BBQ Nerds

Diamanthaas van de bbq

Diamanthaas van de bbq

Bij onze laatste barbecuesessie dachten wij: “laten we eens wat anders verzinnen om klaar te maken op onze barbecue”. Onze keuze viel op een stuk diamanthaas van de bbq, dit stukje rundvlees word in de volksmond ook wel Jodenhaas genoemd. Diamanthaas bevind zich tussen de schouders van het rund. Het is naar onze mening een lekker mals stukje vlees.

 

Ingrediënten & bereiding voor de diamanthaas van de bbq

Voorbereiding: 30 minuten.
Marineren: 24 uur (minimaal 4 uur)
Bereiding op de bbq: tot de kerntemperatuur van 52 graden is bereikt (Medium rare)
Barbecue temperatuur: 200 keteltemperatuur met twee zones
Benodigdheden: Kerntemperatuurmeter, rookchunks (wij gebruikten kersen), gietijzeren rooster is optioneel.

Marinade:

 • 1/3 kopje olijfolie
 • 1/4 kopje ahornsiroop
 • 1/3 kopje sojasaus
 • 2 eetlepels rijstazijn.
 • Sap van een halve citroen.
 • Beste van een hele citroen.
 • 2 knoflookteentjes gesnipperd.
 • 1 rood uitje gesnipperd.
 • ½ tot 1 rode peper fijn gesneden.
 • ½ tot 1 theelepel gekneusde chillivlokken
 • ½ theelepel gekneusde zwarte peper korrels.

 

Voorbereiding.

Voor de bereiding van de diamanthaas maken we als eerst de marinade klaar voor gebruik. Hierbij volgen we het  recept wat hier boven staat benoemd.  Wanneer  alle ingrediënten met elkaar gemengd dan stoppen we de diamanthaas in een grote zak voor de vriezer. Hierbij voegen we de marinade en leggen we deze voor minimaal 4 uur in de koelkast, wij hebben dit 24 uur gedaan. Het is belangrijk om het stuk vlees met de marinade regelmatig te draaien. Hierdoor krijgen alle kanten van de diamanthaas contact met de marinade.

 

Bereiding op de barbecue.

Voordat we beginnen met het voorbereiden van de bbq, is het van belang om de diamanthaas 30 minuten van te voren uit de koelkast te halen, zodat het vlees  op kamertemperatuur kan komen. Hierna gaan we over op de bbq. De bbq moet een keteltemperatuur van 200 graden Celsius hebben. In de bbq is het van belang dat er een  directe en een indirecte zone is. Wanneer de bbq deze temperatuur heeft bereikt kunnen we beginnen met de bereiding van ons stuk vlees.

Wij maken gebruik van een gietijzeren rooster. Hierdoor creëren wij  een mooie grilstreep op ons stuk vlees. Wij hebben beide kanten zo een minuut lang (kan langer, ligt aan u zelf)op de directe zone gehad. Draai elke kant een halve slag voor de vorming van een ruit op het vlees. Hierna leggen  we het vlees op de indirecte zone met onze kerntemperatuurmeter.  Hierbij laten we de diamanthaas tot een temperatuur van 52 graden  Celsius.  Hierna pakken we het vlees in aluminiumfolie  in en laten we het vlees rusten. Na de rust periode snijden we het vlees tegen de draad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.