Tim

16 februari 2023

Welke Kamado BBQ is de beste keuze voor jou?

Chef Cutting Beef Steakes In A Restaurant

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.
Mailing list
Bavette Jpg 92

PRAAT MEE OVER DIT BERICHT

Reacties

 1. Ferron
  Ferron 22 mei 2024

  Ik ben blij om te lezen dat jullie mening aansluit bij mijn eigen onderzoek destijds. Daarom heb ik de tweede generatie Yakiniku Large.

  Deze heeft echter levenslange garantie op de (geglazuurde) keramiek wanneer je deze registreerd. Wellicht kan dat toegevoegd worden aan het artikel.

  1. Ferron
   Ferron 4 juni 2024

   Hallo Tim,

   Mee eens! Zou wel zo transparant zijn als ze het gewoon 20 jaar noemen. Dat is nog steeds veel. Daarnaast moeten ze eerst nog maar eens 20 jaar blijven bestaan. Die garantie heb je ook nergens behalve bij Green Egg misschien?

   Ik ben nog steeds erg blij met de Yakiniku Large. Ik was mij er eigenlijk nieteens van bewust dat je Yakiniku als enige zo’n gat heeft voor het toevoegen van houtsnippers. Ik vind dat ideaal en gebruik het regelmatig.

   Een iets beter schanier mechanisme zou fijn zijn en een betere margrietschijf, maar voor de prijs is het absoluut dikke prima.

   De prijs kwaliteit is het beste zoals jullie al aangeven. En dat is precies de reden waarom ik toen voor de Yakiniku gekozen hebt. Destijds 1200 euro inclusief:

   – Pizzasteen Large
   – One Minute Lighter
   – Wood Chipper
   – ZakPremium houtskool van 10kg
   – Pro-Set bestaande uit: 2 halve roosters, 2 halve plate setters en grill verhoger

   Dat kost onderhand als 150 euro meer zie ik. Al zullen andere kamado’s ook niet goedkoper zijn geworden?

  2. Tim
   Tim 22 mei 2024

   Hi Ferron, goed om te horen! Hoe denk je nu over je keuze, zou je opnieuw voor de Yakiniku Large kiezen?

   We zijn ermee bekend dat ze adverteren met levenslange garantie, maar ze passen hetzelfde trucje toe als The Bastard zoals omschreven in de tweede alinea onder het kopje A-merken met 20 jaar garantie. In de kleine lettertjes staat dat ze met levenslang niet jouw leven lang bedoelen, maar de levensduur van een kamado. En dat is volgens hen 20 jaar. Wij vinden het erg jammer dat ze dit trucje toepassen, want 20 jaar is ook ongelooflijk lang en wat ons betreft een prima garantie, maar het zou transparanter zijn als ze dat gewoon 20 jaar noemen.

 2. Eve
  Eve 1 mei 2024

  My bbq is dat een goed.merk?

  Je reactie is in afwachting van moderatie.

 3. Bas
  Bas 1 december 2023

  inmiddels een reactie van Boretti gehad op mijn vraag over de ceramica,
  Boretti geeft 20 jaar garantie op het ceramiek behalve op de deflector plaatjes.

 4. Bas
  Bas 12 november 2023

  Wat vinden jullie van de Boretti ceramica?

  1. Tim
   Tim 13 november 2023

   Hi Bas, wij hebben zelf geen ervaring met de Boretti Ceramica. Hij ziet er heel leuk uit, maar wat mij wel direct opvalt is dat de luchtinlaat niet aan de voorkant, maar aan de zijkant zit. Dat lijkt mij verschrikkelijk onhandig. Verder lijkt er slechts 2 jaar garantie op het keramiek te zitten. In deze prijsklasse zou ik zelf absoluut voor de Yakiniku gaan.

 5. michel
  michel 2 september 2023

  Is er iets bekend over het merk MOOS?

 6. David
  David 19 juni 2023

  “Maar bij de goedkopere modellen zit vaak enkel de wettelijke garantie van 2 jaar; gebeurt er iets na die 2 jaar dan zijn de kosten voor jezelf.” In Nederland geldt geen 2 jaar garantie, maar conformiteit. Zie artt. 7:17 en 7:18 bw

  “De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden.” Een bbq koop je niet om elke twee jaar te vervangen. Dus na twee jaar is er zeker nog wel recht op garantie.

  1. Tim
   Tim 19 juni 2023

   Hi David, hoe dat juridisch zit durf ik niet te zeggen. Wel zie ik in verschillende garantievoorwaarden 2 jaar staan, en zal het dus een flinke uitdaging worden om alsnog na die 2 jaar medewerking te krijgen.

 7. André
  André 15 juni 2023

  Jullie stelling tav de garantie van de Bastard klopt niet. Er staat in de voorwaarden:
  “Een The Bastard keramisch kooktoestel (XL, Large, Medium, Compact, Small) kent een levenslange garantie op productie- en fabricagefouten van de keramische dome (deksel), de keramische base (onderkant), de vuurkorf (vuurbox) en de binnenring (vuurring). Onder levenslange garantie wordt verstaan een periode van 20 jaar.”
  https://assets2.brandfolder.io/bf-boulder-prod/8h5fcnkbswhh9w99tmfkg6g/v/1036941156/original/Fabrieksgarantievoorwaarden%20The%20Bastard_NL%20-%202022.pdf

  1. Tim
   Tim 16 juni 2023

   Hi André, bedankt voor je reactie. Het klopt helemaal wat je zegt over de garantie, maar dat is ook precies wat ik in het artikel aangeef. Ik zal de ietwat misleidende truc van ze -dat ze het levenslang noemen terwijl het 20 jaar is- voor de duidelijkheid wel explicieter benoemen.

  2. Maikel
   Maikel 25 juni 2023

   Ik mis ook een beetje monolith op de lijst. En ik vroeg mezelf hoe dat komt?

   Groetjes

  3. Tim
   Tim 26 juni 2023

   Hi Maikel, we zijn begonnen met de in onze ogen meest interessante merken. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat de Monolith niet interessant is. Sterker nog, waarschijnlijk zal hij binnenkort aan dit artikel worden toegevoegd. Maar voordat we dat doen, zorgen we ervoor dat we hem zelf goed genoeg kennen en getest hebben. Zodat we echt een goed oordeel kunnen vellen, en niet de verkoopafdeling napraten.

 8. Jur
  Jur 6 mei 2023

  Zelf ben ik een trotse én zeer tevreden eigenaar/gebruiker van een Monolith Classic, de meest verkochte kamado in thuisland Duitsland. Absoluut goed gefabriceerd en een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding. Diverse onafhankelijke reviews bewijzen dat dit merk zeker tot de top behoort.

 9. Jethro Peters
  Jethro Peters 1 mei 2023

  Dank voor je reactie. Loop eens een Welkoop binnen en check ze zelf. Ben benieuwd wat je er dan van vind!

 10. Jethro Peters
  Jethro Peters 28 april 2023

  Ik mis toch een nuance. De Grizzly Grill is degene in het midden. Aanzienlijk beter dan de Inferno en Guru, met ook 10 jaar garantie. Tussen de Basterd en Grizzly is qua degelijkheid weinig verschil. Ook qua prijs is de Grizzly wel flink prijziger dan de goedkoopste. Jammer dat hij in de ondermoot verdwijnt zo. Wat mij befreft heeft deze een eigen plekje als beste kwaliteit voor je geld. Hij kost de helft van een green egg en bijna 2 x zoveel als de Inferno en de Guru.

  1. Tim
   Tim 28 april 2023

   Hi Jethro,
   Bedankt voor het delen van jouw invalshoek!
   Helaas gaf de fabrikant niet thuis op onze vragen over de verschillen tussen de verschillende merken die van dezelfde fabrikant komen. Wij hebben geen noemenswaardige verschillen tussen de nieuwste Grizzly Grill en Grill Guru kunnen ontdekken.
   Toch zal ik hier naar aanleiding van jouw bericht nogmaals achteraan gaan bij de fabrikant. Wordt vervolgd!

  2. Jethro Peters
   Jethro Peters 30 april 2023

   Dank voor je reactie. Loop eens een Welkoop binnen en check ze zelf. Ben benieuwd wat je er dan van vind!

 11. Jan
  Jan 18 februari 2023

  Ik mis een bekend merk uit Eindhoven, Grill Bill. Mag als tweevoudig winnaar van de beste bbq award niet ontbreken lijkt mij 🙂

  1. Tim
   Tim 20 februari 2023

   Hi Jan,

   Over de Grill Bill, en dan met name het bedrijf erachter, hebben wij onze zeer serieuze bedenkingen. We vinden het rieken naar misleiding. Dat wil ik niet zomaar beweren, daarom zal ik het goed onderbouwen.

   Ze adverteren groots dat ze “De beste BBQ award” 2 jaar achter elkaar hebben gewonnen, en dat de Grill Bill dus de beste (kamado) BBQ is. Die award stelt echter niets voor. Als je de organisatie achter de award onderzoekt, kom je uit uit een hele kleine en onbekende website genaamd Justforkoks. En daar zit weer een marketingbedrijf achter. Ze zeggen met deze awards te zijn begonnen zonder enige BBQ ervaring en daarom maar een snelcursus BBQen te hebben gedaan.

   Iedereen kan zo’n award in het leven roepen en zijn BBQ naar keuze “De beste geteste BBQ” noemen. Zo’n algemene titel als “De beste BBQ award” kan je wat ons betreft niet serieus nemen als hij door zomaar een klein blog zonder dat het een autoriteit is op het gebied van BBQ in het leven is geroepen. Ook van ons zou dat niet serieus kunnen worden genomen, als wij maar even zouden bepalen welke BBQ per definitie de beste is.

   Daarnaast is de award totaal niet transparant. Nergens kan je vinden welke BBQ’s ze hebben getest en op basis waarvan ze zijn beoordeeld. Ter illustratie, wij zouden volgende week ook een vriendenvoetbaltoernooitje kunnen organiseren en de winnaar tot “de beste voetballer” kunnen uitroepen. En dat wil natuurlijk precies niets zeggen omdat de echte profvoetballers niet meedoen. Het is zelfs aannemelijk dat Grill Bill de organisatie van de award heeft moeten betalen, of in ieder geval een gratis BBQ heeft moeten leveren. De grote merken die waarschijnlijk echt de beste zijn, zullen dat niet zomaar hebben gedaan door de eerdergenoemde reden dat het geen serieus te nemen award is.

   De eigenaar van het merk Grill Bill zegt op het BBQ Genootschap zelf dat er tegenwoordig weinig kwaliteitsverschil is tussen de verschillende merken en dat het vooral een kwestie van voorkeur voor merknaam en uiterlijk is. Dan vraag je je toch ook af hoe hij zijn kamadomerk als “de beste BBQ” kan adverteren.

   Ten slotte nog iets kleins wat wel illustrerend is voor de gebruikte marketingtrucjes die wat ons betreft rieken naar misleiding: als je de website van Grill Bill opent, zie je direct een foto met de 2 awards. Heel slinks hebben ze niet alleen de volgorde van de awards omgedraaid (links de award van 2021 en rechts die van 2020), ook hebben ze heel slinks de laatste “0” van 2020 verborgen door daar een kamado voor te zetten. Zo lijkt het alsof de rechter award van 2022 is.

   Hun garantie haalt het niet bij de garantie van alle in dit artikel genoemde merken. Bovendien maken ze het ook met hun trucje met betrekking tot de garantie bonter dan de andere merken. De garantiepagina begint met de tekst “Standaard krijg je bij ons 10 jaar garantie op alle kamado’s”. Dus dat lijkt prima. Pas helemaal onderaan staat een kopje “waarop krijg je garantie” en staat dat die 10 jaar enkel voor de buitenschil geldt. Waar alle andere merken die een soortgelijke vorm hanteren duidelijk adverteren met een beperkte garantie van 20 jaar waarin ze ook direct uitleggen waarvoor dat wel en niet geldt, is Grill Bill hier in eerste instantie niet transparant over en proberen ze de beperkende voorwaarden helemaal onderaan weg te moffelen. Wie leest er nu de volledige garantievoorwaarden tegenwoordig?

   Begrijp mij niet verkeerd: de Grill Bill is vast en zeker geen slechte kamado, maar ze zijn relatief duur terwijl wij nergens op hun site of in de beoordeling van de award hebben kunnen lezen waarom ze zoveel beter en dus duurder zijn dan de goedkopere kamado’s die we in dit artikel hebben besproken. Ons vermoeden is dan ook dat de Grill Bill één en al marketing is in plaats van dat ze echt beter zijn dan de goedkopere concurrenten. Daarnaast riekt het naar misleiding waardoor wij dit merk sowieso links laten liggen.