Bavette rollade met parmaham, pesto...

Bavette rollade met parmaham, pesto en spinazie

Voorbereiding
15 min
Temperatuur
120 graden
Bereiding
40 min
Bereidingswijze
Direct & indirect
Bavette rollade aangesneden

Een smaakbom van formaat, verpakt in een indrukwekkende presentatie. Dat is wat je kunt verwachten van onze Bavette rollade met parmaham, pesto en spinazie. Bavette is niet zomaar een stuk vlees. Het is een van de meest karakteristieke stukken vlees van het rund, vol diepe, rijke smaken die alleen maar beter worden als je het met zorg bereidt. Echt werkvlees, en daarom uit zichzelf niet zo mals. Het geheim zit hem in de juiste techniek: van het zorgvuldig opensnijden tot de garing. En niet te vergeten: constant rekening houden met de draadrichting.

Vlinderen: de basis voor een perfecte rollade

Voordat je begint met het vullen en oprollen van de bavette, is vlinderen een cruciale stap. Dit betekent dat je het vlees aan de lange kant opensnijdt als een boek, zodat je een groter (breder), dunner stuk krijgt dat perfect is om op te rollen. Bij bavette is dit extra belangrijk vanwege de grove vezelstructuur van het vlees. Het is van nature een taaiere spier, maar als je het goed behandelt, wordt het boterzacht.

Let goed op de draad van het vlees. Bavette heeft lange, duidelijke vezels, en het oprollen moet dwars op de draad gebeuren.

Bavette vlinderen bavette rollade

Op deze foto loopt de draad bijvoorbeeld verticaal. Rol hem daarom horizontaal op. Dat klinkt misschien niet logisch omdat je dan een hele lange draad krijgt in de breedte van de rollade. Maar dit zorgt ervoor dat, wanneer je het vlees uiteindelijk aansnijdt, je altijd haaks op de vezels snijdt. Snijden tegen de draad in is essentieel om de structuur van het vlees te breken en zo meer malsheid te krijgen. Doe je dit niet, dan blijf je zitten met taaie stukken, hoe goed je het ook bereidt.

‘Gewoon’ op het rooster, of aan ‘t spit: aan jou de keuze

Dit is een dubbel recept. De voorbereiding is altijd hetzelfde, maar de bereiding hebben we op twee manieren voor je uitgewerkt. Aan jou de keuze!

Reversed sear op het rooster: gecontroleerd garen en toch mooie korst

Je kunt deze rollade maken met de reversed sear methode, een techniek waarbij je eerst langzaam en gecontroleerd op indirecte hitte gaart. Dit zorgt ervoor dat de bavette gelijkmatig opwarmt en dat de smaken zich goed ontwikkelen. Pas op het einde geef je het vlees een snelle sear boven directe hitte, waardoor een knapperige, smaakvolle korst ontstaat. Deze aanpak is ideaal als je volledige controle over de garing wilt houden en een mooie, sappige rollade wilt serveren.

De ultieme smaakervaring: aan ‘t spit

Maar voor wie het nóg beter wil doen, is er de optie om de rollade aan het spit te bereiden. Het constant ronddraaien van het vlees zorgt ervoor dat de sappen prachtig behouden blijven en het vlees extreem mals blijft. Bovendien krijgt de buitenkant een heerlijke, gelijkmatig gekarameliseerde korst. Het spit tilt de smaakbeleving echt naar een hoger niveau en maakt van deze bavette rollade een showstopper op je BBQ.

Pijnboompitten voor extra crunch

Om het helemaal af te maken, voegen we geroosterde pijnboompitten toe in de rollade. Deze geven niet alleen een heerlijke, nootachtige smaak, maar ook een subtiele crunch die perfect contrasteert met het zachte vlees en de romige pesto. Ze versterken de mediterrane smaken en zorgen voor een extra dimensie in iedere hap.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Vlinder de bavette door hem langs de lange kant open te snijden.

    Gebruik hiervoor een goed scherp mes. Maak eerst een inkeping. Trek het uiteinde vervolgens omhoog terwijl je met je mes kleine stukjes verder snijdt zoals in het filmpje. Mocht je per ongeluk de onder- of bovenkant hebben doorgesneden, ga dan opnieuw vanuit het midden verder. Een kleine inkeping is niet zo erg en kan je aan het einde dichten door hem plat te drukken/hameren.

    .

    Rooster de pijnboompitten als deze nog niet geroosterd zijn. Dit kan in een skillet op de BBQ, maar kan je ook even snel in een koekenpan op het fornuis doen, of in de oven.

    .

    Bepaal alvast welke kant je hem straks op gaat oprollen. Dit doe je dwars op de richting van de draad. Op deze foto loopt de draad bijvoorbeeld verticaal, dus rol je hem horizontaal op.

    Bavette vlinderen bavette rollade
    .

    Beleg de bavette met de vulling: parmaham, pesto, pijnboompitten en spinazie. Verspreid de vulling gelijkmatig, maar houd een klein beetje (ca. 2 cm) over aan het uiteinde waar je naartoe oprolt.

    Bavette rollade
    .

    Rol de bavette nu strak op, zonder de vulling daarmee te verschuiven. Let op dat je hem in de eerder bepaalde richting oprolt.

    .

    Bind de rollade nu vast met slagerstouw. Doe dit om de 3 tot 5 cm. Trek hem met het touw heel erg strak. Nadat je de knopen geplaatst hebt, knip je de overtollige uiteinden af.

    Bavette rollade oprollen

    De makkelijkste manier om dit te doen: zoals je je veters vast trekt door de ene kant achter de andere kant langs te halen. Dat doe je alleen nog twee keer voordat je hem strak trekt. Hij blijft dan strak zitten als je de spanning eraf haalt. Vervolgens maak je er nog een knoopje in zodat hij volledig gefixeerd zit.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ - reversed sear methode

    Heb je geen spit? Ga dan voor deze methode. Heb je wel een spit, dan heeft de methode aan het spit (stap 3) onze voorkeur.

     

    .

    Bereid de barbecue voor op 120 graden, indirect.

    Heb je een multi-level systeem, bereid hem dan voor op de ene helft indirect en de andere helft direct (op het laagste niveau). Houd ook hierbij 120 graden aan.

    .

    Leg de bavette indirect op de barbecue. Heb je een vaste kernthermometer, stop hem er dan alvast in.

    Bavette rollade indirect
    .

    Zodra de kern 50 graden is, haal je de bavette van de barbecue af. Laat hem rusten onder een theedoek, of losjes onder aluminiumfolie.

    .

    Bouw de barbecue om naar een directe opstelling en laat de temperatuur oplopen tot zo’n 250 graden. Dit hoeft niet zo precies.

    Heb je een multi-level systeem, dan hoef je alleen de temperatuur te verhogen.

    .

    Grill de bavette nu af, direct boven het vuur. Je kunt de deksel openhouden. Draai hem zeer regelmatig.

    .

    Na enkele minuten, zodra de buitenkant goed gegrild is, haal je hem van de barbecue af.

    Bavette rollade direct afgrillen
    .

    Snijd de touwtjes los en snijd de rollade aan in niet al te dikke stukken, zodat de draad kort gesneden wordt.

    Bavette rollade reversed sear
  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ - aan 't spit

     

    .

    Bereid de BBQ met spit voor op 150-160 graden, direct. Rijg intussen de rollade aan het spit.

    Heb je de mogelijkheid om je kolenmand te halveren, doe dat dan en vul alleen het voorste gedeelte.

    .

    Bevestig het spit en zet hem aan zodat hij gaat ronddraaien. Sluit de deksel.

    Heb je een draadloze vaste kernthermometer, dan kan je hem alvast bevestigen.

    .

    Zodra een kerntemperatuur van 52 graden bereikt is, haal je hem van de barbecue af.

    .

    Snijd de touwtjes los en snijd rollade aan in niet al te dikke stukken, zodat de draad kort gesneden wordt.

    Bavette rollade aan t spit
469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
  • 900grbavette
  • 150grparmaham
  • 60grspinazie (vers)
  • 60grgroene pesto
  • 20gr(geroosterde) pijnboompitten
Benodigdheden
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina