Barbecue en grill soorten

  • Avatar By Peter
  • 1 juli 2020
  • 0
  • 278 Views

De start van het barbecue seizoen is alweer een tijdje geleden begonnen maar niet iedereen heeft al zijn of haar perfecte barbecue kunnen uitzoeken. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen smaak en persoonlijke voorkeuren en daarom hebben wij hier een klein overzicht om jou een handje te helpen met de verschillen.

Wat wil je precies gaan doen met de barbecue? Wil je alleen gaan grillen of wil je ook de low and  slow kant doen en denk eens aan een rvs of gietijzeren rooster. Er zijn dus allemaal scenario’s om over na te denken wat je in de toekomst wilt gaan doen.

 

Brandstoffen

Hout, houtskool en briketten

De klassieke manier van barbecueën is natuurlijk deze manier.  Het gebruik van hout en houtskool is de meest authentieke wijze van barbecueën en is daarom nog steeds de meest gewilde barbecue wijze die er is. Naast het gebruik van deze brandstof komt er als voordeel bij dat het vlees of groente een extra smaak krijgt van het hout(skool) of briketten.

Kokosbriketten zijn ook bekender aan het worden, deze worden gemaakt van de schil van een kokosnoot wat vaak als restafval overblijft en nu verwerkt word als briket. Het voordeel van kokosbriketten zijn dat ze sneller aangaan, hogere temperaturen hebben,  minder roken en as opleveren. In verhouding gaat het ook langer mee en zijn ze daarom niet duurder dan normale briketten.

Gas

Een andere natuurlijke brandstof is gas wat tegenwoordig wel wat duurder aan het worden is maar vooral heel makkelijk te gebruiken. Je draait de knop open en je steekt het gas en en je bent dan al heel wat stappen dichterbij de andere natuurlijke brandstofsoorten.

Electra

Het gebruik van elektriciteit is ook een manier waarbij een verwarmings-element verhit word, wat als warmte bron gebruikt kan worden.

Pellets

Deze ga je aankomend jaar vaker tegenkomen namelijk bbq pellets. Dit zijn korrels van samengeperst hout wat al vele jaren ook in pelletkachel gebruikt word. De bbq pellets zijn wel wat anders en vooral met kwaliteit gemaakt.  De houtkachel pellets zijn overigens niet bruikbaar om in een pallet smoker te gebruiken om vlees te garen.

Dit zijn de meest gangbare brandstofsoorten die gebruikt word in de barbecue wereld.

 

Barbecue en grill soorten

Smoker

Een smoker bestaat vaak uit twee cabines, de vuurbox(zijn vele benamingen voor) waar het brandstof in ontstoken word en de grill kamer waar het vlees indirect bereid word. Doordat er twee cabines zijn zal je altijd een indirecte bereiding hebben maar het is wel mogelijk om altijd nog direct te kunnen grillen,. In de grill kamer kan je ook kolen op de bodem toevoegen zodat je altijd de directe bereiding kan uitvoeren. Het voordeel van gescheiden cabines heeft ook dat het vet niet boven op het vuur komt en dus nooit steekvlammen krijgt of een verkeerde rookontwikkeling.

Foto: MasterGrills.nl

 

Houtskoolbarbecue

De bekendste barbecue manier is wel op houtskool of briketten. Naast de smoker is dit een authentieke manier om te gaan barbecueën vinden wij. Of het nu gaat om een ronde houtskoolbarbecue of een rechthoekige dat maakt niet uit. Veel mensen zijn ooit met deze barbecue begonnen om de basis van het buiten koken te leren net zoals wij zelf dit ook hebben gedaan. Op de houtskoolbarbecue kan je alles maken wat je maar wilt, hiervoor heb je echt geen smoker of kamado nodig en voor elk budget is hier wel een mooie variant van te vinden.

Napoleon bbq

 

Pellet smoker

Pellet barbecues gebruiken geen hout, kolen of gas, maar samengeperst hout als brandstof. Dankzij een ingebouwde ventilator kan deze de ingestelde temperatuur altijd goed op pijl houden en heb je daar geen omkijken meer naar. Ook vul je de hopper met pellets welke automatische worden aangevoerd naar de brander, op deze manier hoef je alleen nog maar er voor te zorgen dat de hopper gevuld blijft. Het nadeel van een pellet smoker is wel dat je altijd stroom nodig bent of een accu met een omvormer. Er zijn ook varianten te koop die op 12 volt werken dan heb je geen omvormer nodig bij een accu. Bij de meeste pellet smokers zit er al een ingebouwde kerntemperatuurmeter in en hoef je de probe alleen nog aan te sluiten, en met een app op de mobiel zijn zo de meeste pellet smokers ook al te bedienen of af te lezen.

 

Kamado

Omdat de kamado van keramiek is maakt het zo speciaal omdat keramiek de warmte goed vasthoud. Het is een soort van isolatie om je barbecue heen wat als voordeel heeft dat de temperatuur zonder problemen te beheren is zonder dat het te snel daalt of stijgt. Hierdoor maakt het een prima starters barbecue want na een paar keer proberen is de temperatuur beheersing een kinderwerk.

Bekijk hier onze blog over de kamado

Kamado bbq

 

Gasbarbecue

De gasbarbecue is ideaal voor mensen die niet houden van vlees dat rechtstreeks op vuur is gebakken of degenen die koken op houtskool gevaarlijk vinden. Het voordeel van een gasbarbecue is dat de bbq snel op temperatuur is en dat de temperatuur ook gemakkelijk is in te stellen door middel van een draaiknop. De gasbarbecue is ook gemakkelijk te gebruiken op een binnenplaats, want de bbq zal niet veel roken. Campingaz bbq is een bekend merk gasbarbecue, die verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen, van eenvoudige barbecue tot uitgebreide buitenkeuken.

Gas bbq
Foto: Goedkoopfeesten.nl

 

Elektrische barbecue

Net zoals de gasbarbecue is ook de elektrische barbecue ontzettend handig in gebruik en volledig reuk- en rookvrij. Het enige wat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact te steken en je kunt direct je vlees op de grill leggen. Elektrische barbecues zijn niet voorzien van een rooster, maar van een grillplaat. Een ander groot voordeel is dat de elektrische barbecue erg gemakkelijk te reinigen is.

Electrische bbq

 

Buitenkeuken

De buitenkeuken is er voor mensen die naast bbq’en wat uitgebreider willen koken. De buitenkeuken is normaliter op gas of elektriciteit, waardoor je vlees gemakkelijk kunt grillen maar er zijn ook exemplaren waar je ook houtskool of briketten in kan gebruiken. De buitenkeuken heeft ook vaak kookpitten om ook andere gerechten op te koken, zoals een saus. Soms is er een wokpit aanwezig, zodat je ook de nodige groenten kunt wokken voor bij je vlees.

Buitenkeuken

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *