BBQ Nerds

Gerookte hele eend met framboos

  • By Peter
  • 26 november 2020
  • 0
  • 362 Views

Een hele gerookte eend met framboos is een heerlijk recept voor tijdens de feestdagen of op een doodnormale zaterdag avond….

Ingredi├źnten & bereiding voor een gerookte eend.

Voorbereiding: 15 minuten.
Marineren: 30 minuten.
Bereiding op de bbq: 4 a 5 uur.
Barbecue temperatuur: 115 keteltemperatuur met twee zones
Benodigdheden: vuurvaste handschoenen, Kersen chuncks of snippers (ja kersen ­čśë ) , thermometer en een bak of vuurvaste schaal en lepel.

Gerecht:

  • Hele eend
  • Dry rub naar keuze

Vulling:

  • 1 Sjalot
  • kleine of halve Ui
  • 3 tenen Knoflook
  • Halve limoen
  • handje Frambozen (vers)
  • 1 tak gedroogde tijm

Base saus:

  • Port (3cl)
  • soja saus (6 cl)
  • Water (10cl)

 

Voorbereiding

Snij de sjalot, ui en knoflook in stukken en de limoen in vieren. Droog de eend, prik gaten in de huid met een vork en vul de eend met de  vulling en rub daarna de hele eend in. Leg de eend met de borst nar beneden in de schaal en laat het bij voorkeur op kamertemperatuur liggen en ga verder met het voorbereiden van de barbecue.

Wanneer je rooksnippers gebruikt kunnen ze in een bak met water gelegd worden. Hier zijn vele discussies over of dit echt wel nodig is of niet, wanneer je een smokerbox gebruikt dan raden wij het af om de snippers in water te leggen.

 

Bereiding op de barbecue

Bereid de barbecue voor op een keteltemperatuur van 120 graden celsius. Wanneer de keteltemperatuur stabiel is mag de eend met bak op de indirecte zone. Prik de probe indien je gebruikt maakt van een kerntermometer en leg een paar rook chuncks of de snipers nu op de kolen en sluit de deksel.

Maak de base saus aan en giet deze na een half uur over de eend heen en lepel het op de plekken waar nog geen saus zit. Herhaal dit om het half uur en voeg wat soja saus en water toe indien nodig.

Wanneer de kerntemperatuur van 73 graden is bereikt mag de eend eraf en laat deze voor 10 minuten rusten. Haal de vullig uit de eend en gooi deze weg. Gebruik de vocht wat in de bak ligt met wat nieuwe verse frambosen gepureerd en maak hier een saus van om erbij te serveren.

Inkbird IHP-1P review

0/5 (0 Reviews)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *