Beer Can Chicken

  • By Peter
  • 18 april 2018
  • 0
  • 1753 Views

Beer can chicken is een vergeten manier van kip klaarmaken op de bbq wat de laatste jaren weer populair aan het worden is. Een kip wat lekker mals word door het stoom van het bier. Beer can chicken is in Nederland ook wel bekend als “bier kip” en kan gemaakt worden op de barbecue of in de oven.

Ingrediënten & bereiding

Voorbereiding: 15-20 minuten
Rub: Kan net voordat het op de barbecue gaat of laat het een uur trekken
Bereiding op de bbq: 1,5 uur ongeveer (voor een kip van 1 kilo)
Must have: Kerntemperatuurmeter
Optioneel: Injectiespuit om bier in de kip te spuiten

 

Voorbereiding van de kip

Was de kip even goed voordat je het gaat inwrijven met rub en droog deze met keukenpapier. Rub de hele kip nu goed en vergeet niet onder het vel als deze er nog om heen zit ook in te rubben.

Open het blik met bier en giet iets minder dan de helft in een glas om te injecteren of doe het in een bak waar je snippers rookhout aan kan toevoegen. Voeg ook een deel van je rub in het half gevulde blik bier en doe de kip over het blik bier en plaats deze in de lekbak. Doe in het glas bier ook wat rub wat je gebruikt en injecteer nu de kip en verdeel dit goed.

Laat de kip even rusten zodat het vloeistof zich kan verdelen en terwijl dit rust kan je de barbecue voor bereiden.

 

Voorbereiding van de barbecue

We gaan langzaam de kip garen door middel van de minion methode toe te passen. De kip komt op het rooster maar wel in het midden van de barbecue. Ook is het mogelijk dat je de kip op de bodem in het midden neerzet maar dit is wat jezelf het fijnste vind. Zorg dat er nu een constante keteltemperatuur is van 170 tot maximaal 200 graden is.

 

Kip op de barbecue

Plaats de kip en zorg er nu voor dat de borstkant van de kip naar de zijde ligt met de minste brikketten, dit omdat dit het minste vlees bevat en sneller gaar is. In dien je snippers rookhout gebruikt mogen deze er nu ook op en mag de deksel dicht. Let in de tussentijd wel op dat de temperatuur warm genoeg blijft en anders word de kip niet goed of te laat gaar en droog.

Stel de kerntemperatuurmeter in voor de borst op 72 graden en/of de dijen op 80 graden. Wanneer dit is bereikt kan de kip van de bbq en laat de kip dan even rusten voordat het mes erin gaat.

 

Een beer can chicken is simpel te maken. Eetsmakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *