BBQ Nerds

Sate Ajam

  • By Peter
  • 6 mei 2021
  • 0
  • 195 Views
Sate ajam van de bbq

De saté is voor iedereen wel een bekend stokje vlees ingesmeerd met saus en geserveerd met  satésaus. Velen maken het met een stuk varken of kip maar het is ook goed te bereiden met koe, geitenvlees of met gamba’s.

De meest bekende saté vlees soorten zijn:

  • Saté ajam (kip)
  • Saté babi (varken)
  • Saté Kambing (garnaal)
  • Saté Udang (rundvlees)
  • Saté betawi (kip)

 

Ingrediënten & bereiding voor de saté Ajam

Voorbereiding: 20 minuten.
Marineren: 24 – 48 uur
Bereiding op de bbq: 15 – 20 minuten
Barbecue temperatuur: 250+ graden keteltemperatuur met twee zones.
Benodigdheden: bamboe prikker en marinade zak of bak

  • 1 kg kippendij file
  • 3 teentjes of 2 grote tenen knoflook
  • blokje gember (2 tot 3 cm)
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 spaanse peper of een klein handje vol chilli vlokken (geen sambal)
  • sap van 1 limoen
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 ui
  • olie

 

BBQ Nerds snijden ui

Voorbereiding.

Snij de ui en gember fijn en doe dit in een marinade bak of zak. pers de knoflook tenen uit en die dit ook bij de marinade mengsel in samen met de komijnzaad, koriander en spaanse peper. meng alles nu goed door elkaar en voeg elke keer wat olie en ketjap manis doorheen. Voeg aan het einde de limoensap toe en meng alles tot 1 geheel.

Snij de kippendij in blokjes en doe deze in het marinade mengsel en meng alles goed door zodat elk stuk kip goed bedekt is met een laag van de marinade. Zet de marinade voor minimaal 24 uur weg maar 48 uur is ons advies voor een maximaal resultaat.

Na 24 uur (of langer) kunnen de stukken kip aan een bamboe prikker geprikt worden. Leg de bamboe stokjes eerst voor een uur in water zodat verbranding grotendeels voorkomen kan worden tijdens het grillen. Rijg nu voor 1/3 deel aan de bovenkant met kip en leg deze klaar op een schaal of in een bak.

Rode peper toevoegen

Bereiding op de barbecue.

Bereid de barbecue voor met 2 zones en een keteltemperatuur van minimaal 250 graden.

Wanneer de temperatuur bereikt is kunnen de saté stokjes boven de kolen om te grillen. Grill nu alle kanten tot deze een mooi kleurtje hebben gehad en leg de stokjes vervolgens op de indirecte zijde om ze nog door te laten garen en zo voorkom je dat de buitenkant verbrand.

Wanneer de kerntemperatuur van 75 graden bereikt is bij de kip mag het eraf.

 

TIP: Serveer de kip met wat nasi en kroepoek maar geen satésaus.

0/5 (0 Reviews)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *