Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je BBQ skills naar een hoger niveau tillen met een Kamado in je achtertuin. Een geweldige keuze, want een kamado is en blijft dé ultieme barbecue. Maar nu sta je voor het volgende dilemma: welke Kamado wordt het precies? Welk merk, welk model van dat merk en welk formaat? Je hebt al een kamado voor een paar honderd euro, terwijl een gemiddelde Big Green Egg bijvoorbeeld al snel tweeduizend euro kost inclusief de benodigde accessoires.
In dit artikel proberen wij je op een objectieve manier te helpen met je keuze voor jouw perfecte kamado. Dit doen we door in te zoomen op alle verschillen zoals het formaat, de kwaliteit, de prijs, en de mogelijkheden met de kamado.
Waarom is een kamado BBQ zo bijzonder?
Als je dit artikel leest ben je als het goed is al bekend met de kenmerken van een kamado. Daarom houden we dit onderdeel kort en bondig, puur om je geheugen op te frissen en geen eigenschappen te vergeten.
Een kamado is een eivormige keramische barbecue. Keramiek houdt warmte heel goed vast, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een stalen ketel barbecue. Daardoor is hij erg zuinig in het verbruik van houtskool en blijft hij gemakkelijk lange tijd stabiel op temperatuur. Ook in de winter. Ideaal voor low & slow gerechten zoals pulled pork. Bovendien kan je hem door deze eigenschappen op verschillende manieren inzetten. Je kunt ermee grillen, maar met een platesetter (ook wel heat deflector genoemd) kan je er ook een oven van maken. Het is zelfs een ideale pizzaoven, wij maken hierin de heerlijkste pizza’s.
Welk formaat moet ik kiezen?
Een hele belangrijke keuze die je zult moeten maken is voor welk formaat je gaat. Sommige merken gebruiken andere namen voor de verschillende formaten, maar over het algemeen heb je de keuze uit de volgende formaten, waarbij het gaat om de diameter van het rooster:
- De mini van ca. 25 cm
- De small van ca. 33 cm
- De medium van ca. 40 cm
- De large van ca. 47 cm
- De XL van ca. 58 cm
- En sommige merken hebben nog een XXL van ca. 74 cm
Het meest populaire formaat is de large. Dit adviseren wij ook het meeste. Waar zit dat hem nou in? Allereerst natuurlijk in het aantal personen voor wie je wil kunnen barbecueën. Maar hoewel de meeste adviseurs hun advies daarop baseren, zijn er wat ons betreft veel belangrijkere afwegingen. Het gaat er vooral om wat je ermee wil kunnen doen. Sommige accessoires zijn er niet voor de kleinere varianten, denk bijvoorbeeld aan een spit. En zeker wanneer je indirect wil barbecueën, houd je op een kleinere variant nóg minder roosteroppervlakte over. Want de platesetter is nog een stuk kleiner dan je rooster, de hete lucht moet er immers langs kunnen.
Bedenk je ook of je maar één bereiding tegelijk wil kunnen maken, of meerdere. Voor de iets grotere modellen heb je handige accessoires waarmee je je kamado in 2 delen kunt opdelen. Op het ene deel gril je bijvoorbeeld direct op een gietijzeren rooster en op het andere deel ga je voor een indirecte bereiding. Zo halveer je per bereiding de ruimte.
Onze ervaring is dat de medium daar vaak nét te klein voor is. Op een large kan het soms wat krap zijn, maar is er gewoon gigantisch veel mogelijk. Zo ook in de diepte, met bijvoorbeeld een multi-level systeem. Wil je alle vrijheid qua ruimte, dan is een XL ideaal. Maar bedenk je daarbij ook dat het vaak een overkill aan ruimte is. En hij is niet alleen duurder in aanschaf; ook de accessoires zijn duurder, hij verbruikt meer houtskool en hij warmt iets minder snel op.
Wil je een échte alleskunner welke je echt als volwaardige buitenkeuken kunt gebruiken, dan ga je wat ons betreft het beste voor een large of XL. Al is dat wel een hele investering, daarover straks meer. Weet je niet helemaal zeker of barbecueën een blijvende hobby is of wil je gewoon zo heel af en toe extra kunnen uitpakken met een heerlijke bereiding, dan zou je voor een mini of small formaat kunnen gaan. Het zal dan wel passen en meten zijn, maar ook behoorlijk in de kosten schelen.
Je merkt het al, de medium raden wij eigenlijk bijna nooit aan. Het is het wat ons betreft net niet. Hij is net niet groot genoeg, maar het is ook net geen kleine kamado voor ‘erbij’.
Je budget
Hoe gek ga je het maken? Als je een vast budget hebt dan is dat natuurlijk geen discussiepunt. Heb je echter de mogelijkheid om voor een a-merk te gaan, maar twijfel je of dat het wel waard is voor jou? In dit hoofdstuk proberen we je de verschillen tussen de a-merken en de goedkopere modellen zo goed mogelijk duidelijk te maken waardoor je de beste keuze kunt maken.
Kwaliteit en garantie
Het grootste verschil zit hem in het keramiek. Het keramiek van de A-merken is vaak beter bestand tegen hitte dan dat van de goedkopere modellen. Zeker wanneer je ook pizza’s wil gaan bakken, wil de temperatuur nog wel eens flink oplopen. De A-merken houden de warmte niet alleen beter vast waardoor ze stabieler en zuiniger zijn, ze gaan ook langer mee. Je koopt ermee vaak een BBQ voor het leven. Dit terwijl het keramiek van de goedkopere modellen een stuk sneller wil barsten. En vervangen is vaak een dure grap.
Gebeurt het binnen je garantie, dan heb je natuurlijk recht op een kosteloze vervanging. Maar bij de goedkopere modellen zit vaak enkel de wettelijke garantie van 2 jaar; gebeurt er iets na die 2 jaar dan zijn de kosten voor jezelf. Dit terwijl de A-merken vaak langer garantie geven op keramiek, Big Green Egg geeft daar zelfs levenslange garantie op. Dat heeft voor ons de doorslag gegeven om voor Big Green Egg te kiezen, omdat we weten dat we daarmee veilig zitten.
Een truc die de iets goedkopere merken overigens steeds vaker gebruiken is om een hele lange garantie aan te bieden, van vaak zelfs 10 of 20 jaar, maar dan enkel op de keramische schil. Dus op de buitenkant. En slechts de wettelijke 2 jaar op de vuurschaal, terwijl dat veel vaker barst omdat dat een stuk heter wordt door de kolen die erin zitten. Zo laten ze het lijken alsof je voor 10 of 20 jaar goed zit, maar het is natuurlijk niet voor niets dat ze die garantie niet op al het keramiek durven aan te bieden.
Naast het keramiek is de afwerking van de overige onderdelen vaak ook een stuk beter bij de A-merken. Bijvoorbeeld de top cap die goed afsluit en blijft staan als je de kamado opent. En wel fijn voor de grotere en dus zwaardere modellen: het scharnier dat niet alleen stabiel is, maar ook met behulp van veren het openen en sluiten lichter maakt.
Accessoires en mogelijkheden
Een ander belangrijk verschil zit hem in de accessoires die er beschikbaar zijn. De A-merken hebben bijvoorbeeld allemaal hun eigen multi-level systeem waardoor je op meerdere hoogtes tegelijk kunt werken en halve roosters en plate setters kunt gebruiken om je kamado op te delen in 2 verschillende zones. Deze zijn speciaal voor dat model gemaakt en werken heel fijn. Voor de goedkopere merken heb je inmiddels een hele hoop universele accessoires, maar het moet allemaal maar net bij elkaar passen. Let daar dus goed op en zoek alvast de accessoires uit, als je voor een goedkoper merk gaat.
Welk A-merk moet ik kiezen?
Heb je gekozen voor een A-merk, dan vind je kwaliteit en garantie vaak erg belangrijk. Je wil het beste van het beste. En je hebt wat ons betreft helemaal gelijk. Toch zijn er een hoop verschillen tussen de verschillende A-merken. Zoveel, dat wij ze zelfs in twee categorieën opsplitsen.
A-merken met levenslange garantie
Er zijn drie A-merken die daadwerkelijk levenslange garantie aanbieden op het keramiek. Dat is wat ons betreft een categorie apart. Je koopt zo’n kamado echt voor het leven.
Big Green Egg
De Big Green Egg is natuurlijk het bekendste merk. Het merk staat voor kwaliteit. Ze willen in alles de beste zijn. Niet alleen is hun door de NASA ontwikkelde keramiek van de beste kwaliteit, dat bekrachtigen ze ook nog eens met hun levenslange garantie op al het keramiek. Daarnaast is de afwerking subliem. De top cap (rEGGulator) werkt fantastisch, fijner dan die van andere merken. Ze hebben een gigantisch assortiment aan accessoires. Deze accessoires brengen ze overigens niet zomaar uit, ze testen deze eerst zeer uitgebreid om alles perfect op elkaar af te laten stemmen. En dat merk je. Er is geen kamado die zo fijn werkt als de Big Green Egg.
Dan is het klaar toch, en is de keuze zo gemaakt? Ja, maar de Big Green Egg heeft één nadeel. En dat is de prijs. Het is de duurste kamado en hij wordt ook nog eens zonder accessoires geleverd. En de accessoires die je er dus los bij moet kopen, zijn ook nog eens behoorlijk aan de prijs. Alleen al de plate setter, in de wereld van Big Green Egg ConvEGGtor genoemd, kost op het moment van schrijven €135 voor de large. En dat is een absolute must bij een kamado. Wel kan je de overige accessoires, zoals het sublieme multi-level systeem EGGspander, op een later moment aanschaffen. Maar bij andere merken wordt dit er vaak standaard bijgeleverd.
Als je het geld ervoor hebt hoef je eigenlijk niet meer verder te lezen en raden wij aan om de Big Green Egg gelijk te kopen. Je toekomstige Big Green Egg zal je nooit teleurstellen. Alles wordt door dit merk tot in de puntjes geperfectioneerd voordat het op de markt wordt gebracht.
Kamado Joe
Vaak wordt getwijfeld tussen de Big Green Egg en Kamado Joe. In veel opzichten komen ze met elkaar overeen: ook de Kamado Joe is een zeer kwalitatieve kamado met levenslange garantie op al het keramiek. Het grootste verschil zit hem -naast de kleur- in de innovatie. Je moet Big Green Egg eigenlijk zien als het grote gevestigde merk dat alle details al tot de puntjes geweldig op orde heeft, terwijl Kamado Joe pas korter geleden om de hoek is komen kijken. De basis hebben zij ook goed op orde, maar ze hebben enorm snel geïnnoveerd. Velen vinden dat bewonderenswaardig en gaan juist daarvoor voor de Kamado Joe. Wij juichen innovatie natuurlijk ook toe. Enig nadeel is echter dat er wel eens wat kinderziektes in willen zitten, sommige dingen hadden gewoon beter getest moeten worden voordat het werd uitgebracht. Een voorbeeld is de top cap. In principe een prachtig idee, maar al jaren lopen gebruikers tegen het probleem aan dat de poedercoating aan de binnenkant wel eens los wil laten. Dit wordt altijd netjes onder garantie opgelost, maar soms duurt het maanden voordat ze een nieuwe op voorraad hebben en kunnen toesturen. En met een nieuwe top cap is het probleem niet opgelost, en doet hetzelfde probleem zich later mogelijk weer voor.
Tekenend voor hun innovatieve karakter is dat Kamado Joe het eerste merk was met een multi-level systeem genaamd divide and conquer én dat het nog altijd het enige merk is met een scharnier dat de deksel in elke positie laat zweven. Met je pink kan je de deksel optillen, terwijl je daar bij de andere merken toch wel wat spierballen voor nodig hebt. Geweldig!
De benaming van de verschillende formaten is bij Kamado Joe net iets anders dan bij de meeste merken. De Kamado Joe Classic is hun versie van de large, en dan ook het populairste model. De XL noemen ze Big Joe en ten slotte hebben ze een Kamado Joe Junior welke je kunt vergelijken met een small.
Qua prijs zit Kamado Joe ook in het hoge segment, echter standaard worden er een hoop accessoires meegeleverd waardoor er toch een aardig prijsverschil is met de Big Green Egg.
Houd jij van innovatie? Dan is de Kamado Joe een hele goede keuze. Zeker wanneer je voor de classic II gaat is hij ook nog eens zéér betaalbaar. Wil je echt het nieuwste van het nieuwste, ga dan voor de classic III met onder andere een veel beter onderstel en een diepere base.
Primo (Oval Grill)
Primo is met recht de vreemde eend in de bijt, en dat is niet ten nadele van Primo. Het is het enige kamado merk met een ovale in plaats van ronde grill. Geniaal, want je kan er écht een hoop meer op kwijt, al helemaal wanneer je je rooster in tweeën opsplitst om op het ene gedeelte direct en op het andere gedeelte indirect te barbecueën.
Het kan met recht een A-merk genoemd worden omdat ook bij Primo het keramiek van zeer hoge kwaliteit is, wat wordt bevestigd door hun levenslange garantie daarop.
Zo ook qua prijs, hij is ongeveer net zo duur als de Big Green Egg. Het is wat ons betreft een kwestie van smaak en net wat je voorkeur heeft. De ovale vorm geeft je meer ruimte, maar is soms ook onhandig. Zo neemt hij meer ruimte in je buitenkeuken in beslag en past hij niet in de meeste inbouwtafels. Datzelfde geldt overigens voor veel universele accessoires, ook die zullen allemaal gericht zijn op ronde kamado’s.
A-merken met 20 jaar garantie
Wat ons betreft behoren deze merken absoluut tot de A-merken, maar toch is er iets wezenlijk anders: de garantie. Waar Big Green Egg, Kamado Joe en Primo levenslange garantie geven op het keramiek, geven onderstaande A-merken 20 jaar garantie. Wat ons hoeft dat geen enkel probleem te zijn, 20 jaar is natuurlijk gigantisch lang. Maar levenslang is natuurlijk gewoon next level, vandaar het onderscheid.
Wat wij overigens wel erg jammer vinden is dat deze merken allebei wel adverteren met levenslange garantie, wat in onze ogen een beetje misleidend is. Ze hebben het in de kleine lettertjes goed dichtgetimmerd; ze beweren namelijk dat de levensduur van een kamado 20 jaar is, waardoor ze 20 jaar levenslang kunnen noemen. Maar zo lusten wij er nog wel een, zo kan je bijvoorbeeld ook op een smartphone levenslange garantie geven en in de kleine lettertjes beweren dat de levensduur 2 jaar is. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat ze dit doen om je te laten denken dat de garantie hetzelfde is als bij bovenstaande A-merken, die daadwerkelijk een levenslange garantie geven.
Toch is de kwaliteit van deze merken fantastisch, wat ook niet anders kan wanneer ze 20 jaar garantie durven te geven. Wat ons betreft is het dan ook absoluut geen reden tot zorgen, wees je er alleen wel van bewust.
Yakiniku
Wat ons betreft is Yakiniku de winnaar qua prijs/kwaliteitsverhouding. Hij is erg fijn in gebruik, voelt zeer degelijk aan en heeft één groot voordeel ten opzichte van alle andere hier genoemde kamado’s: de chipfeeder waarmee je heel gemakkelijk tussendoor rookhout kunt toevoegen. Wij hebben de Yakiniku zelf mogen uittesten en hierover een uitgebreide review geschreven welke je hier kunt lezen. Daarin vind je ook een filmpje over de chipfeeder.
Qua keramiek en garantie zit je bij Yakiniku zoals gezegd iets minder goed dan bij de duurdere A-merken, en dat is dan ook waar het grootste verschil in zit. In plaats van levenslange garantie op al het keramiek, krijg je bij Yakiniku 20 jaar garantie op het buitenwerk. Dat is natuurlijk nog steeds hartstikke lang en hoeft wat ons betreft geen dealbreaker te zijn.
Daartegenover staat wel de veel aantrekkelijkere prijs van Yakiniku. Met een kleiner budget heb je toch een prachtige A-merk kamado in je achtertuin staan met 20 jaar garantie op de duurste en meest kwetsbare onderdelen. Ook nog eens van Nederlandse bodem. Zeker met onze kortingscode yakinikuXbbqnerds is de Yakiniku zeer aantrekkelijk geprijsd.
Wat ons betreft het alternatief voor de bekende A-merken. Met de chipfeeder als heel groot voordeel. En met kortingscode yakinikuXbbqnerds ook nog eens een stuk goedkoper.
The Bastard
Het goedkoopste merk dat wij als A-merk beschouwen is het Nederlandse merk The Bastard (voorheen Black Bastard). Een merk dat zoals de naam al doet vermoeden inzet op de stoere man. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen waaronder de mat zwarte urban, welke werkelijk een lust voor het oog is. Een Bastard misstaat daarmee in geen enkele stoere buitenkeuken.
Qua keramiek en garantie zit je bij The Bastard iets minder goed dan bij de duurdere A-merken en dat is dan ook waar het grootste verschil in zit. In plaats van levenslange garantie op al het keramiek, krijg je daar bij The Bastard 20 jaar garantie. Dat is natuurlijk nog steeds hartstikke lang en hoeft wat ons betreft geen dealbreaker te zijn. Wel blijkt uit ervaringen dat, net als bij Kamado Joe, de garantieafhandeling nog wel eens op zich kan laten wachten en dat ze nét iets minder coulant zijn. En ze doen hele misleidende garantieclaims waarover je hieronder meer leest.
Daartegenover staat wel de veel aantrekkelijkere prijs van The Bastard. Met een kleiner budget heb je toch een prachtige A-merk kamado in je achtertuin staan met 20 jaar garantie op de duurste en meest kwetsbare onderdelen. Ook nog eens van Nederlandse bodem.
Een zeer degelijke kamado van een Nederlands merk, met een stoere uitstraling. Een stuk betaalbaarder dan de overige A-merken, maar dit gaat wel ten koste van de service en garantie.
Belangrijk om te vermelden is dat wij regelmatig verhalen horen van mensen die denken dat de garantie van The Bastard zelfs beter is dan die van alle andere A-merken, en dat ze als enige een levenslange garantie op alles geven, en dus niet alleen op het keramiek. Niet alleen is levenslang wat ons betreft dus misleidend omdat dat in de kleine lettertjes bij The Bastard 20 jaar betekent, maar ook hebben we na uitgebreid onderzoek inderdaad kunnen bevestigen dat The Bastard zelf adverteert met claims zoals: “Levenslange garantie op alles”. Terwijl de 20 jaar garantie alleen geldt voor het keramiek, en er ook onderdelen zijn waarop ze slechts 5 jaar, 1 jaar of zelfs een halfjaar garantie geven.
We hebben The Bastard om een reactie op bovenstaande constateringen gevraagd, maar ondanks meerdere ontvangstbevestigingen hebben ze helaas niet willen reageren. Wel zien we dat ze de advertentie inmiddels offline hebben gehaald.
Welk budget merk kan ik het beste kiezen?
We begrijpen het helemaal als je niet gelijk duizenden euro’s wil uitgeven aan je nieuwe BBQ, zeker als het je eerste is. Ook met een kleiner budget kan je tegenwoordig hele mooie kamado’s kopen. De budget merken vliegen je de laatste jaren om de oren. Welke is nu het beste?
Grill Guru en Grizzly Grills
Hierin kunnen we kort en bondig zijn. Grill Guru en Grizzly Grills zijn wat ons betreft dé budget kamado merken vanwege de beste prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben het idee dat het in de basis gewoon dezelfde kamado’s zijn, met een net iets andere naam.
De kwaliteit is vrij goed, tijdens het barbecueën merk je geen heel groot verschil met de A-merken. Het zit hem vooral in de afwerkingen die net wat minder zijn. Qua garantie zit je met alle budget kamado’s, en dus ook met de Grill Guru en Inferno, wel een stuk minder. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze geen langere garantie dan de wettelijke 2 jaar geven op het keramiek. Al kennen we veel gebruikers die al jaren lang zonder problemen plezier van hun Grill Guru of Inferno hebben.
Update: Sinds kort wordt de garantie op de Grill Guru en Grizzly Grills verlengd tot 20 jaar, maar dat geldt enkel voor de keramische buitenschil. Eigenlijk dezelfde constructie als bij Yakiniku en The Bastard. Om die reden adviseren we de Inferno niet meer, want daar is de garantie nog steeds 2 jaar.
Conclusie: welk merk kamado moet ik kopen?
Kies je voor een budget kamado, dan is het antwoord eenvoudig: Grill Guru en Grizzly Grills zijn de beste koop. Ben je echter bereid om wat meer uit te geven aan een A-merk, dan is de keuze wat lastiger.
Yakiniku is van de A-merken het aantrekkelijkst geprijsd en heeft ook nog eens als enige A-merk een handige chipfeeder. Het is daarmee de beste koop onder de A-merken waar je zeker geen spijt van zult krijgen.
Ga je voor dé iconische standaard met de allerbeste afwerking en garantie, dan kies je voor de Big Green Egg: het beste van het beste. Werkelijk alles aan deze kamado klopt en is perfect op elkaar afgestemd.
Kies je graag voor een innovatief werk met veel nieuwe snufjes, waarvan vele erg handig zijn soms ook wel eens een klein beetje de plank kan worden misgeslagen, dan kom je al snel uit bij Kamado Joe. Innovatiever krijg je het niet, maar de snelheid van hun innovaties brengt wel met zich mee dat er her en der wel eens dingetjes niet helemaal perfect zijn uitgedacht.
Met de Primo Oval haal je een unieke kamado in huis met een zeer praktische vorm, waardoor er veel meer op het rooster past.
Blijft The Bastard over waar de focus vooral ligt op het stoere uiterlijk. Ook niet onbelangrijk.
Ik ben blij om te lezen dat jullie mening aansluit bij mijn eigen onderzoek destijds. Daarom heb ik de tweede generatie Yakiniku Large.
Deze heeft echter levenslange garantie op de (geglazuurde) keramiek wanneer je deze registreerd. Wellicht kan dat toegevoegd worden aan het artikel.
Hi Ferron, goed om te horen! Hoe denk je nu over je keuze, zou je opnieuw voor de Yakiniku Large kiezen?
We zijn ermee bekend dat ze adverteren met levenslange garantie, maar ze passen hetzelfde trucje toe als The Bastard zoals omschreven in de tweede alinea onder het kopje A-merken met 20 jaar garantie. In de kleine lettertjes staat dat ze met levenslang niet jouw leven lang bedoelen, maar de levensduur van een kamado. En dat is volgens hen 20 jaar. Wij vinden het erg jammer dat ze dit trucje toepassen, want 20 jaar is ook ongelooflijk lang en wat ons betreft een prima garantie, maar het zou transparanter zijn als ze dat gewoon 20 jaar noemen.
Hallo Tim,
Mee eens! Zou wel zo transparant zijn als ze het gewoon 20 jaar noemen. Dat is nog steeds veel. Daarnaast moeten ze eerst nog maar eens 20 jaar blijven bestaan. Die garantie heb je ook nergens behalve bij Green Egg misschien?
Ik ben nog steeds erg blij met de Yakiniku Large. Ik was mij er eigenlijk nieteens van bewust dat je Yakiniku als enige zo’n gat heeft voor het toevoegen van houtsnippers. Ik vind dat ideaal en gebruik het regelmatig.
Een iets beter schanier mechanisme zou fijn zijn en een betere margrietschijf, maar voor de prijs is het absoluut dikke prima.
De prijs kwaliteit is het beste zoals jullie al aangeven. En dat is precies de reden waarom ik toen voor de Yakiniku gekozen hebt. Destijds 1200 euro inclusief:
– Pizzasteen Large
– One Minute Lighter
– Wood Chipper
– ZakPremium houtskool van 10kg
– Pro-Set bestaande uit: 2 halve roosters, 2 halve plate setters en grill verhoger
Dat kost onderhand als 150 euro meer zie ik. Al zullen andere kamado’s ook niet goedkoper zijn geworden?
inmiddels een reactie van Boretti gehad op mijn vraag over de ceramica,
Boretti geeft 20 jaar garantie op het ceramiek behalve op de deflector plaatjes.
Wat vinden jullie van de Boretti ceramica?
Hi Bas, wij hebben zelf geen ervaring met de Boretti Ceramica. Hij ziet er heel leuk uit, maar wat mij wel direct opvalt is dat de luchtinlaat niet aan de voorkant, maar aan de zijkant zit. Dat lijkt mij verschrikkelijk onhandig. Verder lijkt er slechts 2 jaar garantie op het keramiek te zitten. In deze prijsklasse zou ik zelf absoluut voor de Yakiniku gaan.
Is er iets bekend over het merk MOOS?
“Maar bij de goedkopere modellen zit vaak enkel de wettelijke garantie van 2 jaar; gebeurt er iets na die 2 jaar dan zijn de kosten voor jezelf.” In Nederland geldt geen 2 jaar garantie, maar conformiteit. Zie artt. 7:17 en 7:18 bw
“De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden.” Een bbq koop je niet om elke twee jaar te vervangen. Dus na twee jaar is er zeker nog wel recht op garantie.
Hi David, hoe dat juridisch zit durf ik niet te zeggen. Wel zie ik in verschillende garantievoorwaarden 2 jaar staan, en zal het dus een flinke uitdaging worden om alsnog na die 2 jaar medewerking te krijgen.
Jullie stelling tav de garantie van de Bastard klopt niet. Er staat in de voorwaarden:
“Een The Bastard keramisch kooktoestel (XL, Large, Medium, Compact, Small) kent een levenslange garantie op productie- en fabricagefouten van de keramische dome (deksel), de keramische base (onderkant), de vuurkorf (vuurbox) en de binnenring (vuurring). Onder levenslange garantie wordt verstaan een periode van 20 jaar.”
https://assets2.brandfolder.io/bf-boulder-prod/8h5fcnkbswhh9w99tmfkg6g/v/1036941156/original/Fabrieksgarantievoorwaarden%20The%20Bastard_NL%20-%202022.pdf
Hi André, bedankt voor je reactie. Het klopt helemaal wat je zegt over de garantie, maar dat is ook precies wat ik in het artikel aangeef. Ik zal de ietwat misleidende truc van ze -dat ze het levenslang noemen terwijl het 20 jaar is- voor de duidelijkheid wel explicieter benoemen.
Ik mis ook een beetje monolith op de lijst. En ik vroeg mezelf hoe dat komt?
Groetjes
Hi Maikel, we zijn begonnen met de in onze ogen meest interessante merken. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat de Monolith niet interessant is. Sterker nog, waarschijnlijk zal hij binnenkort aan dit artikel worden toegevoegd. Maar voordat we dat doen, zorgen we ervoor dat we hem zelf goed genoeg kennen en getest hebben. Zodat we echt een goed oordeel kunnen vellen, en niet de verkoopafdeling napraten.
Zelf ben ik een trotse én zeer tevreden eigenaar/gebruiker van een Monolith Classic, de meest verkochte kamado in thuisland Duitsland. Absoluut goed gefabriceerd en een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding. Diverse onafhankelijke reviews bewijzen dat dit merk zeker tot de top behoort.
Dank voor je reactie. Loop eens een Welkoop binnen en check ze zelf. Ben benieuwd wat je er dan van vind!
Ik mis toch een nuance. De Grizzly Grill is degene in het midden. Aanzienlijk beter dan de Inferno en Guru, met ook 10 jaar garantie. Tussen de Basterd en Grizzly is qua degelijkheid weinig verschil. Ook qua prijs is de Grizzly wel flink prijziger dan de goedkoopste. Jammer dat hij in de ondermoot verdwijnt zo. Wat mij befreft heeft deze een eigen plekje als beste kwaliteit voor je geld. Hij kost de helft van een green egg en bijna 2 x zoveel als de Inferno en de Guru.
Hi Jethro,
Bedankt voor het delen van jouw invalshoek!
Helaas gaf de fabrikant niet thuis op onze vragen over de verschillen tussen de verschillende merken die van dezelfde fabrikant komen. Wij hebben geen noemenswaardige verschillen tussen de nieuwste Grizzly Grill en Grill Guru kunnen ontdekken.
Toch zal ik hier naar aanleiding van jouw bericht nogmaals achteraan gaan bij de fabrikant. Wordt vervolgd!
Dank voor je reactie. Loop eens een Welkoop binnen en check ze zelf. Ben benieuwd wat je er dan van vind!
Ik mis een bekend merk uit Eindhoven, Grill Bill. Mag als tweevoudig winnaar van de beste bbq award niet ontbreken lijkt mij 🙂
Hi Jan,
Over de Grill Bill, en dan met name het bedrijf erachter, hebben wij onze zeer serieuze bedenkingen. We vinden het rieken naar misleiding. Dat wil ik niet zomaar beweren, daarom zal ik het goed onderbouwen.
Ze adverteren groots dat ze “De beste BBQ award” 2 jaar achter elkaar hebben gewonnen, en dat de Grill Bill dus de beste (kamado) BBQ is. Die award stelt echter niets voor. Als je de organisatie achter de award onderzoekt, kom je uit uit een hele kleine en onbekende website genaamd Justforkoks. En daar zit weer een marketingbedrijf achter. Ze zeggen met deze awards te zijn begonnen zonder enige BBQ ervaring en daarom maar een snelcursus BBQen te hebben gedaan.
Iedereen kan zo’n award in het leven roepen en zijn BBQ naar keuze “De beste geteste BBQ” noemen. Zo’n algemene titel als “De beste BBQ award” kan je wat ons betreft niet serieus nemen als hij door zomaar een klein blog zonder dat het een autoriteit is op het gebied van BBQ in het leven is geroepen. Ook van ons zou dat niet serieus kunnen worden genomen, als wij maar even zouden bepalen welke BBQ per definitie de beste is.
Daarnaast is de award totaal niet transparant. Nergens kan je vinden welke BBQ’s ze hebben getest en op basis waarvan ze zijn beoordeeld. Ter illustratie, wij zouden volgende week ook een vriendenvoetbaltoernooitje kunnen organiseren en de winnaar tot “de beste voetballer” kunnen uitroepen. En dat wil natuurlijk precies niets zeggen omdat de echte profvoetballers niet meedoen. Het is zelfs aannemelijk dat Grill Bill de organisatie van de award heeft moeten betalen, of in ieder geval een gratis BBQ heeft moeten leveren. De grote merken die waarschijnlijk echt de beste zijn, zullen dat niet zomaar hebben gedaan door de eerdergenoemde reden dat het geen serieus te nemen award is.
De eigenaar van het merk Grill Bill zegt op het BBQ Genootschap zelf dat er tegenwoordig weinig kwaliteitsverschil is tussen de verschillende merken en dat het vooral een kwestie van voorkeur voor merknaam en uiterlijk is. Dan vraag je je toch ook af hoe hij zijn kamadomerk als “de beste BBQ” kan adverteren.
Ten slotte nog iets kleins wat wel illustrerend is voor de gebruikte marketingtrucjes die wat ons betreft rieken naar misleiding: als je de website van Grill Bill opent, zie je direct een foto met de 2 awards. Heel slinks hebben ze niet alleen de volgorde van de awards omgedraaid (links de award van 2021 en rechts die van 2020), ook hebben ze heel slinks de laatste “0” van 2020 verborgen door daar een kamado voor te zetten. Zo lijkt het alsof de rechter award van 2022 is.
Hun garantie haalt het niet bij de garantie van alle in dit artikel genoemde merken. Bovendien maken ze het ook met hun trucje met betrekking tot de garantie bonter dan de andere merken. De garantiepagina begint met de tekst “Standaard krijg je bij ons 10 jaar garantie op alle kamado’s”. Dus dat lijkt prima. Pas helemaal onderaan staat een kopje “waarop krijg je garantie” en staat dat die 10 jaar enkel voor de buitenschil geldt. Waar alle andere merken die een soortgelijke vorm hanteren duidelijk adverteren met een beperkte garantie van 20 jaar waarin ze ook direct uitleggen waarvoor dat wel en niet geldt, is Grill Bill hier in eerste instantie niet transparant over en proberen ze de beperkende voorwaarden helemaal onderaan weg te moffelen. Wie leest er nu de volledige garantievoorwaarden tegenwoordig?
Begrijp mij niet verkeerd: de Grill Bill is vast en zeker geen slechte kamado, maar ze zijn relatief duur terwijl wij nergens op hun site of in de beoordeling van de award hebben kunnen lezen waarom ze zoveel beter en dus duurder zijn dan de goedkopere kamado’s die we in dit artikel hebben besproken. Ons vermoeden is dan ook dat de Grill Bill één en al marketing is in plaats van dat ze echt beter zijn dan de goedkopere concurrenten. Daarnaast riekt het naar misleiding waardoor wij dit merk sowieso links laten liggen.