Chimichurri saus: authentieke en onze...

Chimichurri saus: authentieke en onze eigen variant

Totale tijd
10 min
Chimichurri

Als je wel eens een steak in een Argentijns restaurant hebt gegeten is de kant groot dat je er een bakje groene saus bij kreeg. Een ware smaakexplosie die geweldig goed bij elk stuk vlees past. En al helemaal bij gegrild vlees. Wist je dat deze kruidige saus ook nog eens gemakkelijk zelf te maken is? Kan je niet wachten, scroll dan gelijk naar het recept.

Wat is Chimichurri

Deze Zuid-Amerikaanse saus is eigenlijk een salsa. De authentieke Argentijn snijdt de ingrediënten met het mes. Toch zie je het vaak in sausvorm, gemaakt met een keukenmachine. Vooral vanwege het gemak. Want echt afbreuk aan de smaak doet het niet, en zeg nou zelf: als je een professionele kok met zijn koksmes bezig ziet lijkt dat klusje zo gepiept, maar als je het zelf moet doen ben je er toch een stuk langer mee bezig.

Waar is Chimichurri lekker bij?

Eigenlijk hebben we maar één woord nodig om deze vraag te beantwoorden: vlees. Traditioneel wordt het geserveerd bij gegrilde steaks, maar bij werkelijk elk stuk rundvlees is het verrukkelijk en het past zelf bij varkensvlees of kip. Wel heeft het een erg sterke smaak, en is het dus niet aan te raden om je vlees overdreven te kruiden. Zeker kip en varkensvlees. Rundvlees kan altijd iets meer hebben, maar ook daarbij kan je beter niet overdrijven met je dry-rub.

Naast vlees is Chimichurri overigens ook heel lekker bij gebakken aardappelen zoals aardappelpartjes.

Ingrediënten zelf snijden, of met de keukenmachine?

Zoals gezegd hoor je, als je echt een authentieke Chimichurri wil maken, de ingrediënten met een mes te snijden. Maar veel gemakkelijker is het natuurlijk om alles in een keukenmachine te gooien en binnen een paar seconden fijn te malen. Het doet wat ons betreft geen enkele afbreuk aan de smaak, het wordt alleen echt een saus in plaats van een salsa. Net wat je fijner vindt.

Authentiek recept én onze eigen variant

Bij de ingrediënten zie je twee versies. Een authentieke en onze eigen variant. Welke variant onze voorkeur heeft laat zich natuurlijk wel raden, maar toch mag de authentieke variant natuurlijk niet ontbreken. Probeer ze vooral allebei, want je zult zeker een flink verschil merken en alleen door ze allebei te proberen kom je erachter welke jij het lekkerst vindt.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding

     

    .

    Kies de gewenste variant en bepaal of je de ingrediënten met een mes wil snijden, of in de keukenmachine wil stoppen. Met een mes krijg je meer een salsa, met de keukenmachine meer een saus.

    .

    Ga je voor de keukenmachine, stop alle niet-vloeibare ingrediënten erin en vermaal dit kort. Meng het vervolgens met de vloeibare ingrediënten.

    .

    Kies je ervoor om de ingrediënten zelf met een mes te snijden, snijd de tomaat dan in kleine blokjes. Snijd de lente-ui in kleine ringen en snijd de sjalot fijn. Hak de kruiden; dit hoeft niet té fijn. Het is niet erg als je de kruiden nog een beetje herkent. Voeg alles bij elkaar en roer goed door.

    .

    Laat de chimichurri nog minimaal een kwartiertje staan zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
6 personen
Authentieke chimichurri
  • 110mlextra vergine olijfolie (van goede kwaliteit!)
  • 2tlrode wijnazijn (van goede kwaliteit!)
  • 30gramverse bladpeterselie, alleen het blad
  • 4teentjesknoflook
  • 1tlgedroogde oregano
  • 1spaanse peper
  • 1tlzout
  • 0,5tlversgemalen zwarte peper
BBQ Nerds stijl
  • 1rijpe tomaat
  • 0,5lente-ui
  • 3teentjesknoflook
  • 1sjalot
  • 30gramverse bladpeterselie, alleen het blad
  • 15gramverse koriander
  • 1tlgedroogde oregano
  • 110mlextra vergine olijfolie (van goede kwaliteit!)
  • 3tlrode wijnazijn (van goede kwaliteit!)
  • 1spaanse peper (naar smaak met of zonder zaadjes)
  • naar smaakpeper en zout
Benodigdheden

Optioneel:

  • Keukenmachine of staafmixer
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina