BBQ Plank: Tomahawk met gepofte...

BBQ Plank: Tomahawk met gepofte knoflook, tomaten, asperges en aardappelen

Voorbereiding
10 minuten
Temperatuur
150-250 graden
Bereiding
45 minuten
Bereidingswijze
Direct en indirect
1000057252

De tomahawk steak, met zijn indrukwekkende bot en sappige vlees, is een ware blikvanger. Rijkelijk ingesmeerd met gepofte knoflook is het het middelpunt van dit gerecht. Omringd door gepofte cherry trostomaatjes, groene asperges en aardappelen met knoflook, tijm en rozemarijn, vormt dit een complete en indrukwekkende maaltijd van de BBQ.

Met de reverse sear methode garen we de tomahawk eerst low & slow naar een kerntemperatuur van 47 graden, waarna we de BBQ flink opstoken om hem een krokante korst en indrukwekkende grill marks te geven. Tijdens dit opstoken kunnen gelijk de asperges en tomaten worden gegrild, waardoor alles bijna tegelijk klaar is. Alleen de aardappelen mogen voor het opstoken van de BBQ af, maar de skillet houdt ze nog lang genoeg goed warm.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Dep de tomahawk steak goed droog met keukenpapier. Bestrooi het vervolgens met zout.

    .

    Snijd de aardappelen in partjes en kook ze alvast 7 minuten voor. Giet na 7 minuten af en zet ze weer kort op het vuur of in de bbq, zodat het meeste vocht verdampt.

    .

    Was de groene asperges en snijd de harde uiteinden eraf (ongeveer 2-3 cm). Smeer ze in met olijfolie.

    .

    Snijd het kopje van de knoflookbol eraf zodat alle teentjes aan de bovenkant vrijkomen. Zet het op een stuk aluminiumfolie, besprenkel rijkelijk met olijfolie, peper en zout. Vouw het vervolgens helemaal dicht.

    .

    Bewaar de kleine stukjes knoflook die je eraf gesneden hebt, deze heb je later nodig voor bij de aardappelpartjes. Snijd of pers ze alvast fijn voor straks.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de BBQ

     

    .

    Bereid je BBQ voor op 150 graden, indirect. Verwarm je skillet of plancha ook gelijk alvast voor.

    .

    Leg de tomahawk steak op het rooster, op de indirecte zone. Stop ook de aardappelpartjes in de skillet of plancha. Besprenkel deze met olijfolie en zout. Voeg er vervolgens een klontje roomboter, de overgebleven knoflook, de 2 takjes tijm en het takje rozemarijn aan toe.

    .

    Roer de aardappelen geregeld om. Bak ze tot ze goudbruin zijn. Gaar de tomahawk totdat hij een kerntemperatuur van 47 graden bereikt. Haal alles er dan af en leg er losjes een velletje aluminiumfolie overheen.

    .

    Haal alles eraf en bouw je barbecue vervolgens om naar een directe opstelling, als je dat hebt met een gietijzeren rooster. Gril de groene asperges en trostomaatjes en stook langzaam maar zeker op naar een hogere temperatuur om de tomahawk af te grillen. Vergeet ze niet elke minuut om te draaien en op tijd eraf te halen, dit zal zo’n 5 minuten duren. Je mag de barbecue gerust verder stoken richting de 250 graden.

    De aardappelen zijn nu klaar en moeten nog even warm gehouden worden. Laat ze dan ook bij voorkeur in de skillet zitten, het gietijzer blijft nog lang warm. Eventueel kan je er heel losjes een stuk aluminiumfolie over leggen. Zorg dat er genoeg lucht kan ontsnappen, anders ga je ze stomen.

    .

    Als de asperges klaar zijn haal je ze eraf. Gril de tomahawk steak vervolgens enkele minuten per kant af zodat hij een mooie korst krijgt. Haal hem eraf bij een kerntemperatuur van 52 graden.

    Pas op voor steekvlammen! De tomahawk steak zal een hoop vet verliezen dat in de kolen zal druipen en zo de steekvlammen veroorzaakt. Gebruik je een kamado, houd dan in het bijzonder rekening met het risico op een back draft en open de deksel zeer voorzichtig.

    .

    Haal de knoflookbol uit de aluminiumfolie. Houd het met de opening naar beneden boven de tomahawk steak en knijp hem uit. Smeer de knoflookpuree uit over de tomahawk. Vergeet de achterkant niet ook in te smeren.

    .

    Bestrooi de groene asperges met peper, zout en geraspte parmezaanse kaas.

    .

    Presenteer het geheel op een mooie langwerpige presentatieplank, en geniet ervan!

    BBQ Plank: Tomahawk met gepofte knoflook, tomaten, asperges en aardappelen - eindresultaat
469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
4 personen
  • 1dikketomahawk steak
  • 1heleknoflookbol
  • 600grgroene asperges
  • 1troscherry trostomaatjes
  • 600graardappelen (of partjes)
  • 2takjestijm
  • 1takjerozemarijn
  • naar smaakparmezaanse kaas (geraspt)
  • 1klontjeroomboter
  • 2flinke scheutenolijfolie
  • naar smaakpeper en zout
Benodigdheden
  • Kernthermometer
  • Aluminiumfolie
  • Skillet of plancha
  • Keukenpapier

Optioneel:

  • Rasp
  • Gietijzeren rooster
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina