slijpen. Hij bestaat uit een magnetische messenhouder en een rol-slijper. De messenhouder heeft 2 zijden, beide in verschillende hoeken. Je zet hem gewoon recht op tafel en klemt het mes tegen een van de magnetische zijden. De ene zijde heeft een hoek van 15 graden en de andere 20. Zo hoef je zelf niet je mes in de juiste hoek te manoeuvreren.
De rol-slijper heeft ook 2 zijden. Om te beginnen eentje met een diamant schijf. Deze gebruik je om je mes daadwerkelijk te slijpen. De andere kant bevat een keramische laag die je na het slijpen gebruikt om de puntjes op de i te zetten.
Hoe gaat het slijpen te werk?
Allereerst bepaal je de hoek van de snede van je mes. Een algemene vuistregel is 20 graden voor Europese messen, en 15 graden voor Japanse messen. Vervolgens bevestig je het mes tegen de betreffende zijde, met de snede omhoog. Je gebruikt de rol-slijper door hem simpelweg tegen het mes aan te duwen en vervolgens langs het mes heen en weer te rollen. Heel simpel, zonder al teveel druk te zetten. Dat doe je eerst met de diamant schijf. Je hoort vooral in het begin heel goed dat je je mes daadwerkelijk aan het slijpen bent. Dit geluid wordt steeds minder. Na 5 minuten ben je in principe klaar, en draai je de rol-slijper om. Nu herhaal je het proces met de keramieken zijde, voor ongeveer een minuutje. En klaar is kees. Vergeet alleen niet om ook de andere zijde van je mes te slijpen.
Vind je het lastig om aan het geluid te herkennen wanneer je klaar bent met slijpen? Daar is een hele handige oplossing voor: markeer de snede van tevoren met een viltstift en laat het even drogen. Als de stift er volledig afgeslepen is, ben je klaar met slijpen.
Ook grote messen kan je gerust slijpen, zelfs als ze hoger zijn dan de rol-slijper zelf. Je kunt hiervoor namelijk een verhoging gebruiken. Leg de messenhouder met je mes gewoon op tafel, en leg daar bijvoorbeeld een snijplank naast waar je met de rol-slijper overheen rolt.
Ons oordeel over de HORL 2
Wij hebben de HORL 2 getest met een standaard koksmes en we zijn erg te spreken over het resultaat. Het slijpen van je messen is hiermee erg gemakkelijk en fool-proof geworden: we zouden het knap vinden als het je lukt om hiermee je mes te verpesten.Het enige wat even wennen was, is dat sommige messen wat flexibel zijn en buigen naarmate je bij het uiteinde komt met de rol-slijper. Een oplossing hiervoor was om het mes wat meer bij het uiteinde aan de houder te bevestigen, Bij hele lange of flexibele messen kan je er een object zoals een snijplank achter zetten, zodat ze niet naar achteren kunnen doorbuigen.
Wij zien het vooral als een gulden middenweg tussen het professioneel laten slijpen van je messen, en het zelf slijpen met een huis-tuin-en-keuken doortrekslijper. Een professionele slijpservice blijft het beste, maar of het nou de kosten zijn of het gedoe om naar de slijper te gaan: in de praktijk brengt zo goed als iedereen zijn messen veel te weinig naar de slijper. Ook wij maken ons daar schuldig aan, waardoor wij zeer blij zijn met de HORL 2 en hem van harte aanbevelen.
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT