Pulled Pork

Voorbereiding
25 min
Temperatuur
110 - 120 graden
Bereiding
7 - 9 uur
Bereidingswijze
Indirect
Pulled pork bbq

Pulled pork is hét gerecht waarmee veel mensen hun eerste stap zetten in de wereld van low & slow barbecueën. En dat is niet voor niets. Het combineert eenvoud met ambacht, vraagt om geduld in plaats van techniek, en beloont je met boterzacht vlees dat je met een vork uit elkaar trekt. Ideaal voor op een broodje, bij friet, in een taco of gewoon zo, uit de schaal met een vork erbij.

In Amerika gebruiken ze er de “Boston Butt” voor: een stuk van de bovenkant van de varkensschouder met een mooie balans tussen vet en vlees. In Nederland kiezen we vaak voor procureur – hetzelfde principe, ander woord. Een stuk van minstens 2 kilo is perfect om mee te starten. Daarmee heb je voldoende massa om een goede bark te krijgen, én het droogt minder snel uit.

Wat het geheim is van écht goede pulled pork? Tijd. Tijd, rust en een constante temperatuur. Dit recept geeft je alle stappen die je moet volgen voor een authentieke en smaakvolle pulled pork. Geen overhaaste shortcuts, maar wel praktische keuzes en opties voor beginners en gevorderden.

Pulled pork BBQ Nerds

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Trimmen en rubben
    Snijd overtollig vet of losse stukjes van de procureur weg. Smeer de buitenkant in met een dun laagje mosterd of olie (optioneel) en wrijf het vlees royaal in met dry rub. Masseer het goed in en vergeet de onder- en zijkanten niet.

    .

    Injecteren (optioneel)
    Meng de ingrediënten voor de injectievloeistof en injecteer het vlees op meerdere plekken, met name in het midden. Dit geeft extra smaak en helpt tegen uitdroging.

    .

    Op kamertemperatuur laten komen
    Laat het vlees minimaal een uur buiten de koelkast rusten. Gekoeld vlees op een lage temperatuur BBQ remt het begin van de garing.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    Bereid je BBQ voor op 110–120 °C, met een indirecte opstelling.

    .

    Op de BBQ leggen
    Voeg rookhout toe en leg vervolgens het vlees op het rooster (indirect), met een lekbak eronder. Als je een vaste kernthermometer hebt, steek je hem in het midden van het dikste gedeelte van het vlees.

    .

    Garen tot 73 °C kern
    Laat het vlees langzaam garen tot een kern van ca. 73 °C. Dit duurt doorgaans 4–6 uur. Tijdens dit proces ontwikkelt zich een bark (de gekarameliseerde buitenkant) en neemt het vlees rook op.

    .

    Inpakken (Texas Crutch)
    Bij 73 °C wikkel je het vlees strak in twee lagen aluminiumfolie of plaats je het in een braadslede met afdekfolie. Dit versnelt de bereiding en voorkomt uitdrogen. Je kunt eventueel wat appelsap of bier toevoegen voor extra vocht.

    .

    Doorgaren tot 91–95 °C kern
    Laat het vlees nu doorgaren tot de gewenste eindtemperatuur. Dit duurt nog eens 3–5 uur. Controleer met een prikker: het vlees moet boterzacht aanvoelen, zonder weerstand. Alsof je in een pot pindakaas prikt.

  • .
    Recept / Stappen

    Rusten en pullen

     

    .

    Laten rusten
    Haal het vlees van de barbecue en laat het minstens 30 minuten rusten, ingepakt in folie of in een gesloten braadslede. Dit is cruciaal: het vocht verdeelt zich opnieuw in het vlees en de structuur stabiliseert.

    .

    Pullen
    Gebruik twee vorken of meat claws om het vlees uit elkaar te trekken. Meng het vervolgens met een beetje van het eigen kookvocht en een scheut barbecuesaus. Maak het niet te nat; pulled pork is geen soep.

    Pulled pork bbq
    .

    Serveertip: op een broodje met coleslaw
    Schep ca. 100 gram pulled pork op een zacht bolletje en top af met een frisse coleslaw. Serveer er optioneel augurk, extra saus of jalapeño bij.

    👉 Check hier ons recept voor de perfecte coleslaw voor bij pulled pork

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
  • 2kgvarkensprocureur of schouder, aan één stuk
  • dry rub naar keuze (wij gebruiken BBQ Nerds All Purpose rub)
Voor de injectie (optioneel)
  • 200mlpils
  • 100mlappelsap
  • 1elzout
  • 3eldry rub
Voor het lakken/glazen
  • BBQ saus naar keuze (mild of rokerig)
Benodigdheden
  • Kernthermometer
  • Aluminiumfolie
  • Braadslede of lekbak

Optioneel:

  • Marinadespuit
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina