Gerookte sambal bejak...

Gerookte sambal bejak

Voorbereiding
10 min
Bereiding
1 uur
Bereidingswijze
Direct & indirect
Sambal

Sambal badjak is een gebakken sambal uit de Indonesische keuken, afkomstig uit Oost-Java. Het wordt traditioneel geserveerd aan boeren die de velden ploegen, om hun eetlust te stimuleren tijdens de lunch. In vergelijking met andere soorten sambal is sambal badjak milder, dankzij het gebruik van palmsuiker en milde, grote rode pepers. Wat deze sambal onderscheidt, is het gebruik van kruiden zoals citroengras, galanga en salambladeren. Het vereist ook een relatief langere kooktijd op laag vuur, waardoor de smaken goed kunnen infuseren en de sambal een geurige, goed gekarameliseerde smaak krijgt.

Een gerookte variant van sambal badjak voegt een extra dimensie toe aan deze al rijke smaak. Door de pepers en knoflook eerst te roken, krijgt de sambal een diepe, rokerige ondertoon die perfect past bij gegrild vlees of als smaakmaker in stoofschotels. Deze versie combineert de traditionele zoet-pittige smaak met een subtiele rooksmaak, waardoor het een veelzijdige toevoeging is aan diverse gerechten.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    BBQ opstellen
    Bereid je barbecue voor op 120 °C, indirect. Zet de skillet alvast op om voor te verwarmen.

    .

    Roken van de basis
    Snijd de pepers doormidden (verwijder eventueel de zaadlijsten voor mildere smaak) en leg ze samen met de knoflook op het rooster. Rook 45 minuten tot ze zacht en geurend zijn.

    .

    Blenden
    Pel de knoflook en doe alles (pepers, knoflook, uien in stukken, azijn, water, zout) in de blender. Mix tot een grove, smeuïge pasta.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    Sudderen
    Doe een scheut olie in de skillet. Voeg de pasta toe zodra het warm is en laat dit op 120 graden rustig garen en indampen. Roer af en toe door. Laat het mengsel 30 minuten roken en garen.

    .

    Inkoken high & fast
    Haal de skillet even van de BBQ, stook het vuur op naar gloeiend heet (directe zone, zonder deksel). Zet de skillet terug boven de kolen en blijf erbij.

    .

    Afmaken
    Voeg nu de ketjap en suiker toe. Roer regelmatig en laat alles karamelliseren tot de gewenste dikte (ongeveer 15–20 minuten). Proef en pas op smaak aan.

    .

    Serveren en bewaren
    Laat de sambal afkoelen en bewaar in een schone pot in de koelkast. Door het lage vochtgehalte en de azijn blijft de sambal makkelijk 2–3 weken goed – als je er zo lang af kunt blijven.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
Voor400ml sambal
  • 400grrode pepers (heet)
  • 2groteuien
  • 6tenenknoflook
  • 60mlketjap manis
  • 1elbruine basterdsuiker
  • 20clazijn (natuur/wit)
  • 125mlwater
  • naar smaakzout
  • 1elolie (neutraal)
  • 1chunk/handjerookhout (kers/appel)
Benodigdheden
  • Keukenmachine of blender
  • Skillet
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina