BBQ Nerds

Tomahawk steak van de BBQ

  • By Peter
  • 6 augustus 2020
  • 0
  • 510 Views
Tomahawk van d bbq

Voor de meeste mensen is het vakantie en dat betekend volle bak de barbecue aan. Dat betekend dan ook dat het tijd word voor het echte werkt namelijk een tomahawk steak van de bbq! Deze steak doet ons er aan denken hoe de mensen in de oertijd hun vlees eten, een dino bot met vlees eraan.

 

Wat is een tomahawk steak?

De tomahawk is een dik stuk vlees van minimaal 5 cm dik wat nog vast zit aan het bot wat wel 15 a 20 cm lang kan zijn. Het gewicht varieert vaak van 900 tot aan 1,4 kg waarbij ook het bot meegeteld word. Deze steak is in principe hetzelfde als de ribeye alleen dat met bot en uit dit deel kan ook de entrecote of de côte de boeuf gesneden worden.

De tomahawk is voorzien van een grote hoeveelheid intermusculaire vet, wat belangrijk is en waardoor het een erg smaakvolle steak is. Dit allemaal samen maakt deze tomahawk een stoer stukje vlees waarbij je het vlees van het bot kan eten. Naast dat dit er tof uit ziet is het bot ook heel handig om je vlees te draaien.

 

Bereiden van een tomahawk

Heb je de tomahawk uit de vriezer? Zorg er dan voor dat je deze 1,5 a 2 dagen voor gebruik het in de koelkast legt om deze te laten ontdooien. Het is een best groot stuk vlees wat die tijd wel nodig heeft om te ontdooien zonder dat de cellen kapot gaan. Zou toch zonder zijn van de smaak? Haal de steak een uur van te voren uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Haal het overtollige vet en miscchien vlees stukjes van het bot en pak deze in met aluminium. Na verloop van tijd mag het aluminiumfolie eraf op de barbcue.

Iedereen heeft een eigen smaak en wens maar in dit recept gaan wij uit van een rose steak op 51 graden kerntemperatuur.

CUISSON RARE MEDIUM-RARE MEDIUM
KLEUR Helder rood Rosé Licht rosé – bruinig
TEMPERATUUR 48 ℃ 51 ℃ 56 ℃

 

Ingrediënten & bereiding voor de tomahawk van de bbq

Voorbereiding: 5 minuten.
Marineren: n.v.t.
Bereiding op de bbq: 1 uur
Barbecue temperatuur: 150 keteltemperatuur met twee zones
Benodigdheden: vuurvaste handschoenen, starter met extra houtskool en gietijzer rooster (optie)

  • Tomahawk vanaf 600 gram of meer
  • Zout (grof)
  • Peper (einde naar smaak)

 

Voorbereiding

Bereid de barbecue voor op 150 graden in twee zones en droog de tomahawk droog en smeer deze in met flink wat zeezout en leg deze voor 10 minuten even weg. Gebruik een flinke hoeveelheid want dit proef je echt terug in het vlees. Peper kan je aan het einde toevoegen en raden wij af om vooraf te gebruiken om verbranding te voorkomen.

 

Bereiding op de barbecue

Leg de tomahawk op de indirecte zone wanneer deze temperatuur van 150 keteltemperatuur is bereikt. Laat de tomahawk steak nu liggen tot een kern van ongeveer 25 graden is bereikt en draai de tomahawk om. Steek nu de starter met extra houtskool aan en leg deze bij de overige houtskoo of brikketten wanneer er een kerntemperatuur van 48 graden is bereikt. Haal de tomahawk nu van de barbecue en laat deze even rustig aan de zijkant wachten.

Wanneer de houtskool goed aan is en het gloeiend heet is mag de tomahawk erop. Wanneer je handen boven de kolen hout en je deze door de hitte niet langer dan 1 seconden erboven kan houden, is deze gloeiend heet. Laat de tomawk 2 minuten per zijde boven de kolen grillen, draai na 1 minuten de zijde van de steak veranderen om een mooie ruit of vierkanten grill strepen te krijgen. Na 4 minuten totaal mag de tomahawk eraf en laat deze rusten voor 10 minuten.

Snij het bot van de tomahawk na 10 minuten rusten en snij deze tegen de draad in mooi plakken en serveer direct. Wij gebruiken geen saus maar een chimichurri saus is heerlijk bij een tomahawk steak van de bbq.

0/5 (0 Reviews)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *