De kamado grill

 • Avatar By Peter
 • 21 mei 2020
 • 0
 • 547 Views
Kamado bbq | Foto: CNet.com
Foto: CNet.com

Het mooie weer is weer begonnen en dat betekend BBQ! De laatste jaren is het buitenkoken op bijvoorbeeld een barbecue steeds populairder geworden. Ondanks dat wij (BBQ Nerds) er nog niet zo fan van zijn is de Kamado grill een mooie en vooral makkelijke barbecue om mee te starten in de wereld van het barbecueën.

Zelf geven wij liever de voorkeur aan een kogel- of smoker barbecue omdat je hier het echte gevoel van barbecueën hebt tegenover een kamado, ook kan je gerechten met een temperatuur verschil beter bereiden. Maar ook wij (Peter en Erik Jan) hebben in onze verzameling een kamado en gebruiken deze toch wel regelmatig. Wij hebben allebei een mini variant en gebruiken deze omdat wij niet voor veel mensen hoeven te koken. Het is snel, kost weinig brandstof en vooral minder schoonmaken.

 

Wat is een kamado eigenlijk?

De Kamado grill is eigenlijk afkomstig uit Japan en dus een broertje van de Japanse kamado. Dit is een aardewerk kook urn dat al een paar duidend jaar gebruikt word in Japan. Na de tweede wereldoorlog kwam deze kamado naar de V.S. en daar werd de kamado door de jaren heen verbeterd en steeds populairder. In de laatste jaren is ook deze barbecue in Europa bekender geworden en is waarschijnlijk wel de bekendste en meest verkochte barbecue in Europa.

 

 Wat maakt de kamado zo speciaal?

Omdat de kamado van keramiek is maakt het zo speciaal omdat keramiek de warmte goed vasthoud. Het is een soort van isolatie om je barbecue heen wat als voordeel heeft dat de temperatuur zonder problemen te beheren is zonder dat het te snel daalt of stijgt. Hierdoor maakt het een prima starters barbecue want na een paar keer proberen is de temperatuur beheersing een kinderwerk.

In een kamado gaat alleen houtskool of hout, een veel voorkomende fout is dat er briketten gebruikt word. Briketten zijn niet geschikt om in een kamado te gaan omdat bij de verbranding een stof vrij komt wat in het keramiek gaat zitten en een chemische smaak aan je eten kan geven, ook kan het de materiaal van de kamado zelf beschadigen.

Voordelen zijn dus:

 • Door het keramiek is de warmte goed te controleren en te behouden en voor beginners een fijne barbecue is
 • Weinig brandstof maar wel uren kunnen barbecueën en dus geld besparend
 • Het is goed afsluitbaar en dus ideaal voor low and slow bbq
 • Hetis meer dan een grill! Roken, low and slow, stomen en ga zo door
 • Het is gemaakt van hoogwaardig materiaal en dus steviger dan een kogel barbecue
 • Authentieke smaak door het houtskool
 • Het is geschikt voor elk seizoen door de keramiek

 

Welke Kamado is goed?

Dit is een onderwerp waar veel meningen over zijn. Hoe duurder een product betekend nog niet dat het beter is. Meestal betaal je meer voor het merk dan om het product zelf en daarom is het vooral kijken wat jij kwijt wilt voor een kamado. Voor elk budget is er wel een kamado maar heb je grotere eisen dan zal de prijs ook omhoog gaan.

Zoals de Lidl heeft grappige en leuke mini kamado’s te koop. Ben jij een starter en weet je niet of dit echt iets voor jou is? Probeer dan deze eerst, ja de kwaliteit is minder maar de prijs is ook voor 90% goedkoper dan een Green Egg. Om er niet te diep op in te gaan is het verschil tussen bijvoorbeeld een Green Egg en een goedkopere variant vooral de kwaliteit veel minder is en omdat er veel opties weggelaten zijn. Neem de scharnieren en de opvangvering.  Ook is er vaak voor een goedkopere steen gekozen waardoor uiteindelijk een kamado goedkoper aangeboden kan worden.

Ben jij zelf nog niet uit wat voor een soort jij prettig vind? Kies dan eerst voor een goedkopere variant en na een jaar kan je altijd voor een betere en dus duurdere kamado gaan. Vind je het later toch niets maar je hebt wel die € 1.100,- uitgegeven, dan vang je die niet zo snel meer terug als je de kamado weer verkoopt (2e hands).

Je weet het al en dat is een kamado. Het is dan verstandig om dit niet online te kopen, maar bij een barbecue zaak. Ga er langs en laat je adviseren in de wensen die jij hebt en misschien hebben hun nog wel adviesen waar je echt wat aan hebt. Heb je nog wat budget over? Ga dan niet automatische voor een duurdere variant want dit betekend nog niet dat deze ook beter is. Ga voor accessoires van de kamado want er zijn leuke gadgets te koop om meer uit je kamado te halen dan alleen grillen. Kijk daarnaast ook nog eens goed naar de garantie want met zo’n bedrag mag de garantie ook goed zijn.

 

Tip voor het gebruiken van een kamado:

 1. Verwijder het as van de vorige barbecuesessie indien je dit nog niet gedaan had
 2. Plaats de grote stukken houtskool in het vuurkorf gedeelte van de kamado. Vul dit voor 2/3e deel
 3. Leg het aanmaakmateriaal (bij voorkeur wokkels) op het houtskool
 4. Zet de luchtschuif onderaan de basis volledig open
 5. Steek het aanmaakmateriaal
 6. Laat het aanmaakmateriaal branden met een geopend deksel.
 7. Laat de kamado op temperatuur komen.
 8. Plaats wanneer het aanmaakmateriaal is opgebrand de accessoires voor de gewenste bereiding
 9. Kies een stand van de luchtschuif en magrietschijf op het deksel, deze zijn afhankelijk van je bereidingswijze
 10. Wanneer het op temperatuur is dan is het klaar voor gebruik, plaats je ingrediënten op de barbecue
 11. Klaar met barbecuen? Sluit de luchtschuif en de margrietschijf volledig
 12. Na een uur is de kamado afgekoeld vaak wel afgekoeld om weggezet te worden

 

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *