Saté Ajam

Voorbereiding
20 min + 24-48 uur
Temperatuur
250 graden
Bereiding
15 min
Bereidingswijze
Direct & indirect
20210506 06052021 001

Saté is een populair gerecht dat bestaat uit gemarineerde stukjes vlees geregen op dunne stokjes, gegrild boven houtskool en geserveerd met een smaakvolle saus. Terwijl velen saté kennen als stokjes kip of varkensvlees met pindasaus, biedt dit gerecht een rijke verscheidenheid aan smaken en bereidingswijzen doorheen heel Indonesië en Zuidoost-Azië.

Saté kan bereid worden met verschillende soorten vlees, zeevruchten en soms zelfs met tofu voor een vegetarische variant. De marinade en bijbehorende sauzen verschillen per regio en geven elke variant zijn unieke karakter.

De meest bekende saté-varianten zijn:

  • Saté ajam (kip) – Een van de populairste varianten, vaak gemarineerd in een mengsel van ketjap, knoflook en specerijen
  • Saté babi (varken) – Geliefd om zijn smaak en malsheid, vooral in niet-islamitische delen van Indonesië
  • Saté kambing (geit) – Heeft een karakteristieke smaak en wordt vaak extra gekruid om de specifieke smaak van geitenvlees te complementeren
  • Saté udang (garnaal) – Een heerlijke variant met grote garnalen of gamba’s, perfect voor zeevruchtenliefhebbers
  • Saté sapi (rundvlees) – Steviger van textuur en vaak wat langer gemarineerd voor extra malsheid
  • Saté betawi (kruidige saté in Betawi/Jakarta-stijl, meestal van rundvlees, soms van kip) – Bekend om zijn rijke, kruidige marinade en dikke pindasaus met Javaanse invloeden

De saus die bij saté wordt geserveerd is vaak een smaakvolle pindasaus (bumbu kacang), maar kan ook bestaan uit een zoete sojasaus (ketjap manis) of een pittige sambal, afhankelijk van de regionale traditie.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Snijd de ui en gember fijn en doe dit in een marinadebak of -zak. Pers de knoflookteentjes uit en voeg deze toe aan het mengsel samen met de gemalen komijn, koriander en fijngesneden Spaanse peper (zonder zaadjes voor minder pit). Meng alles goed door elkaar en voeg geleidelijk de olie en ketjap manis toe. Voeg aan het einde het limoensap toe en meng tot een homogeen geheel.

    Bbq nerds snijden ui
    .

    Snijd de kippendijen in blokjes van ongeveer 3×3 cm en doe deze in het marinademengsel. Meng alles goed door zodat elk stuk kip goed bedekt is met een laag marinade. Laat de kip minimaal 24 uur marineren; voor het beste resultaat is ons advies 48 uur voor een maximale smaakafgifte.

    Rode peper toevoegen
    .

    Na het marineren kunnen de stukken kip op de bamboe prikkers worden geregen. Leg de bamboe prikkers eerst een uur in water zodat ze minder snel verbranden tijdens het grillen. Rijg de kipstukjes op het bovenste derde deel van de prikker (zodat je een handvat overhoudt) en leg ze klaar op een schaal of in een bak.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    Bereid de barbecue voor met 2 zones (direct en indirect) en breng de keteltemperatuur op 250 graden.

    .

    Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, leg je de satéprikkers boven de kolen om te grillen. Grill alle kanten totdat ze een mooie goudbruine kleur hebben. Leg de stokjes vervolgens op de indirecte zijde van de barbecue om ze rustig verder te laten garen. Zo voorkom je dat de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is.

    .

    Haal de saté van de barbecue wanneer de kerntemperatuur van 71 graden Celsius is bereikt.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
5 personen
  • 1kgkippendijtfilet
  • 3teentjesknoflook
  • 3cmverse gember
  • 1tlkomijnzaad (gemalen)
  • 1tlkoriander (gemalen)
  • 1Spaanse peper
  • 1limoen (sap)
  • 5elketjap manis
  • 1witte ui
  • scheutjeolie
Benodigdheden
  • Bamboe satéprikkers
  • Marinadezak of bak
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina