Geroosterde kip van het spit...

Geroosterde kip van het spit

Voorbereiding
10 minuten
Temperatuur
150 graden
Bereiding
1,5 uur
Bereidingswijze
Direct
Img 3340

Je moet er wel een spit voor hebben, maar als je er een hebt dan is dit dé manier om een hele kip te bereiden. Boven de directe hitte kan het velletje lekker krokant worden, doordat het spit ronddraait verbrandt hij niet en druipt het vet over de hele kip. Een ware smaaksensatie.

Tegenwoordig kan je voor heel veel barbecues een spit, ook wel rotisserie genoemd, erbij kopen als accessoire. Wij gebruiken bijvoorbeeld het LetzQ spit voor in de kamado. Heb je geen spit, ga dan voor de beer can chicken. Ook erg lekker, maar met een spit krijg je absoluut een superieur resultaat.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Haal de kip uit de koelkast om hem alvast een beetje op kamertemperatuur te laten komen.

    .

    Bereid ondertussen de barbecue voor op de bereiding met het spit. Een directe bereiding dus, op 150 graden. Vul de barbecue met een stuk minder kolen dan je normaal zou doen. Mocht je dat hebben, dan kan je de kolenmand opsplitsen. Doe dat dan in de breedte, evenwijdig aan het spit. Vul in dat geval alleen de achterkant met kolen.

    Het opsplitsen van de kolenmand in 2 delen doe je zodat er minder kolen direct onder het spit liggen. Het liefst heb je namelijk dat er zo min mogelijk vet in de kolen druipt. Als er teveel vet in de kolen druipt, dan kan er slechte rook ontstaan, wat een nare smaak geeft. Maar maak je geen zorgen als je je kolenmand niet kunt opsplitsen, een beetje van die rook is geen enkel probleem hoor!

    .

    Probeer nu zoveel mogelijk het vel los te krijgen van de kip. Doe dit door met je vingers onder het vel te wrikken. Pas wel op, je wil niet dat het vel gaat scheuren. Je laat het liever vastzitten dan dat je het scheurt.

    .

    Smeer zowel de buitenkant, als de binnenkant (onder het vel) van de kip in met een dun laagje olijfolie of gesmolten roomboter. Wij doen dit met onze handen en gebruiken daarvoor nitril handschoenen.

    .

    Breng vervolgens de rub aan op de plekken die je net hebt ingesmeerd met olijfolie of roomboter.

    .

    Bind de kip op met slagerstouw. Volg daarvoor de instructies uit deze video.

    .

    Spies de kip aan het spit. Dat is soms even pielen, maar het moet lukken om het spit door de twee openingen van de kip te krijgen. Zorg dat de twee klauwen van het spit goed strak zitten en de kip goed op zijn plek houden. Steek dus ook met deze klauwen in het vlees. Je wil namelijk niet dat de kip los gaat zitten en daardoor niet draait.

    Geroosterde kip van het spit voorbereiding
  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    Hang het spit op zijn plek en zet hem aan, zodat hij ronddraait.

    .

    Blijf de temperatuur van de barbecue goed in de gaten houden, want door het vet dat in de kolen druipt kan de temperatuur nog wel eens gaan oplopen.

    .

    De kip is kan eraf als hij overal minimaal 71 graden is. Meet dit op verschillende punten, denk vooral ook aan de borst en dijen. Meestal duurt dit zo’n 1,5 uur, maar dat is erg afhankelijk van de temperatuur, je setup en de grootte van de kip.

    Geroosterde kip van het spit
469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
1Kip
  • 1Hele kip
  • Kiprub naar keuze
  • scheutjeOlijfolie of gesmolten roomboter
Benodigdheden
  • Spit / Rotisserie
  • Slagerstouw
  • Instant kernthermometer
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina