MOINK Balls

Voorbereiding
30 min
Temperatuur
110-120 graden
Bereiding
1,5 uur
Bereidingswijze
Indirect
Moinkballs noskos

MOINK Balls zijn ooit ontstaan als geintje op het het BBQ Brethren forum, maar inmiddels genieten ze wereldwijde bekendheid als één van de lekkerste BBQ snacks. MOINK staat voor de combinatie van rund (het rundergehaktballetje) en varken (bacon). Dit vanwege het geluid dat deze dieren maken: Moo en Oink.

Vroeger mochten MOINK Balls van de bedenker alleen uit kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes bestaan. Noskos heeft ooit gevraagd aan de bedenker van de MOINK Ball, “Larry Gaian”, of de gehaktballetjes ook zelfgemaakt mochten worden. Dit omdat wij deze diepvries gehaktballetjes niet in de winkel hebben. Zo onstond de “noskos rule” wat betekent dat het toegestaan is om zelf Italiaanse gehaktballetjes te draaien wanneer er geen kant en klare voor handen zijn. En natuurlijk zijn de zelfgemaakte gehaktballetjes nog lekkerder ook.

Wij geven onze MOINK Balls graag een twist door Bourbon toe te voegen. Daarmee krijgen de balletjes een extra dimensie.

Ook variëren wij graag, om elke keer een nét iets andere smaaksensatie te krijgen. Zo variëren wij niet alleen veel met de gebruikte BBQ saus, rub en rookhout, maar ook met de wijze waarop de Bourbon toevoegen. De ene keer voegen we het aan de saus toe, de andere keer injecteren we het in de balletjes.

Beoordeel dit recept:

0 out of  votes
Kookstand
  • .
    Recept / Stappen

    Voorbereiding

     

    .

    Snijd of pers de knoflook fijn en meng alle ingrediënten van de gehaktballen goed door elkaar.

    Het liefst heb je het gehakt nog een beetje smeuïg, maar er moeten wel goede ballen van gedraaid kunnen worden. Voeg eventueel wat meer of minder paneermeel toe om het gewenste resultaat te krijgen.

    .

    Draai van het gehakt nu balletjes van ongeveer 20 a 25 gram per stuk en bestrooi deze daarna met de dry rub.

    .

    Snijd de plakjes ontbijtspek doormidden zodat je van 1 plak nu twee kortere plakken hebt. Draai deze halve plak nu om de gehaktbal heen en zet het vast met een bamboeprikker.

  • .
    Recept / Stappen

    Bereiding op de barbecue

     

    .

    Bereid je BBQ voor op ca. 110-120 graden indirect.

    .

    Leg nu het rookhout op de gloeiende kolen en leg de MOINK Balls op de indirecte zone.

    Kies je ervoor om de balletjes te injecteren met Bourbon, doe dat dan na een halfuur. Vul de marinadespuit met de Bourbon en injecteer dit in de balletjes. Doe dit steeds met hele kleine beetjes, op meerdere plekken in de balletjes.

    .

    Na ongeveer een uur kunnen de MOINK Balls op de BBQ ingesmeerd worden met de barbecuesaus. Wij vinden het lekker om de saus met de Bourbon te mengen. Doe dit alleen als je de balletjes niet geïnjecteerd wordt, anders wordt het teveel.

    .

    Na ongeveer een halfuur, als de saus goed is ingedikt, mogen ze van de BBQ af. Eet smakelijk!

    Tips

  1. Wil je zeker weten dat de balletjes niet te droog worden, gebruik dan een kernthermometer. Houd een kerntemperatuur van 50 graden aan voor het insmeren van de ballen met barbacuesaus. Bij een kerntemperatuur van 64 graden zijn ze gaar en kan je ze eraf halen.

  2. Heb je de bacon liever iets knapperiger, dan kan je een hogere keteltemperatuur aanhouden van 130 tot 160 graden. Het gaat op deze temperatuur natuurlijk wel een stuk sneller, houd ze dan ook goed in de gaten.

469316922 18258192973262574 1823053467237828777 n

Heb jij dit recept uitgeprobeerd?
Deel je resultaat en win te gekke giveaways!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Upload je resultaat!

MEER LEKKERS IN JE MAILBOX?

Wij sturen je elke week een mailtje met nieuwe recepten.

Nieuwsbrief

PRAAT MEE OVER DIT RECEPT

Barbecueën draait om delen. Heb je dit recept geprobeerd of heb je vragen over de bereiding? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Binnen 24 uur krijg je antwoord van échte BBQ Nerds.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave
Instructies
Ingrediënten
Ca.30balletjes
  • 750grrundergehakt
  • 40grgeraspte Parmezaanse kaas
  • 1losgeklopt ei
  • 55grpaneermeel
  • 2tenenknoflook (fijngehakt)
  • 1tlzeezout
  • 1tlzwarte peper
  • 1tloregano (gedroogd)
  • 2tlpeterselie (gedroogd)
  • 300grgerookt ontbijtspek (bacon)
  • dry rub naar keuze
  • 300mlBBQ saus naar keuze
  • 4elwhisky, liefst Bourbon - optioneel
  • 1chunkrookhout (bijvoorbeeld kersen)
Benodigdheden
  • Bamboeprikkers

Optioneel:

  • Marinadespuit
Jouw mening telt!
Geef dit recept een score van 1 tot 5 sterren
Review Form
Barbecueën draait om delen
Deel dit recept met vrienden of laat ons weten hoe het smaakte
OF
Heb je dit recept gemaakt? Deel dit met ons!

Het boeit ons enorm hoe dit recept bij jou uitpakt. Deel je resultaat, foto’s en verhaal met ons. We zetten de gaafste creaties in de spotlight op onze website en socials, plus: regelmatig verloten we vette prijzen onder de beste inzendingen!

Deel jouw creatie & win - receptpagina